Barbie UHD 4K blu ray anmeldelse

 
Barbie UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
Barbie UHD 4K blu ray anmeldelse
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 54 minutter
Lyd: Dolby Atmos (på UHD + blu-ray)
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 2.00:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 27. oktober 2023
Distributør: SF Studios / Warner Bros Entertainment
Antal disk:  2 = 1 x UHD 4K blu-ray + 1 x blu-ray

Genre: Komedie, Fantasy
Biograf premiere: 20. juli 2023
 
Instruktør: Greta Gerwig
Manuskript: Greta Gerwig, Noah Baumbach
Producere: B.la. Tom Ackerley,Cate Adams,Noah Baumbach
Fotograf: Rodrigo Prieto
Klip: Nick Houy
Musik: Mark Ronson, Andrew Wyatt
 
Skuespiller:
Margot Robbie som Barbie
Ryan Gosling som Ken
America Ferrera som Gloria
Ariana Greenblatt som Sasha
Rhea Perlma som Ruth
Helen Mirren som Narrator (voice)
Will Ferrell som Mattel CEO
Connor Swindells som Aaron Dinkins
 
Barbie UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray 

Som medlem af MA`AM (Men Against Amazonian Masterhood) var det var med rystende hånd, denne film kom i Bluray afspilleren… Det genkaldte minder fra da jeg så Barbie plakaten for første gang i biffen og løb mig koldt ned af ryggen… Jeg gik straks ind i en anden IMAX sal og så “Oppenheimer” i stedet for, hvilket set i bagklogskabens ulideligt klare lys måske var en dårlig ide, da Barbie IMAX versionen er 6 minutter længere end disken der nu ryger i Oppo bluray afspilleren.
 
Instruktør & forfatter Greta Gerwig er en yngre kvinde fra 1983 med flere fine film bag sig. B.la har hun også skrevet og instrueret “Lady Bird”, der var en fremragende instruktør debut (og ikke mindst haft en længere skuespillerkarriere).Min interesse for Barbie blev vakt, mest hjulpet på vej af særdeles kontroversielle anmeldelser fra det konservative USA, hvilket altid er et positivt tegn på noget nyt og anderledes, - eller at der måtte være tale om en film, der lykkedes med at flytte på noget. Selvsagt, er det ting, der ofte trigger min interesse.
 
Barbie er da også en intelligent og selvironisk komedie, der leger med de traditionelle kønsroller og hele Barbie universet på en herlig måde. Barbie universet er en fantastisk ramme for det der i filmen faktisk er “Amazonian Masterhood” (der er en 100% kvindelig magtovertagelse) et sted, hvor Ken er en pseudo-kæreste af et glansbillede i sin rolle som “strand-Ken”, hvor han er reduceret til en der bare “står strand” mens han prøver at få “stereotyp Barbies” opmærksomhed.
 
I filmen er den virkelige verden og Barbie verdenen to separate ting, men da en mor i den virkelige verden begynder at portrættere Barbie på måder der bryder med det satte univers, opstår en flænge i mellem de to verdener, og Barbie oplever at alt lige fra hendes permanent “høje hæle” fødder bliver flade og endnu værre: at hun begynder at få appelsinhud på lårene. Hun bliver nødt til at tage til den virkelige verden for at fikse problemet sammen med Ken.I den virkelige verden opdager Ken at mænd er magtfulde, hvilket inspirerer ham til en at tage tilbage og starte en hylende morsom politisk revolution, hvor “kennerne” overtager Barbieland, og “Barbierne” automatisk “hjernevaskes”, nu lykkelige for deres nye roller som øl-bajer serverende, lækre tjener-babes der ikke behøver at tænke selv..
 
Det hele er en vel indpakket, underholdende, visuelt saftigt gang gak og løjer, der faktisk lykkedes flot med at lave en fin feministisk køns-rolle kommentar, der ikke bare er sort og hvid, men ganske nuanceret og leverer nogle fine budskaber til alle generationer.
 
Mattels selvironi er også til at tage at føle på, og filmen forstår både at styre pænt uden om de fælder der nemt kunne være i en så kommerciel film, der forsøger at italesætte noget kontroversielt gennem humor og leg.
 
Filmen er eksekveret flot i et fantastisk look, - med nogle fine skuespillerpræstationer af Margot Robbie som Barbie og Ryan Gosling som “strand-Ken” (hvis job er “strand”), men også Will Ferrell som Mattels direktør. (Ryan Gosling virker måske lige en tand for gammel til rollen som Ken, men er meget “buff”). Helen Mirren leverer en fantastisk fin fortællerstemme, der fører os smukt ind i universet i eventyrlig stil, startende med åbningsscenen, der er endnu en satirisk fremstilling af abe scenen i “2001 a space odyssey”. Film låner også fra halvtredsernes dansefilm, og der synges og danses festligt i flere omgange.
 
Barbie er en gennemført, forfriskende take på “kønskampen” og udstiller mere end noget andet, hvordan den reelt ikke handler om køn, men om gensidig menneskelig tolerance, om at “se” hinanden, gøre plads til forskellighederne, - og at ingen bør defineres udelukkende af deres køn. Barbie er fremragende underholdning for nysgerrige mennesker i alle aldre.
 
En stor salut til Greta Gerwig. Her er en filmskaber, det er værd at holde øje med. Man kan virkelig mærke, at Barbie er et kærlighedsprojekt, hvor alle involverede foran og bag kameraet har været “all in” i processen.

Barbie repræsenterer på sin vis filmhistorie, og fortjener en plads i enhver filmsamling.
 
Barbie UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray  
 
Barbie præsenteres perfekt i 2.00:1 format, der er IMAX formatet (16:9 med en lille smule sort kant). Et perfekt artistisk valg efter min mening, der giver filmen lidt mere klasse, uden at vi behøver at ende i scope format, der ville virke forkert til en tyggegummi film som denne. Omvendt ville en ren 16:9 framing gøre den “billig”. Framingen er et godt eksempel på den kompetente stil, der kendetegner filmen. På nær en enkelt optoning hvor der spores en smule kompressions artefakt, er UHD udgaven af Barbie hele vejen igennem rent slik for øjet. De subtile ændringer i Barbies “tilstand” i løbet af filmen, spottes endnu bedre på UHD udgaven. HDR er benyttet med sans for æstetikken og aldrig overdrevet. Filmens univers byder på rigeligt med “pop og pang” i farvepaletten og filmens grade holder det hele spændstigt og saftigt, uden det går hen og bliver svulstigt. Det er et billede i referenceklasse, der tjener historien perfekt. Og seriøst: Hvis man gerne vil opdage hvor mange varianter af lyserød der findes… Så er Barbie den perfekte film 😃
 
Barbies lydmix startede sit liv i IMAX format, og det kan man godt høre. Der er en god dynamik med sange der får lov til at udfolde sig på fuld hammer, solid bas og tror jeg, - 100% ADR dialog (hvor alt er indspillet i studiet). Alt står stramt og tydeligt, men selve atmos elementet er ikke rigtig til stede. Der er måske lidt fuglekvidder at spore i top kanalerne og det er det. Det er et fremragende mix, men det er i base laget, og er rimelig front orienteret når der ikke er musik, der mixet aggressivt ud i surround-kanalerne.
Både Bluray og UHD Bluray er udstyret med det samme (lad os bare kalde det ved rette navn) 7.1 Mix.
 
Som bonus indhold får vi et spændende indblik i hele den enorme process bag filmen i 6 forskellige features: "Welcome To Barbie Land" (12:01), "Becoming Barbie" (06:29), "Playing Dress-Up" (07:27), "Musical Make-Believe" (09:11), "All-Star Barbie Party" (04:57) og "It’s A Weird World" (05:03). Jeg savnede (som altid) lidt materiale fra postproduktions processen. Der berettes dog intet om, hvad det er for 6 minutter vi ikke får på denne udgivelse der var med i IMAX udgaven i biffen.
 
Set/hørt på:
Billede: LG CX Serie OLED 65”
Lyd: Sennheiser AMBEO Soundbar
Afspiller: Oppo UHD 205 Bluray afspiller, lydspor: Dolby ATMOS
 

Tak til SF Studios / Warner Bros Entertainment

Anmeldelse skrevet oktober 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser