American Graffiti UHD 4K blu ray anmeldelse

 
American Graffiti UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan VIlhelmsen
American Graffiti UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 52 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.35:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 6. november 2023
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk:  1 = 1 x UHD 4K blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: 13. maj 1974
 
Instruktør: George Lucas
Manuskript: George Lucas, Gloria Katz, Willard Huyck
Producere: Francis Ford Coppola, Gary Kurtz, Sid Sheinberg
Fotograf: Jan D'Alquen, Ron Eveslage
Klip: Verna Fields, Marcia Lucas, George Lucas
Musik: Kim Fowley
 
Skuespiller:
Richard Dreyfuss som Curt
Ron Howard som Steve
Paul Le Mat som John
Charles Martin Smith som Terry
Cindy Williams som Laurie
Candy Clark som Debbie
Mackenzie Phillips som Carol
Bo Hopkins som Joe
Manuel Padilla Jr. som Carlos
Beau Gentry som Ants
Harrison Ford som Bob Falfa
 
Beskrivelse: 
Filmen American Graffiti eller på dansk: Sidste nat med kliken er en nostalgisk og klassisk amerikansk ungdomsfilm, bare en af de bedste af slagsen. I 1962 i den californiske flække Modesto er en gruppe unge, der har hængt ud sammen ved at skulle splittes op, da nogen skal på universitet, mens andre bliver i Modesto lidt endnu eller måske for evigt. Steve skal på universitet og han opfordrer kæresten Lauire til at de skal have et åbent forhold mens han er væk, hvilket Lauire ikke tager så godt imod. Han udlåner også sin lækre øse af en amerikanerbil til hans ven, den nørdede Terry, som udnytter det fulde ved at cruise op og ned ad hovedgaden i forsøget på at score damer. Så er der den coole John der cruiser rundt i hans skriggule Hot-Rod, men som af ukendte årsager ikke er kommet videre og nok heller ikke kommer det, eller Curt der egentligt skulle på universitetet, men har fået kolde fødder i sidste øjeblik. Alle disse karakterer og mange andres veje krydses på en aften, der byder på afdansningsbal, drive-in, bilræs, cruising og masser af kærlighedsforviklinger.
 
American Graffiti UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray 

American Graffiti er George Lucas’ anden spillefilm og filmens succes var direkte årsagen til at han senere fik lov til at lave den teknisk dyre og ’useriøse’ Star Wars tre år senere. Det er en fortælling fra hans egen ungdom og hjemby Modesto, hvor Lucas selv, ligesom hovedpersonerne, var meget interesseret i biler og ville være racerkører indtil en alvorlig ulykke satte en stopper for den drøm. Det fine ved American Graffiti er dels tidsbilledet, som er ramt spot on med diners, rock’n’roll og cruising ned ad hovedgaden, med en uskyldighed lige før Vietnam krigen, mordet på Kennedy, Hippiebevægelsen mv. rammer USA. Dels personskildringen, som på trods af at karaktererne gør nogle dumme ting, aldrig er udleverende eller fordømmende. Man føler med dem i medgang og modgang, hvilket måske også skyldes at karaktererne er baseret på George Lucas’ ungdomsvenner. Dette kombineres med en aften hvor alt kan ske og gør det, med spas med politiet, stjålne biler, Rock’n’Roll på bilradioen samt ulovligt gaderæs, og på en eller anden måde går det bare op i en højere enhed.
 
Det farverige persongalleri spilles fortræffeligt af alle de medvirkende skuespillere, hvor de fire hovedrolleindehavere og senere store filmstjerner Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat samt Charles Martin Smith, skal fremhæves, mens en ung Harrison Ford ses i rollen som bilræs udfordreren Bob Falfa.
 
American Graffiti UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray
 
Billedsiden på denne 50-års jubilæums 4K udgivelse af American Graffiti er desværre ikke helt i top efter min mening. Man har forsøgt at rense billedet for grain, hvor grain ellers ville være naturligt for en analog film fra 70’erne, og i stedet endt op med et overvejende ’blødt’ billede, som langt fra føles skrapt nok til UHD formatet. Der er selvfølgelig enkelte scener med nærbilleder der står skarp og detaljeret, men generelt en skuffende restaurering. Udgivelsen har også fået en HDR10 farvegrading, som trækker nogle farver frem som f.eks. på Johns gule Hot rod, men samtidigt også gør billedet mørkere. Til det skal retfærdigvis siges, at størstedelen af filmen forgår i aftenmørket og derfor er scenerne naturligt mørke. Ingen komprimeringsfejl blev konstateret, så alt i alt en godkendt udgivelse fra Universal, men heller ikke mere.
 
Soundtracket til denne UHD udgivelse af American Graffiti er også blevet opgraderet fra det oprindelige 2.0 stereomix til et DTS-HD MA 5.1 lydmix, som er mest frontbaseret og sjældent gør brug af hverken surroundkanaler eller subwoofer, men dog alligevel når det virkeligt gælder, som i det afsluttende biluheld. Alligevel føles det nymixede lydspor passende til filmens alder og suppleret med et dejligt soundtrack som får lov til at fylde lydbilledet ud med masser af hits fra 60’erne serveret af radio-DJ’en ’The Wolfman’. Dialogen er velprioriteret og fremstår klart og centreret i lydbilledet, dog er der visse gange tendens til lidt skrattende lyd, som muligvis kan tilskrives filmens lowbudget indspilning.
 
• Kommentarspor med instruktør George Lucas
• The Making of American Graffiti (78 min.)
• Screen Tests (23 min.)
• Theatrical Trailer (3 min.)
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet december 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser