Tár blu-ray anmeldelse

 
Tár blu-ray anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen

Tár blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C =kodefri (Nordisk udgave)
Spilletid: 2 timer og 38 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 10. juli 2023
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Psykologisk drama
Biografpremiere: 23. februar 2023

Instruktør: Todd Field
Manuskript: Todd Field
Producer: Cate Blanchett, Sebastian Fahr-Brix, Todd Field
Fotograf: Florian Hoffmeister
Klip: Monika Willi
Musik: Hildur Guðnadóttir
 
Skuespiller:
Cate Blanchett som Lydia Tár
Noémie Merlant som Francesca Lentini
Nina Hoss som Sharon Goodnow
Adam Gopnik som Adam Gopnik
Sylvia Flote som Krista Taylor
Sydney Lemmon som Whitney Reese
Mark Strong som Eliot Kaplan
Nicolas Hopchet som Aldo
Zethphan D. Smith-Gneist som Max
 
Beskrivelse:
Dirigenten Lydia Tár, er i filmen af samme navn, en af verdens mest feterede og anerkendte dirigenter. Hun er bosat i Berlin, hvor hun bor med sin kone og dennes datter. Konen Sharon er hendes højrehånd i dirigentrollen i Berliner Philharmonikerne, en rolle som Tár bestrider med stor kontrol og karisma. I filmens indledning interviewes hun pga. udgivelsen af sin egen selvbiografi, men karrieren er langt fra slut, for nu er det tid til at prøve kræfter op imod et af hendes helt store idoler; dirigenten Leonard Bernstein, ved at gentage hans mesterværk og lave en indspilning af Gutav Mahlers 5. Symfoni. Men pludseligt dukker en sag fra fortiden op: En tidligere elev har begået selvmord og masser af mails og andet peger på, at Tár og hendes manipulerende intriger, har haft direkte betydning for selvmordet. En retssag mod hende indledes og selvom Tár forsøger at slette sporene og holde facaden, begynder det hele at falde fra hinanden, ikke mindst fordi hendes årelange misbrug af personerne i sine omgivelser og selvcentrede væremåde fortsætter og hun dermed får brændt alle resterende broer og det ultimative fald fra tinderne synes uundgåeligt.
 
Tár blu-ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra blu-ray 
 
I det 6 gange Oscar-nominerede psykologiske drama Tár leverer Cate Blanchett en fremragende præstation i en film om magtfuldkommenhed og magtmisbrug i den klassisk musikverden. Selvom Cate Blanchett ikke vandt en Oscar for Tár, vandt hun velfortjent både en Golden Globe og en Bafta award for rollen, for kort sagt så ER hun Tár, hvis man kan sige det om en fiktiv person, men Blanchett spiller rollen så overbevisende ned til mindste mimik eller kropssprog, at man tror at figuren er virkelig.

Trods det elegante og kontrollerede ydre er Tár i virkeligheden manipulerende, dominerende og selvcentreret. Hun tiltrækkes af yngre musikere og kollegaer og giver dem åbenlys forskelsbehandling i håb om at komme i lag med dem og hun behandler hendes assistent, den selvudslettende Francesca, som også selv er aspirende dirigent, som en slave. Dialogen i filmens først halvdel er utrolig velskrevet og elegant, hvor bl.a. Noma kokken Rene Redzepi nævnes i en bisætning. Det samme kan siges om Tár’s nedsabling af en mandlig studerende, fordi han ikke kan lide Bach, eller nok nærmere fordi, han havde en anden dirigent som idol end Tár. Som filmen skrider frem og facaden krakelerer, begynder Tár at høre lyde om natten og have svært ved at koncentrere sig og samtidigt bliver hendes udseende og ageren mere sjusket og det får Cate Blanchett og instruktøren Todd Field formidlet på ypperste vis.

Udover Blachett i den altdominerende hovedrolle, leverer Nina Hoss, som konen Sharon og Noémie Merlant, som assistenten Francesca, også fremragende skuespillerpræstationer, men det samme gør resten af castet i øvrigt også.

Tár er selvfølgelig er lang film med sine mere end 2½ time, men hvis man er i humør til det, får man her en film i høj klasse, der giver noget ekstra motion til hjernecellerne og så kan man samtidigt nyde Blanchetts sublime skuespil og ind imellem høre noget smukt musik.
 Tár blu-ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra blu-ray
 
Billedsiden på denne Blu-ray udgivelse af Tár i formatet 2:39:1 fremstår skarpt og detaljeret, og detaljer i ansigter og teksturer gengives ned til mindste hudpore eller rynke i nærbilleder. Farveskalaen er naturlig, af og til nærmest som var det en dokumentarfilm, f.eks. i det indledende interview, mens sortniveauet er forbilledligt dybt i de mørkere scener. Jeg oplevede ingen komprimeringsfejl, så alt i alt en flot udgivelse.
 
Tár’s Dolby Atmos lydspor er overvejende dialogdrevet, og dialogen fremstår i alle scener klart, tydeligt og centreret i lydbilledet. Den smukke og stemningsfulde klassiske orkestermusik komponeret af Hildur Guðnadóttir fylder din stue og dine surroundhøjttalere med vellyd, hvis ellers orkestret får lov til at spille og ikke hele tiden stoppes af perfektionisten Tár. Nogle få effektivt retningsplacerede bankelyde og en aggressiv biltur er derudover det vildeste surroundsystemet får mulighed for at gengive, men generelt en realistisk og flot udgivelse også på lydsiden.
 
Ingen ekstramateriale på denne udgivelse
 
 
Anmeldelse skrevet oktober 2023

Tak til SF Studios / Universal

Tilbage til blu-ray anmeldelser