Indiana Jones and the Dial of Destiny UHD 4K blu ray anmeldelse

 
Indiana Jones and the Dial of Destiny UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
Indiana Jones and the Dial of Destiny UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 34 minutter
Lyd: Dolby Atmos 
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 4. december 2023
Distributør: SF Studios
Antal disk:  2 = 1 x UHD 4K blu-ray + 1 x blu-ray

Genre: Komedie, Action, eventyr
Biograf premiere: 28. juni 2023
 
Instruktør: James Mangold
Manuskript: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, David Koepp
Producere: Zakaria Alaoui, Candice Campos, Anthony Dixon
Fotograf: Phedon Papamichael
Klip: Andrew Buckland, Michael McCusker, Dirk Westervelt
Musik: John Williams
 
Skuespiller:
Harrison Ford som Indiana Jones
Phoebe Waller-Bridge som Helena
Mads Mikkelsen som Dr. Voller
Antonio Banderas som Renaldo
Karen Allen som Marion
John Rhys-Davies som Sallah
Shaunette Renée Wilson som Mason
Thomas Kretschmann som Colonel Weber
Toby Jones som Basil Shaw
Boyd Holbrook som Klaber
Olivier Richters som Hauke
Ethann Isidore som Teddy Kumar
 
Beskrivelse: 
I den femte og sidste Indiana Jones kastes vi ind i handlingen i slutningen af anden verdenskrig, hvor Indiana Jones eller Indy, som han kaldes blandt venner, er taget til fange af nazisterne. Under et bombeangreb lykkedes det ham på utrolig heldig vis at undslippe døden, men det er ikke nok for Indy der sammen med hans medsammensvorne ven Basil er på jagt efter et særligt antikt våben tyskerne har stjålet. Under en dramatisk kamp om bord på et tog lykkedes det Indy og Basil at få fat i et endnu vigtigere instrument fra oldtiden og de formår på et hængende hår, at flygte fra toget og den mystiske Dr. Voller. Filmen springer nu frem til 1969, hvor USA fejrer månelandingen med en kæmpe parade i New York. Ungdomsoprøret og protester mod vietnamkrigen er under opsejling og Indy er ved at gå på pension som college professor. Han er blevet en bitter og trist mand efter hans søn er faldet i Vietnam og hans kone har også forladt ham. Han opsøges af Basils datter Helena, der får lokket ham til at vise hende det ældgamle instrument hendes far og Indy stjal fra tyskerne i 1945, hvorefter hun stikker af med det, med Indy efter sig. Dr. Vollers kumpaner er dog lige i hælene på dem og snart går den vilde jagt først gennem New York gader, senere Tangier i Marokko og andre eksotiske destinationer og Indiana Jones bliver for alvor rusket ud af sit otium og kommer ud på nye forrygende eventyr.
 
Indiana Jones and the Dial of Destiny UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray 

Indiana Jones and the Dial of Destiny er både et fantastisk gensyn med Indiana Jones-universet, men i det hele taget actionfilm, som de blev lavet i ’de gode gamle dage’. Stemningen og atmosfæren fra de øvrige film i serien er ramt spot on, actionscenerne forrygende og velkoreograferede og for mig personligt står Dial of Destiny nu som den tredje bedste film i serien, hvilket ikke siger så lidt. Hvis jeg skal komme med lidt kritik, så er filmen måske lidt for lang med sine 2½ times spilletid, men det er absolut ikke fordi den går ned i tempo eller bliver kedelig, tværtimod bliver det måske lidt for meget af det gode til sidst, men det er bagateller
 
De forrygende special effekts, der får Harrison Ford til at se 25 år yngre ud, er lavet utroligt godt lavet og når han forsat ligger krop og stemme til fungerer det perfekt. Det giver også filmen en sjov kontrast når man senere ser ham som en halvgnaven pensionist, som så heldigvis liver op da han får en mission. De øvrige hovedkarakterer er også glimrende besat med vores egen Mads Mikkelsen som skurken Dr. Voller, der er hyggeligt gensyn med Marion og Sallah spillet af hhv. Karen Allen og John Rhys-Davies, Antonio Banderas spiller Indy gamle ven sømanden Renaldo, mens Phoebe Waller-Bridge som Helena reelt deler hovedrollen med Harrison Ford på fornem og troværdig vis. Ethann Isidore er også et fund som den charmerende gadedreng Teddy.
 
Indiana Jones er således tilbage for fulde gardiner og får rundet den legendariske filmserie af på bedste vis, med masser af referencer til de gamle film og hyggelige gensyn med karakterer fra disse. For en filmsamler og elsker af actionfilm hører Indiana Jones and the Dial of Destiny helt sikkert hjemme på hylden.
 
Indiana Jones and the Dial of Destiny UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray  
 
Indiana Jones and the Dial of Destiny udgives på UHD i formatet 2.39:1 / 2160p med HDR10 og ligesom handlingen, er billedsiden af filmen også en fest for øjet. Den højere opløsning på UHD disken af Indiana Jones and the Dial of Destiny giver billedsiden et kraftigt løft i forhold til den medfølgende blu-ray udgave (som nu også er utrolig flot) med en højere klarhed og detaljerigdom, som giver en større dybdevirkning i billedet og bevirker at detaljer på ansigter, omgivelser og tekstiler mv. fremstår knivskarpt, også når tempoet i scenerne er højt. HDR er med at udvide farveskalaen betydeligt, så den både føles mere nuanceret og naturligt og sammensmeltningen af CGI og rigtige billeder er for det meste udført til perfektion. Scenen hvor Indy entrerer toget ser dog lidt kunstig ud. Sortniveauet i de mørkere scener, som der er en del af, både indledningen og skattejagten i grotten, er forbilledligt dybt og uden synlig komprimering, mens de solbeskinnede scener fra f.eks. Tangier og fra middelhavet sprudler i sydens varme farveskala.
 
Udover at være en fed actionfilm er begrundelsen for at anskaffe sig Indiana Jones and the Dial of Destiny på 4K UHD disk helt sikkert lydsiden, for her er der virkelig knald på. Dolby Atmos soundtracket til denne UHD udgivelse af filmen fremstår både detaljeret og dynamisk, med fuld gas på lydeffekterne, med masser af fede og præcise panoreringer i alle kanaler blandt i forbindelse med de mange forfølgelsesscener f.eks. i/på toget, på hesteryg i New Yorks gader eller den forrygende tuk-tuk jagt i Tangier. Subwooferen kommer også flittigt i brug i forbindelse med de dybe drøn fra togkanonen, de effektive næveslag og diverse eksplosioner. Atmos effekterne bidrager yderligt til at placere os i centrum for de forrygende actionscener og giver en ekstra rumlig dimension i oplevelsen. Dialogen er velprioriteret og går klart i gennem også i actionscenerne og det samme gør John Williams klassiske soundtrack, som det i øvrigt er muligt at se filmen med alene, dvs. uden lydeffekter og tale. Indiana Jones and the Dial of Destiny kan helt klart anbefales som demo materiale for en seriøs hjemmebiograf.
 
Trods et begrænset udvalg af ekstramateriale trækker det op at blu-ray disken er udstyret med en interessant dokumentar på ca. 1 time, der går bag scenerne i hver af de 5 hovedkapitler i filmen. Et kommentatorlydspor kunne have være ønskeligt, men det var der åbenbart ikke plads til på denne udgivelse.

4K UHD Disc
• Isoleret soundtrack i Dolby Atmos.

Blu-ray Disc
• Isoleret soundtrack i Dolby Digital Plus 7.1.
• The Making of Indiana Jones and the Dial of Destiny (56:46)
 

Tak til SF Studios

Anmeldelse skrevet december 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser