Frenzy UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Frenzy UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Frenzy UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 56 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 2.0
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 1.85:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 27. november 2023
Distributør: SF Studios / Univeral
Antal disk:  1 x UHD 4K blu-ray

Genre: Thriller
Biograf premiere: 17. juli 1972
 
Instruktør: Alfred Hitchcock
Manuskript: Anthony Shaffer
Producere: William Hill, Alfred Hitchcock
Fotograf: Gilbert Taylor
Klip: John Jympson
Musik: Ron Goodwin
 
Skuespiller:
Jon Finch som Richard Blaney
Barry Foster som Robert Rusk
Barbara Leigh-Hunt som Brenda Blaney
Anna Massey som Babs Milligan
Alec McCowen som Chief Inspector Tim Oxford
Clive Swift som Johnny Porter
 
Beskrivelse: 
En seriemorder er løs i London. Morderen kvæler sine kvindelige ofte med et slips. Richard Blaneys kone bliver også offer for morderen, og politiet får mistanke om, at Richard er manden bag alle mordene. Han går under jorden, alt imens hen forsøger at bevise sin uskyld.
 
Frenzy UHD 4K blu-ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray 

Frenzy, instrueret af den legendariske Alfred Hitchcock i 1972, er en fascinerende og hårrejsende film, der trækker seerne ind i en verden af intriger, spænding og mørke hemmeligheder. Med sit dygtige håndværk og skarpe fortællestil efterlader filmen et varigt indtryk og demonstrerer Hitchcocks mesterlige evne til at skabe ubehag og spænding.

Filmen udforsker den menneskelige psyke gennem historien om en seriemorder, der hærger London. Parallellerne til Jack the Ripper-mordene er tydelige, hvilket tilføjer et ekstra lag af gru og mystik til fortællingen. Frenzy formår at fange den dystre stemning og det klaustrofobiske miljø i en storby, hvor frygten for den ukendte morder hænger tungt i luften. Hitchcock skaber en atmosfære af konstant spænding og intensitet, der driver historien fremad. Den måde, hvorpå han kamerafører, skaber suspense og intensiverer øjeblikkene, er uovertruffen. Hver scene er omhyggeligt skudt og redigeret for at øge følelsen af uro og frygt. Især mordscenerne er uhyggeligt realistiske og skaber en ubehagelig, men uimodståelig nysgerrighed hos seerne.

Skuespillet i Frenzy er fænomenalt, med fremragende præstationer fra hovedrolleindehaverne. Skildringen af den mistænkte morder og hans dobbeltliv er både overbevisende og foruroligende. Samtidig udforsker filmen også dynamikken mellem detektiven på sagen og den uskyldigt anklagede, hvilket tilføjer lag af spænding og forvirring til historien. En anden bemærkelsesværdig faktor er filmens dygtige brug af Londons atmosfære som en karakter i sig selv. De brostensbelagte gader, de dunkle gyder og den trykkende stemning af kaos og fare bidrager til filmens nervepirrende stemning og intensiverer oplevelsen af paranoia og frygt.

Selvom Frenzy blev udgivet i 1972, holder den stadig i dag som en klassiker inden for thriller-genren. Hitchcocks evne til at manipulere publikums følelser og skabe en ubehagelig spænding er tidløs og demonstrerer hans status som en mesterinstruktør. Dog kan nogle seere måske finde visse elementer af filmen forældede eller forvente mere moderne effekter og tempo. Men det er netop den tidløse skildring af menneskets mørke sider og den næsten klaustrofobiske spænding, der gør Frenzy til en film, der stadig kan fange og fascinere publikum i dag.

Alt i alt er Frenzy en imponerende film, der formår at skabe en dybdegående fortælling om menneskets mørke sider og frygten for det ukendte. Med Hitchcocks karakteristiske stil, enestående skuespil og en dybt foruroligende atmosfære er denne film bestemt en, der vil fortsætte med at fascinere og skræmme seere i mange år fremover.
 
Filmen bliver leveret i et 1.85:1 HEVC / H.265 transfer leveret af Universal som er kendt for at behandle deres bagkatalog med stor kærlighed. Sammenlignet med de andre Hitchcock film jeg har fået til anmeldelse, er denne ikke nogen undtagelse rent visuelt. I denne nye udgave er film grain reduceret til et absolut minimum, uden det dog efterfalder billede kunstigt. Billedet er i det store hele utrolig godt restaureret og London fremstår fantastisk detaljeret og Frenzy må bestemt siges at være et godt eksempel på hvordan man skal håndtere det klassiske katalog. Nuancerne er meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybde i de mere mørke scener som der er en del af. Detajlegraden er generelt god hvor især hud, tøj, biler og Londons mange forskellige bygningsarter fremstår klart og tydeligt. Jeg tror ikke man på nogen måde kan få Frenzy til at se bedre ud end den gør på denne udgivelse.
 
Filmen kommer med et DTS-HD Master Audio 2.0 lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så godt stykke arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj bliver leveret i en passende højde i forhold til den centrale dialog og den bliver selvfølgelig skuet op til at passe til de overraskende momenter så man slet ikke er i tvivl om at noget slemt er ved at ske. Dialogen som er vigtig i en film som denne går rent igennem.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet december 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser