Haunted Mansion UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Haunted Mansion UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Haunted Mansion UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 time og 3 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 31. oktober 2023
Distributør: SF Studios / Disney
Antal disk:  2 = 1 x UHD 4K blu-ray + blu-ray

Genre: Familie, Komedie, Gys
Biograf premiere: 10. august 2023
 
Instruktør: Justin Simien
Manuskript: Katie Dippold
Producere: Bl.a. Nick Reynolds, Tom C. Peitzman, Jonathan Eirich
Fotograf: Jeffrey Waldron
Klip: Phillip J. Bartell
Musik: Kris Bowers
 
Skuespiller:
LaKeith Stanfield som Ben Matthias
Rosario Dawson som Gabbie
Owen Wilson som Father Kent
Tiffany Haddish som Harriet
Danny DeVito som Bruce Davis
Jamie Lee Curtis som Madame Leota
 
Beskrivelse: 
Filmen handler om en alenemor, Gabbie (Rosario Dawson), der flytter ind i et forfaldent palæ med sin søn, Billy (Chase Vacnin). Palæet er hjemsøgt af spøgelser og onde ånder, og Gabbie hyrer en gruppe eksperter til at hjælpe med at uddrive dem.
 
Haunted Mansion UHD 4K blu-ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray 

Disneys seneste film, Haunted Mansion, blander gys og komedie og er baseret på den velkendte forlystelse med samme navn. Disney har tidligere forsøgt at bringe denne forlystelse til livs på det store lærred, fra den charmerende Muppets-version i 2001 til Eddie Murphys komiske take i 2003. Nu tager de endnu en chance, og jeg går ind i filmen uden at sammenligne den med de tidligere filmatiseringer, da jeg endnu ikke har set dem.

Filmen åbner med en smuk og stemningsfuld scene, hvor vi ser Gabbie og Billy flytte ind i palæet. Billy er begejstret for det nye hus, men Gabbie er skeptisk. Hun er bange for, at der er noget galt med det. Gabbie's frygt bliver bekræftet, da hun snart begynder at opleve mystiske hændelser. Hun ser spøgelser og hører stemmer. Billy er også vidne til det overnaturlige, og han bliver mere og mere bange. Gabbie beslutter sig for at hyre en gruppe eksperter til at uddrive spøgelserne. Eksperterne er en broget flok, der består af en læge, en videnskabsmand, et medium og en voodoo-præst. De fire eksperter er alle karismatiske og velspillede. LaKeith Stanfield er overbevisende som den skeptiske læge, Owen Wilson er charmerende som den videnskabelige videnskabsmand, Tiffany Haddish er morsom som den sjove medium og Danny DeVito er skæg som den excentriske voodoo-præst.

Samspillet mellem de fire eksperter er sjovt og charmerende. De er alle forskellige, men de har en fælles mission, at uddrive spøgelserne fra palæet. Filmens første halvdel er den bedste. Den er uhyggelig og spændende, og den skaber en god atmosfære af mystik og uhygge. I anden halvdel trækker handlingen sig lidt for langt ud, og filmen bliver en smule for forudsigelig. Det er især slutningen af filmen, der er lidt for lang. I løbet af filmens sidste 20 minutter sker der ikke rigtig noget nyt. Filmen ender med en forudsigelig konfrontation mellem Gabbie og den onde ånd, der hjemsøger palæet.

Hvis filmen var blevet 20-25 minutter kortere, ville den have været mere effektiv. Det ville have givet filmen en bedre balance mellem uhygge og komedie. Haunted Mansion er dog en vellykket blanding af uhygge og komedie. Filmen er ikke den mest skræmmende gyserfilm, men den er underholdende og spændende. Filmen skaber en god atmosfære af uhygge og mystik. Palæet er et uhyggeligt sted, og spøgelserne er veldesignede og skræmmende. Komedien er også vellykket. De fire eksperter er alle sjove og charmerende, og deres samspil fungerer fint.

Samlet set er Haunted Mansion en udmærket underholdning for hele familien. Den er ikke den mest originale eller skræmmende gyserfilm, men den er velproduceret og underholdende.
 
Haunted Mansion UHD 4K blu-ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray
 
Filmen bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som er flot behandlet på denne UHD udgivelse. Farveskemaet er konstant en anelse mørk, men dog stadig dejlig varme og lokaliteternes mange forskelligheder og spøgelsernes forskelligheder står godt på skærmen. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor også den nævnte sorte får lov til at have en god dybde. Detaljegraden er god, hvor ar, sår og andre makaberheder tydeligt kan ses og gyser elementerne bliver leveret med masse af visuel pondus. Det helt klart at HDR på denne farvefyldte udgivelse bidrager rigtig godt til de mange imponerende scener. Det som dog gør at vi ikke er helt oppe at vende karaktermæssigt er som nævnt at filmen er meget mørkt og nogle detaljer har det simpelthen med at forsvinde i det sorte, hvilket er en skam da Disney virkelig har kælet for detaljerne.
 
Haunted Mansion kommer med et lækkert Dolby Atmos. På denne udgivelse bliver der virkelig gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system. Der er virkelig kælet for øregangene. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag, og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig i de mange scener hvor spøgelserne giver den gas. Der er konstant et hav af lydindtryk i filmen, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik, også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke, som denne film jo skal høres på. Det hele virker yderst kontrolleret og tilpas.
 
 

Tak til SF Studios / Disney

Anmeldelse skrevet November 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser