Topaz UHD 4K bluray anmeldelse

 
Topaz UHD 4K bluray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Topaz UHD 4K bluray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 48 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 2.0
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 1.85:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 13. november 2023
Distributør: SF Studios / Univeral
Antal disk:  1 x UHD 4K blu-ray

Genre: Thriller
Biograf premiere: 2. februar 1970
 
Instruktør: Alfred Hitchcock
Manuskript: Samuel A. Taylor
Producere: Alfred Hitchcock, Herbert Coleman
Fotograf: Jack Hildyard
Klip: William H. Ziegler
Musik: Maurice Jarre
 
Skuespiller:
Frederick Stafford som Andre Devereaux
Dany Robin som Nicole Devereaux
John Vernon som Rico Parra
Karin Dor som Juanita de Cordoba
Michel Piccoli som Jacques Granville
Philippe Noiret som Henri Jarre
 
Beskrivelse: 
Da en sovjetisk embedsmand hopper af til USA, hævder han, at Rusland bruger Cuba til at opstille atommissiler. CIA-agent Michael Nordstrom får hjælp af den franske spion Devereaux til at finde ud af, om embedsmandens påstande er sande. Ikke alene opdager agenterne, at mistanken er begrundet, men de finder også ud af, at en fransk spionring kendt som "Topaz" samarbejder med russerne om at afsløre NATO-hemmeligheder.
 
Topaz UHD 4K bluray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray 

Topaz er endnu en Alfred Hitchcock spionthriller fra 1969, markerer et forsøg fra mesterinstruktøren på at udforske spionagenes verden endnu engang, men desværre falder filmen noget fladt sammenlignet med hans mere mindeværdige værker. På trods af sin ambition og et forsøg på at indfange spændingen og intrigerne i spionagegenren, ender Topaz desværre som en noget langtrukken og forudsigelig fortælling.

Filmen følger en amerikansk agent, der bliver involveret i internationale intriger under Den Kolde Krig. Mens filmen indeholder nogle spændende øjeblikke og forsøger at skabe et lag af kompleksitet gennem sine politiske intriger, er dens tempo langsomt, og historien mangler den Hitchcock-ske finesse og overraskende vendinger, som man normalt forventer fra hans værker.

En af Topazs hovedproblemer er dens længde og manglende stramhed i fortællingen. Filmen synes at trække ud i lange sekvenser, hvilket resulterer i en følelse af at miste momentum og interesse undervejs. Desværre går den langsomme fortællestil ud over spændingen og intensiteten, som er afgørende for en vellykket thriller. Selvom filmen forsøger at skildre den spændte politiske situation og spionverdenens farlige natur, mangler den, den innovative tilgang og friskhed, der kunne have gjort den mindeværdig. Topaz føles som en gentagelse af velkendte temaer og plotpunkter inden for spiongenren, uden at tilføje noget nyt eller bemærkelsesværdigt.

Skuespillet i Topaz er solidt, men selv de dygtige præstationer kan ikke redde filmen fra dens træghed og mangel på originalitet. Karaktererne virker flade og mangler den dybde, der normalt kendetegner Hitchcocks værker. Publikum får ikke rigtig mulighed for at forbinde sig med eller engagere sig i karakterernes skæbner på samme måde som i nogle af hans bedste film.

Visuelt set har filmen nogle imponerende øjeblikke, hvor Hitchcocks talent for at skabe spænding gennem billedsprog skinner igennem. Men disse øjeblikke er desværre ikke tilstrækkelige til at opveje filmens generelle mangler i fortælling og tempo.

Alt i alt ender Topaz som en middelmådig indsats fra Hitchcock, der ikke formår at leve op til sine egne standarder. Mens den har øjeblikke af spænding og visuel flair, lider den under en langsom fortællestil, mangel på originalitet og en generel forudsigelighed, der gør den til en glemt perle i Hitchcocks imponerende karriere. For fans af spiongenren eller Hitchcock-entusiaster kan filmen stadig være interessant at se for at få et indblik i hans eksperimenter med nye emner, men det er desværre ikke en film, der skiller sig ud som en af hans bedste værker.
 
Denne klassiske spion thriller udkommer på Ultra HD i et fint 1.85:1 HEVC HDR10 format, der kan prale af en god kontrast og lysstyrkebalance. I denne nye udgave er film grain reduceret til den originale mængde. Billedet er i det store hele utrolig godt restaureret, der dog scener hvor der er digitale skygger i billedet og en smule støj, men det er stort set ikke mærkbar og jeg synes at Universel er tilbage på det gode spor i deres behandler af det klassiske katalog.
 
Der er ingen tvivl om, at dette DTS-HD Master Audio 2.0 lydspor er en nævneværdig forbedring i forhold til sin Blu-ray-forgænger, muligvis på grund af den samme remaster, der blev brugt til videoen. Filmens lyddesign spiller en afgørende rolle i historien, og selvom det stort set er indeholdt i midten, gør dette tabsfri mix usædvanligt godt i at levere alle aspekter af baggrundsaktiviteterne med flot klarhed og detaljer.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet december 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser