Rio Bravo UHD 4K blu ray anmeldelse

 
Rio Bravo UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
Rio Bravo UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 21 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 2.0
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk 
Aspect Ration: 4K - 1.85:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 27. november 2023
Distributør: SF Studios / Warner Bros.
Antal disk:  1 x UHD 4K blu-ray

Genre: Western, Drama
Biograf premiere: 18. september 1959
 
Instruktør: Howard Hawks
Manuskript: Jules Furthman, Leigh Brackett
Producere: Howard Hawks
Fotograf: Russell Harlan
Klip: Folmar Blangsted
Musik: Dimitri Tiomkin
 
Skuespiller:
John Wayne som Sheriff John T. Chance
Dean Martin som Dude ('Borrachón')
Ricky Nelson som Colorado Ryan
Angie Dickinson som Feathers
Walter Brennan som Stumpy
Ward Bond som Pat Wheeler
 
Beskrivelse: 
En sherif fra en lille by i det amerikanske Vesten får hjælp fra en handicappet mand, en dranker og en ung revolvermand i sine bestræbelser på at holde den lokale gangster boss` bror fængslet.
 
Rio Bravo UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray 

I forbindelse med Warners 100 års fejring, genudgives en del af selskabets største klassikere til stor glæde for samlere og filmelskere. Netop udkommet i Norden er western klassikeren “Rio Bravo” fra 1959 med John Wayne & Dean Martin.

Sheriff John T. Chance har sine hænder fulde, efter at have anholdt Joe Burdette for mord. Han ved, at Burdettes bror Nathan, en magtfuld gangster-rancher, vil gøre alt for at få ham ud af fængslet. Chances gode ven Pat Wheeler tilbyder hjælp, men bliver straks skudt ned på gaden, ramt i ryggen. Det efterlader hans ældre stedfortræder / sidekick “Stumpy” (herligt overspillet af en tandløs Walter Brennan), byens dranker Dude (Dean Martin), der tidligere var vicesherif og en ret god skytte, når han var ædru - og en ung medarbejder, “Colorado” (spillet af sangeren Ricky Nelson), der tidligere arbejdede for Wheeler. Nathan Burdette har i mellemtiden et par dusin mænd til rådighed. Chance gør sit bedste for at forberede sig, samtidig med at han dyrker romantik med en smuk gambler ved navn Feathers.

Det er en slow moving klassisk western med klassiske værdier, kultur og masser af stereotyper. For tiden er det modigt at filmen også dealer med Dudes “kolde tyrker” med rystesyge og hans kamp for at komme ud af hans alkoholmisbrug. Især er det skægt at opleve Dean Martin og John Wayne på toppen i en restaureret version af filmen, der har løbet over tv-skærmen utallige gange gennem tiden og den enlige, totalt malplacerede synge scene hvor Dean, Ricky og Walter lige snupper et par sange..
Selvfølgelig er Rio Bravo en perfekt repræsentant for genren og tiden i enhver seriøs filmsamling, og den har helt sikkert aldrig set bedre ud end i denne udgave.
 
Oprindelig skudt i 35mm i 1.85:1 aspect ratio i 1958, er der tale om en “puslespils  restaurering, hvor det er tydeligt at enkelte scener ikke strammer fra det originale negativ, men fra kopier. Forskellen bliver tydelig i 4K, og der er også andre problemer, som eksempelvis alle overtoninger i filmen, der tydeligt har tæret på negativet. Så kvaliteten er ikke så konsistent gennem filmen. Selve restaureringen er virkelig flot. Det er et godt “pang” i billedet, farvepaletten er næsten perfekt hele vejen igennem, men man har håndteret voldsom film grain med temporal støjreduktion, hvilket tæmmer støjen, men giver nogle tydelige artefakter i højlyset, hvor vi får noget der ligner flokke af små sorte fugle (“sort sol”) , og artefakter omkring kanter. Brugen højlys i denne HDR grade, synes jeg også er en tand for meget, og tager lidt fra filmens oprindelige look, der bliver lidt for “studie agtig”.

Resultatet er altså ikke så perfekt som i andre Warner genudgivelser, men de har helt sikkert gjort deres bedste med hvad der har kunne findes af materialer. Uanset, er det den absolut flotteste udgave af Rio Bravo jeg har set.
 
Man har valgt at holde sig til det oprindelige mono spor, der sjovt nok leveres i et DTS HD MA stereo spor, der har en smule spatial stereo information, men også et ustabilt Left/right balance enkelte steder. Det er generelt et meget vellykket lydspor for tiden, med fremragende dialog-lyd og balance. Mange scener er tydeligt ADR, men det er stadig veludført. Der skal benyttes upmix for at få lyd i centerkanalen. Det kan undre man ikke benytter 1.0 eller 3.0 hvis der er lidt stereo information.
 
Den eneste bonus vi får er et kommentarspor, der løber ret dødt halvvejs inde i filmen :-)
 
Set/hørt på:
Billede: LG 77” CX OLED TV
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LS/RS) MP300 (SBL/SBR),IW150T (2xHEIGHT). 2 x X12 subwoofere (LFE) Lyngdorf SDA-2400, NAD M27, Lyngdorf MP60 surround processor.
Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: DTS HD MA 2.0 med Dolby Upmix
 

Tak til SF Studios / Warner Bros.

Anmeldelse skrevet december 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser