Les Misérables UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Les Misérables UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Les Misérables UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 38 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 3. juli 2023
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk:  2 = 1 x UHD 4K blu-ray + 1 x blu-ray

Genre: Drama, Musical
Biograf premiere: 21. marts 2013
 
Instruktør: Tom Hooper
Manuskript: William Nicholson, Alain Boublil, Claude-Michel Schönberg, Herbert Kretzmer
Producere: bl.a. Nicholas Allott, Liza Chasin, Angela Morrison
Fotograf: Danny Cohen
Klip: Chris Dickens, Melanie Oliver
Musik: N/A
 
Skuespiller:
Hugh Jackman som Jean Valjean
Russell Crowe som Javert
Anne Hathaway som Fantine
Amanda Seyfried som Cosette
Sacha Baron Cohen som Thénardier
Helena Bonham Carter som Madame Thénardier
Eddie Redmayne som Marius
 
Beskrivelse: 
Frankrig, 1815. Straffefangen Jean Valjean beslutter at vie sit liv til det gode. Han bliver borgmester i Vigau og tager pigen Cosette i sin varetægt, efter at hendes mor, arbejdersken Fantine, kommer ud i noget snavs. Cosette vokser op og forelsker sig under 1832-oprøret i den revolutionære Marius. Gennem hele perioden holder den nidkære politiinspektør Javert et vågent øje med Valjean.
 
Les Misérables UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray 

Les Misérables fra 2011 er en film, der trofast forsøger at bringe Victor Hugos monumentale roman til live på det store lærred. Mens den måske ikke når helt op til de højder, som litteraturkendere og hardcore fans måske håbede på, er filmen stadig en udmærket fortolkning af det episke mesterværk.
 
Filmen udmærker sig først og fremmest ved sin stærke rollebesætning. Hugh Jackman står i spidsen som Jean Valjean og leverer en kompetent præstation som den mand, der søger forsoning for sine tidligere synder. Jackman er især imponerende i de mere musikalske øjeblikke, hvor han viser sit vokale talent. Anne Hathaway stjæler dog næsten rampelyset som Fantine, med hendes følelsesladede og rå performance af "I Dreamed a Dream." Hendes skrøbelighed og hjerteskærende sårbarhed giver filmen et ekstra lag af dybde.

Russell Crowe som Javert kan dog være en anelse udfordrende for nogle seere. Hans vokale evner står ikke helt mål med resten af rollebesætningen, og hans karakter kan fremstå en smule ensidig. Det er dog værd at bemærke, at hans præstation stadig giver inspektøren en vis autoritet og intensitet.

Visuelt er Les Misérables imponerende. Filmens iscenesættelse og kameravinkler giver seerne en fornemmelse af det 1800-tallets Frankrig, og de store kulisser og kostumer er imponerende detaljerede. De musikalske numre udføres med en imponerende storslåethed, der giver filmen en følelse af episk skala.

Men det er i den musikalske afdeling, at filmen både skinner og vakler. Sangene i Les Misérables er hjerteskærende og stærkt følelsesladede, hvilket giver filmen dens sjæl. Men det musikalske format, hvor skuespillerne synger live under optagelserne, kan nogle gange føre til ujævne vokale præstationer. Mens nogle skuespillere, som Anne Hathaway, mestrer dette format til perfektion, kan det for andre, som Russell Crowe, være en udfordring.

Historien i Les Misérables er kendt for sin kompleksitet og dybde, og filmen forsøger ærligt at bevare disse aspekter. Men med en spilletid på over to en halv time, kan filmen nogle gange føles en anelse for lang og fragmenteret. Nogle scener og karakterer får ikke den tid, de fortjener, hvilket kan gøre det svært for seerne at føle en dybere forbindelse til dem.

I sidste ende er Les Misérables fra 2011 en udmærket filmatisering af det ikoniske litterære værk. Den har sine øjeblikke med stærke præstationer og rørende musik, men den lider også af nogle ujævnheder i både handling og vokal præstation. Ikke desto mindre er det en film, der er værd at se for elskere af den originale roman og for dem, der ønsker at opleve en historie om kamp, håb og kærlighed i en tid med social uretfærdighed. Les Misérables fortjener anerkendelse for sin ambition og vilje til at bringe dette episke mesterværk til livs på film.
 
Les Misérables UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray  
 
Filmen bliver leveret i et 1.85:1 4K transfer, som er fremragende behandlet på denne udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er dejlig varme og forstærket i de fleste scener for virkelig at fremhæve alt hvad de franske omgivelser har at tilbyde. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybde. Detajlegraden er også god hvor der tydelig ses både skægstubbe og ar, og de mange små detaljer der konstant sniger sig ind i billedet, fremstår også klart og tydeligt. Også filmens mange CGI-effekter fremstår godt og uden pixelfejl, det er virkelig visuelt flot. Det er i det hele taget en rigtig flot billedside hvor selvfølgelig især UHD formatets HDR bidrager til førnævnte detaljer så man virkelig føler man får valuta for pengene.
 
Les Misérables kommer med et lækkert Dolby Atmos lydspor der sætter pris på samtlige højtalere du skulle have sat til dit system. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig. Der er selvfølgelig meget sang og musik i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både effekter og smådetaljer uden det ene går ud over det andet. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden udover den tiltænkte selv ved en høj lydstyrke som jeg bestemt vil anbefale til denne film.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet oktober 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser