Fast & Furious X UHD 4K blu ray anmeldelse

 
Fast & Furious X UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
Fast & Furious X UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 21 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 15. juni 2023
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk:  2 = 1 x UHD 4K blu-ray + 1 x blu-ray

Genre: Action, eventyr, bilræs
Biograf premiere: 2. oktober 2023
 
Instruktør: Louis Leterrier
Manuskript: Dan Mazeau, Justin Lin
Producere: Mark Bomback, David Cain, Joseph M. Caracciolo Jr.
Fotograf: Stephen F. Windon
Klip: Dylan Highsmith, Kelly Matsumoto
Musik: Brian Tyler
 
Skuespiller:
Vin Diesel som Dominic Toretto
Michelle Rodriguez som Letty
Jason Statham som Shaw
Jordana Brewster som Mia
Tyrese Gibson som Roman
Ludacris som Tej
Charlize Theron som Cipher
John Cena som Jakob
Brie Larson som Tess
Scott Eastwood som Little Nobody
Jason Momoa som Dante
Alan Ritchson som Aimes
Leo Abelo Perry som Little Brian
Joaquim de Almeida som Hernan Reyes
 
Beskrivelse: 
Fast & Furious X indledes 10 år tilbage i tiden, hvor Toretto og hans crew under et spektakulært kup rykker forbryderbossen Reyes’ pengeskab ud af væggen, hvor det er solidt placeret, ved hjælp af to potente muskelbiler og forsøger at flygte med det tonstunge pengeskab dansende efter sig. Reyes og hans søn Dante er lige i hælene på Toretto og i de afgørende minutter smadres pengeskabet ned i Reyes’s bil og han omkommer. Tilbage i nutiden fejrer den sammenbragte Toretto familie deres succes og deres venskab, men inden længe bliver idyllen afbrudt af Toretto’s dødsfjende Cipher, som hårdt såret dukker op og beder om hjælp og for at advare Toretto. Det er Reyes’s søn Dante der er dukket op og nu truer alle der var involveret i hans fars død, samt deres familie, med en skæbne værre end døden. Et bestilt og igangværende kup i Rom ledet af Roman, ser nu ud til være en fælde udlagt af Dante, og Toretto og Letty må nu haste til Rom for at redde deres intetanende venner og Rom i det hele taget, men inden længe er Torettos 8-årige søn også i overhængende fare og Toretto må lægge en plan for at stoppe Dante.
 
Fast & Furious X UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray 

Fast & Furious X er fortsættelsen af den ’uendelige’ Fast & the Furious serie og er som sædvanligt en andrenalinpumpet og eksplosiv actionfilm, der trodser al logik i forhold til fysiske begrænsninger i forhold til hvor mange lag tæsk hovedpersonerne kan tåle, samt alle fysiske love for hvad de imponerende gaderacerbiler kan klare. Til gengæld er resultatet, efter et par lidt metaltrætte film i serien, denne gang blevet en underholdende cocktail, hvor handlingen har sømmet i bund fra start til slut og der ikke er et eneste kedeligt øjeblik. Så hvis man ellers kan abstrahere fra de urealistiske ting, der hele tiden sker og blot lade sig rive med, så er man sikret mere end 2 timers actionfyldt underholdning. Man kan dog diskutere om der er brug for en fortsættelse, som den dramatiske cliffhanger af en slutning i Fast & Furious X lægger op til, men det er en smagssag.

Rollelisten er som altid besat med Toretto og hans team bestående af Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris m.fl. som denne gang får følgeskab af bl.a. Charlize Theron som Cipher, John Cena som onkel Jakob og Jason Momoa som den flamboyante superskurk Dante, samt en lang række gæsteoptrædende stjerner som Jason Statham, Helen Mirren, The Rock og Pete Davidson . Fast & Furious X serien er ikke præget af stor skuespillerkunst, men er i stedet generelt præget af temmelig overspillede skuespilspræstationer, men sådan skal det åbenbart være i dette kulørte univers. John Cena må fremhæves for jeg synes hans underspillede, men komplet frygtløse onkel Jakob var et befriende og meget sjovt indslag.
 
Fast & Furious X UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray  
 
Billedsiden af Fast & Furious X set på UHD disk er en stor fornøjelse for øjet, for filmen er et festfyrværkeri af farver i form af lækre biler, tøj, eksplosioner og imponerende settings i bl.a. Rom, Rio og Portugal. Den højere 2160p opløsning på UHD disken giver billedsiden af Fast & Furious X et kraftigt løft i forhold til den medfølgende Blu-ray udgave, med en højere klarhed og detaljerigdom, som giver en flot dybde i billedet, som udnyttes til fulde i f.eks. scenerne i Rom, mens Dolby Vision eller HDR10 bidrager med at udvide farvespektret betydeligt, så det både føles mere dynamisk og naturligt. Detaljerne på ansigter, biler og omgivelser mv. fremstår knivskarpt, mens sammensmeltningen af stunts i levende billeder og CGI er udført perfekt. Sortniveauet i de mørkere scener er forbilledligt dybt og uden synlige komprimeringsfejl.
 
Igen på lydsiden får man virkelig fuld valuta for alle pengene ved at anskaffe sig Fast & Furious X på UHD disk i forhold til blot at streame filmen. Det potente Dolby Atmos soundtrack på både UHD-disk og den medfølgende Blu-ray udgivelse af Fast & Furious X, fremstår både detaljeret og dynamisk, med fuld gas på lydeffekterne, med masser af panoreringer i alle surround kanaler inklusive Atmos kanalerne ved de mange eksplosioner, ildkampe og actionscener, samt suppleret med rigelig brug af subwooferen. Atmos effekterne bidrager til at placere os i centrum for de forrygende actionscener og man dukker sig næsten når helikoptere eller andet flyvende gods kommer hen over hovedet på en. Musiknumrene er velvalgte og godt integreret i lydsporet, mens dialogen er velprioriteret og går klart i gennem, endda i de intense actionscener. Så alt i et lydspor i absolut topklasse som vil være oplagt demomateriale for en seriøs hjemmebio, men husk at advare naboerne først for der er virkelig knald på!
 
Ingen ekstramateriale på denne udgivelse
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet oktober 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser