The last of us sæson 1 UHD 4K blu ray anmeldelse

 
The last of us sæson 1 UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
The last of us sæson 1 UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 8 timer og 42 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 16:9
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 17. juli 2023
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk:  8 = 4 x UHD 4K blu-ray + 4 x blu-ray

Genre: Action, eventyr, Drama, Horror
Biograf premiere: Ikke vist i biografen
 
Skuespiller:
Pedro Pascal som Joel Miller
Bella Ramsey som Ellie Williams
Anna Torv som Theresa 'Tess' Servopoulos
Gabriel Luna som Tommy Miller
Lamar Johnson som Henry Burrell
Melanie Lynskey som Kathleen Coghlan
 
Beskrivelse: 
Efter en global pandemi ødelægger civilisationen, påtager en hærdet overlevende sig ansvaret for en 14-årig pige, der måske er menneskehedens sidste håb.
 
The last of us sæson 1 UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray 

“The last of us” tog seerne med storm, og det er da også en neglebidende sag. 20 år efter at moderne civilisation er blevet ødelagt, bliver Joel, en hærdet overlevende, hyret til at smugle Ellie, en 14-årig pige, ud af en undertrykkende karantænezone. Hvad der begynder som et lille job, bliver hurtigt til en brutal og hjerteskærende rejse, da de begge må krydse USA og stole på hinanden for at overleve.

“The last of us” er lige dele Zoombie Apocalypse, Neo Western, dystopisk sci-fi tilsat passende mængder af politisk hollywood korrekthed og inklusion. Hele herligheden er baseret på et spil af samme navn fra 2013.

For at komme igennem serien, skal man lige æde præmissen om en Cordyceps, der netop har fået bred opmærksomhed PÅ GRUND af sin fremstilling i computerspillet og nu i serien her , hvor en fiktiv version af svampen altså forårsager en global pandemi og transformerer mennesker til zombie-lignende væsner, hvilket er noget der er set før, og for mig gabende kedsommeligt.

Derimod er Cordyceps en type parasitisk svamp, der primært inficerer insekter og andre leddyr. Svampen tilhører slægten Cordyceps og har flere arter inden for den. Den mest kendte art er Cordyceps sinensis, som er blevet brugt i traditionel kinesisk medicin i århundreder.

Cordyceps' livscyklus indebærer, at svampen inficerer en insekt-vært, normalt ved at frigive sporer, der binder sig til insektet. Svampen trænger derefter ind i værtens krop og dræber det til sidst. Efter værtens død fortsætter svampen med at vokse og trænger ud af insektets krop for at frigive flere sporer, der kan inficere andre potentielle værter.

Er du vild med serien, er det klart en sæson du skal eje på disk, for hvilken forskel i billede og lyd der er imellem HBO og UHD Bluray!
 
The last of us sæson 1 UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray
 
På denne fine Nordiske UHD bluray udgivelse får man tydeligt den samme mastering som kan ses på HBO MAX af serien. Serien er holdt i naturlige farver og trods 4K opløsning er der er stadig en virkelighedstro kvalitet over meget af det, der skildres. Episode 3 har nogle nogle ret mudrede mørke scener, og her får man meget tydelig glæde af den højere opløsning på UHD disken. Farvepaletten får god hjælp af HDR, og trods HBOs forbedrede streaming kvalitet, får man et klart visuelt løft på UHD diskene, især på grund af seriens artistiske stil med håndholdt kamera og tilsættelsen af “film grain” der stresser HBO kodningen (og skulle man formaste sig til at smide de inkluderede bluray diske i afspilleren, er det ikke et kønt syn når disse “nedskaleres” 4 gange. Således er der mere ro, flere detaljer i billedet på UHD disken vs. HBO. I scener hvor HBO kompressions codec udfordres ekstra meget, danser UHD disken let hen over det i sammenligning. UHD BLURAY RULES!
 
Last of us leveres med et aktivt Dolby Atmos mix, der er dygtigt balanceret, omend noget forsigtigt af hensyn til alle de små soundbars derude. Det er ikke et vildt og blodigt dynamisk lydspor, men for en serie er det på niveau med Game of Thrones på disk (der tilmed blev løftet helt fantastisk her, da streaming ikke inkluderede atmos lydsporet). Flot arbejde.
Der er ligeledes stor forskel på lyd kvaliteten i mellem HBO MAX (som jeg A/B lyttede/kiggede via et Apple TV 4K). Her præsenteres lyden i Dolby Digital Plus, der ganske enkelt lyder som om der lægges et tæppe over lyden, der frarøves en masse definition.Det er her den største AV upgrade findes ved køb af UHD diskene. Dolby TrueHD ATMOS lydsporet er glædeligt også inkluderet på Bluray diskene.
 
Vi får hele to timer med features som ekstramateriale, spredt over diskene. Desværre ikke noget materiale fra efterproduktionen.
 
Set/hørt på:
Billede: LG CX Serie OLED 77”
Lyd: M&K S300 (7.2.2) ATMOS lydsystem, Lyngdorf MP60 Processor, NAD M27, Lyngdorf SDA-2400 forstærkning.
Afspiller: Oppo UHD 205 Bluray afspiller, lydspor: Dolby Atmos 7.1 TrueHD.

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet November 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser