The Color Purple UHD 4K bluray anmeldelse

 
The Color Purple UHD 4K bluray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
The Color Purple UHD 4K bluray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 34 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk + 16 andre sporg
Aspect Ration: 4K - 1.85:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 4. december 2023
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk:  1 x UHD 4K blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: 5. september 1986
 
Instruktør: Steven Spielberg
Manuskript: Menno Meyjes
Producere: B.la .Peter Guber, Carole Isenberg, Quincy Jones
Fotograf: Allen Daviau
Klip: Michael Kahn
Musik: Quincy Jones
 
Skuespiller:
Danny Glover som Albert
Whoopi Goldberg som Celie Johnson
Margaret Avery som Shug Avery
Oprah Winfrey som Sofia
Willard E. Pugh som Harpo Johnson (as Willard Pugh)
Akosua Busia som Nettie Harris
Desreta Jackson som Young Celie Harris
 
Beskrivelse: 
Steven Spielbergs “The Color Purple” er netop blevet genfødt i 2023 i en modig, utroligt vellykket musical-udgave, der giver håb for fremtidens cinema her i slutningen af året. Samtidig får vi her en helt ny udgivelse af Steven Spielbergs mesterværk fra 1985 på 4K disc fra Warner Brothers. Det må siges at være perfekt timing for dette stærke drama, om en sort kvinde fra Syden, der kæmper for at finde sin identitet efter at have lidt overgreb fra sin far og andre gennem fire årtier.
 
The Color Purple UHD 4K bluray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray 

Instruktøren Steven Spielbergs film, uanset om det har været “JAWS”, “Jurassic Park”, “Schindlers List”, “Indiana Jones”, “Close Encounters of the third kind” eller en af de andre utallige perler fra hans hånd, har en eminent sans for originalitet, cinematiske virkemidler og dybe, vedkommende fortællinger, der har inspireret andre filmskabere igennem en lang karriere. Det er summen af alle dele, der gør Spielbergs arbejde til noget særligt.

Med “The Color Purple” befinder os i 1985, 10 år fra "Schindlers list”, der fik al kritik af instruktøren til at forstumme. The Color Purple er baseret på en novelle af forfatteren Alice Walker. På rollelisten er også en forrygende Danny Glover og Oprah Winfrey der får sin fortrinlige skuespillerdebut i denne perle.

“The color purple” er en bevægende fortælling sat i slutningen af 1800 tallet, om en ung sort piges gradvise tab af identitet og hendes vilje til at få det liv, hun har mistet, tilbage.

Whoopi Goldbergs får med denne film også sin bemærkelsesværdige debut på det store lærred i rollen som Celie, der sikrede hende stor berømmelse, og det er ikke svært at forstå hvorfor! Hendes frygt for sin mand er skræmmende realistisk, ligesom hendes stille oprørske side, der kommer rigtig til udtryk i filmens sidste del. Danny Glover skildrer et skræmmende billede af en grusom ægtemand og formår stadig at give os en gyldig grund til, hvorfor han handler, som han gør, inden en bevægende afslutning på hans karakterudvikling. En særlig godbid er en optræden af en meget ung Laurence Fishburne i en lille bi-rolle.

“The color purple” er relevant i enhver seriøs filmsamling, ikke alene på grund af alle de skuespillere der modigt blev introduceret i samme film og har fået store karrierer. Nej, det er også film som denne, der beviser Steven Spielbergs genialitet. Hans talent er tydeligt i hvert eneste billede. Lyset, kameraføringen, spændstigheden, klipningen og ikke mindst valget af historier, der altid har noget på hjerte og altid har plads til intelligent komik, uanset emnet. Det er en film der bør være i enhver film-elsker samling i denne flotte udgave, hvor man rigtig kan nyde hver eneste frame.
 
Vi har aldrig set “the color purple” i nærheden af denne billedkvalitet som vi får serveret på denne 4K Warner Brothers transfer. Film i midt firserne led dog ofte under ret voldsom film grain, og der kæmpes meget med at finde et rimeligt niveau af på denne nye HDR grade.

Det lykkes dog kun delvist og svinger en del fra scene til scene. Når forsøgt undertrykt for meget, får vi en blocking-lignende artefakt i højlyset, og det irriterer mit øje. Andre scener er ganske ok, men grain og støj er altså en del af filmens look. Det tager ikke fra et ellers utroligt organisk billede, med naturlige, flotte dybe farver med en perfekt afstemt varme. HDR-kontrasten er fremragende og brugt med sans for filmens stemning. Sortniveauerne er naturlige med fremragende skygge detaljer. Opløsningen er fremragende, især under nærbilleder af ansigtstræk som hudporer, linjer og hår. Sammen med den fremragende kameraføring, ender vi med et perfekt billede, der ikke kan andet end at betage dig, og suge dig lige ind i den intense fortælling.
 
5.1 Lydsporet er det samme som vi tidligere har fået på bluray, dog virker det som om at vi får en lettere forfinet mastering. Der er lidt bedre taleforståelse. Brug af surroundkanalerne svinger en del, men når de er i brug, bruges de omsluttende og effektivt, især til atmosfære og orkestermusik. Der er ikke meget gang i LFE kanalen eller bas-trykket generelt, på linje med andre film fra den æra.
 
På den enlige 4K disk får vi i ekstramaterialet hele to dokumentarer: "Conversations With Ancestors: The Color Purple From Book To Screen" med erindringer fra forfatteren Alice Walker samt "A Collaboration Of Spirits: Casting And Acting The Color Purple" med skuespiller og filmskaber interviews. Der er også en featurette: "The Color Purple: The Musical", to teaser-trailere samt den officielle trailer. Lækkert!
 
Set/hørt på:
Billede: LG 77” CX OLED TV
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LS/RS) MP300 (SBL/SBR),IW150T (2xHEIGHT). 2 x X12 subwoofere (LFE) Lyngdorf SDA-2400, NAD M27, Lyngdorf MP60 surround processor.

Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: DTS HD MA 5.1 uden upmix.
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet december 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser