Gran Turismo UHD 4K blu ray anmeldelse

 
Gran Turismo UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
Gran Turismo UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 15 minutter
Lyd: Dolby Atmos 
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 1.90:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 20. november 2023
Distributør: SF Studios / Columbia Pictures
Antal disk:  2 = 1 x UHD 4K blu-ray + 1 x blu-ray

Genre: Action, drama. racing
Biograf premiere: 17. august 2023
 
Instruktør: Neill Blomkamp
Manuskript: Jason Hall, Zach Baylin
Producere: Takuya Asano, Doug Belgrad, Dana Brunetti
Fotograf: Jacques Jouffret
Klip: Austyn Daines, Eric Freidenberg, Colby Parker Jr.
Musik: Lorne Balfe, Andrew Kawczynski
 
Skuespiller:
David Harbour som Jack Salter
Orlando Bloom som Danny Moore
Archie Madekwe som Jann Mardenborough
Takehiro Hira som Kazunori Yamauchi
Darren Barnet som Matty Davis
Geri Horner som Lesley Mardenborough
Djimon Hounsou som Steve Mardenborough
Josha Stradowski som Nicholas Capa
Daniel Puig som Coby Mardenborough
 
Beskrivelse: 
Gran Turismo er baseret på den utrolige, men virkelige historie, da en smart marketingsfyr fra Sony PlayStation i 2011 får den vanvittige ide at de bedste PlayStation spillere af racing spillet Gran Turismo, skal trænes til at konkurrere med rigtige racerkørere i den virkelige verden. Vanvittig især fordi spiloplevelsen ikke tager højde for den G-kraft og andre fysiske påvirkninger, som ekstrem varme og rystelser, som en racerkører udsættes for, eller den gode fysiske form man som kører skal være i, for at kunne holde til strabadserne. Ikke desto mindre var det det man gjorde og Jann Mardenborough var en af de heldige / dygtige udvalgte blandt 90.000 ansøgere, som blev sendt på træningslejr, hvor en yderligere udskillelse fandt sted for at finde den bedst kvalificerede til at deltage i racerløb på verdens største formel 1 baner mod rigtige racerkørere. Herefter starter den benhårde racing konkurrence for alvor mod verdens bedste racerkørere, nogle gange med livet som indsats og i den virkelige verden er det ikke muligt at genstarte spillet hvis man kører galt.
 
Gran Turismo UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray 

Film baseret på et videospil er sjældent vellykkede og med Gran Turismo får vi så en film baseret på ikke bare et bilspil, men en PlayStation racing simulator, men af og til kan man blive positivt overrasket. Den fantastiske sci-fi instruktør Neill Blomkamp, manden bag District 9, Chappie, Elysium og som der har været lidt stille omkring de senere år, har instruereret dette medrivende mirakel af en racing film. For hvordan det er lykkedes at skabe en så spændende film på en tvivlsom baggrund er faktisk lidt af et mirakel. For Gran Turismo er langt fra kun en film for nuværende eller tidligere spillere af PlayStation spillet af samme navn, selvom der er masser af genkendelsens glæde for selv en casual gamer som undertegnede. Blomkamp og manuskriptforfatterne formår at formidle den klassiske underdog historie så den er vedkommende og nervepirrende for alle, og de små gimmicks kendt fra spillet, som positionsnumre der svæver over bilerne, eller bilen der splittes til atomer og samles i en digital udgave, ser bare fedt ud selvom det selvfølgelig ikke fremmer realismen.

Hovedrollen som Jann spilles af Archie Madekwe, som nogen måske kender fra Apple tv+ serien See, men ellers er rimelig ukendt, men han gør det udmærket. Filmens virkelige stjerne er David Harbour, som Jann’s træner Jack Salter, som selv har været succesfuld racerkører indtil han måtte indstille karrieren. Han spiller rollen troværdigt og godt og løfter det generelle indtryk af filmen, mens Orlando Bloom er en lidt overspillet flødebolle, men det passer nok meget godt til hans marketingskarakter. Af øvrige medvirkende stjerner kan nævnes Geri Halliwell-Horner (Spicegirl!) og Djimon Hounsou, som også spiller glimrende.
 
Gran Turismo UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray  
 
Billedsiden af Gran Turismo set på UHD disk er en stor fornøjelse for øjet, for filmen står ultraskarpt på fladskærmen. Den højere 2160p opløsning på UHD disken giver billedsiden af Gran Turismo et kraftigt løft i forhold til den medfølgende Blu-ray udgave, med en højere klarhed og detaljerigdom, som giver en flot dybde i billedet, mens Dolby Vision eller HDR10 bidrager med at udvide farvespektret, men også til de flotte effekter, hvor bilen splittes op og samles igen i en digital udgave. Farveskalaen er naturlig, men måske lidt afdæmpet (for mig ser det ud til at hele filmen er filmet en gråvejrsdag) men det er til at leve med når resten ser så blændende ud. Detaljerne på ansigter, biler, vejoverflader, motordele og omgivelser mv. fremstår knivskarpt, mens sammensmeltningen af stunts i levende billeder og CGI er udført perfekt eller bevidst synligt, som en reference til PlayStation spillet. Sortniveauet i de mørkere scener er forbilledligt dybt og uden synlige komprimeringsfejl, så samlet et oplagt valg, som demomateriale af skærmen i en hjemmebio.
 
Igen på lydsiden får man virkelig fuld valuta for alle pengene ved at anskaffe sig Gran Turismo på UHD disk i forhold til blot at streame filmen. Det potente Dolby Atmos soundtrack på UHD-disk overhaler også overlegent 5.1 DTS HD-MA-lydsporet på den medfølgende Blu-ray. Udgivelsen fremstår både detaljeret og dynamisk med fuld gas på lydeffekterne fra de toptunede motorer, hjulspin, og med masser af lynhurtige panoreringer i alle surround kanaler inklusive Atmos kanalerne i de intense racerløb, samt suppleret med god brug af subwooferen til at formidle de dybere motorlyde. Atmos effekterne bidrager til at placere os i centrum for de forrygende actionscener og man føler ofte man er med Jann i bilen eller på tribunerne blandt de jublende tilskuere. Musiknumrene er velvalgte og godt integreret i lydsporet, mens dialogen er velprioriteret og går klart i gennem, endda i de intense racingdueller. Så alt i et lydspor i absolut topklasse, som vil være oplagt demomateriale for en seriøs hjemmebio.
 
•Deleted & Extended Scenes (HD, 11 min.)
•The Plan: The True Story of Jann Mardenborough (HD, 6 min.)
•The Wheels: The Fast-Acting Cast (HD, 6 min.) - The actors sit down for an EPK quickie.
•The Pit Crew: Action and Stunts (HD, 6 min.)
•The Engine: Driving the Visuals (HD, 5 min.)
•The Garage: The Amazing Automobiles (HD, 5 min.)
 

Tak til SF Studios / Columbia Pictures

Anmeldelse skrevet december 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser