The Nightmare Before Christmas UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
The Nightmare Before Christmas UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
The Nightmare Before Christmas UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 16 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 1.66:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 2. oktober 2023
Distributør: SF Studios / Disney
Antal disk:  2 = 1 x UHD 4K blu-ray + 1 x blu-ray

Genre: Eventyr, Animationsfilm
Biograf premiere: 2. december 1994
 
Instruktør: Henry Selick
Manuskript: Caroline Thompson
Producere: Bl.a. Tim Burton, Danny Elfman, Kathleen Gavin
Fotograf: Pete Kozachik
Klip: Stan Webb
Musik: Danny Elfman
 
Skuespiller som ligger stemme til:
Chris Sarandon som Jack Skellington
Danny Elfman som Jack Skellington - Singing Voice / Barrel / Clown with the Tear Away Face
Catherine O'Hara som Sally / Shock
William Hickey som Dr. Finkelstein
Glenn Shadix som Mayor
Edward Ivory som Santa
 
Beskrivelse: 
Jack Skellington er Græskarmand i Halloweentown. Han er vellidt og god til sit arbejde, men det keder ham altid at skræmme menneskene til Halloween. En dag får han den ide, at Halloweentown skal kidnappe julemanden og holde jul på deres egen måde. Det går dog langtfra efter planen og samtidig venter et opgør med Jacks rival Oogie Boogie.
 
The Nightmare Before Christmas UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray 

The Nightmare Before Christmas er et mesterværk inden for animeret filmkunst og et sandt ikon inden for fantasy-genren. Denne fantastiske film, instrueret af Henry Selick og produceret af Tim Burton, er en poetisk og visuelt forbløffende fortælling, der fanger publikum med sin unikke stil, kreativitet og dybde.

Filmen udfolder sig i Halloween Town, et sted befolket af en bred vifte af skæve og skræmmende figurer. Hovedpersonen, Jack Skellington, kongen af Halloween Town, bliver pludselig træt af den årlige rutine og tomhed, der følger med forberedelserne til Halloween. Hans søgen efter meningen med sit liv fører ham til Christmas Town, hvor han opdager en verden fyldt med glæde, farver og kærlighed. Jack bliver besat af idéen om at bringe julen til Halloween Town og planlægger at overtage julemandens rolle. Men hans gode intentioner fører til kaos og forvirring, og han opdager, at han skal finde sin egen vej til lykke og tilfredshed.

En af filmens mest nævneværdige kvaliteter er dens imponerende stop-motion animationsteknik. Hvert billede er udført med utrolig omhu og præcision, og figurerne kommer virkelig til live med deres unikke design og bevægelsesmønstre. Hvert element, fra karakterdesign til baggrundsdetaljer, er gennemtænkt og eksekveret med enestående kreativitet. Denne opmærksomhed på detaljer giver filmen en visuel skønhed og dybde, der gør den tidløs og fascinerende for både børn og voksne.

Et andet bemærkelsesværdigt aspekt af filmen er dens fantastiske musik og sange, komponeret af den legendariske Danny Elfman. Sangene er medrivende, hjertegribende og humoristiske på samme tid. De formår at formidle karakterernes følelser og handlinger på en måde, der forstærker filmens emotionelle dybde. Hver sang er mindeværdig og tilføjer en ekstra dimension til filmens stemning og atmosfære.

Historien i The Nightmare Before Christmas er lige så stærk som dens visuelle og musikalske elementer. Den undersøger temaer som selvopdagelse, accept af forskellighed og vigtigheden af at finde sin egen identitet. Jack Skellingtons rejse er hjertevarm og inspirerende, og den lærer publikum værdifulde livslektioner på en måde, der er tilgængelig for alle aldre.

Endelig er filmens evne til at appellere til både børn og voksne bemærkelsesværdig. Mens de yngre seere kan lide de farverige figurer og fantasifulde verdener, kan de ældre publikummer sætte pris på filmens dybere budskaber, komplekse karakterer og subtile humor. Denne bredt appellerende tilgang er en af grundene til filmens vedvarende popularitet og dens status som en klassiker.

Samlet set er The Nightmare Before Christmas en nærmest fejlfri filmoplevelse. Den imponerer med sin unikke animation, uforglemmelige sange og dybt bevægende historie. Den har fortjent sin status som en af de mest elskede og tidløse animerede film nogensinde, og den vil fortsat inspirere og glæde generationer af seere i mange år fremover.
 
The Nightmare Before Christmas UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray
 
Filmen bliver leveret i et 1.66:1 HEVC / H.265 transfer, som er fremragende behandlet på denne udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er dejlig varme som man forventer det med denne slags udgivelser. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybe og i det hele taget spiller de mørke farver en utrolig stor rolle i denne film da mange af scenerne foregår i den dystre Halloween Town. Detajlegraden er også utrolig god hvor både detaljemængden i forgrunden, men så sandelig også baggrunden står klart og tydeligt og man føler virkelig at der er blevet kælet for detaljerne som man er blevet det forvandt med film i denne genre.
 
Filmen kommer med et DTS-HD MA 7.1 lydspor. Lige fra start er der på denne udgivelse gang i samtlige af de højttalere der skulle være sat til ens system, der er virkelig kælet for øregangene hvad angår effekter, musik, sang og snak. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen får også lov til at fortælle at den lever. Det er i det hele taget en rigtig god lydside som er på denne udgivelse. På udgivelsen formås der at blive gjort plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Danny Elfmans sange fylder selvsagt meget i filmen og bliver leveret klart og tydeligt så man selv kan synge med hvis man har de lyster. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke, det hele virker yderst kontrolleret og tilpas. Det er i det hele taget en rigtig effektiv lydside som klart supplerer den visuelle stil fremragende.
 
 

Tak til SF Studios / Disney

Anmeldelse skrevet November 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser