Battlestar Galactica UHD 4K blu ray anmeldelse

 
Battlestar Galactica UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Battlestar Galactica UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 4 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 2.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 1.85:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 10. juli 2023
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk:  1 = 1 x UHD 4K blu-ray

Genre: Action, Eventyr, Science Fiction
Biograf premiere: 1. august 1979
 
Instruktør: Richard A. Colla
Manuskript: Glen A. Larson
Producere: John Dykstra, Winrich Kolbe, Glen A. Larson, Leslie Stevens
Fotograf: Ben Colman
Klip: Robert L. Kimble, Leon Ortiz-Gil, Larry Strong
Musik: Stu Phillips
 
Skuespiller:
Richard Hatch som Captain Apollo
Dirk Benedict som Lieutenant Starbuck
Lorne Greene som Commander Adama
Herbert Jefferson Jr. som Lieutenant Boomer
Maren Jensen som Lieutenant Athena
Lew Ayres som President Adar
 
Beskrivelse: 
Battlestar Galactica, et futuristisk gigantrumskib på størrelse med en mindre by, driver af sted igennem en fjern stjernetåge efterfulgt af en konvoj af alskens rumfartøjer, der alle er på flugt fra udslettelsen af den menneskelige race. Disse flygtninge, der ledes af Kommandør Adama (Lorne Greene), er draget ud på den farefulde færd mod den 13. søsterkoloni i et fjernt solsystem, en planet kaldet Jorden.
 
Battlestar Galactica UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray 

Battlestar Galactica eller Kampstjernen Galactica som den kom til at hedde på dansk, er fra 1978 og er et tidløst mesterværk inden for science fiction-genren og en film (serie pilot), der stadig bliver husket og elsket af fans verden over. Skabt af Glen A. Larson, formåede denne episke rumrejse at gribe seerne med sin spændende fortælling, imponerende visuelle effekter og uforglemmelige karakterer.

Filmen foregår i en fjern del af galaksen, hvor De Tolv Kolonier, en gruppe menneskelige kolonier, er under konstant trussel fra de dødbringende Cylons, en race af ondskabsfulde robotter, der ønsker at udslette menneskeheden. Da Cylons lancerer et ødelæggende og overraskende angreb, efterlader de kun ét rumskib, Battlestar Galactica, som den sidste linje i forsvaret af menneskeheden. Serien følger Galacticas besætning og de overlevende kolonister på deres desperate søgen efter en ny hjemplanet, Jorden, og de farer, de står over for undervejs.

Battlestar Galactica imponerer med sin visuelle præsentation og effekter, der stadig holder i dag. Rumskibene, de spektakulære rumkampe og de futuristiske teknologiske koncepter var utroligt godt udført for sin tid og er et eksempel på pionerarbejde inden for sci-fi-television.

Skuespillet er også bemærkelsesværdigt, med Lorne Greene som Commander Adama, den karismatiske leder af Galacticas besætning. Richard Hatch og Dirk Benedict skabte mindeværdige karakterer som Starbuck og Apollo, der tilføjede både humor og dybde til serien.

Selvom "Kampstjernen Galactica" fra 1978 ikke nåede samme popkultur-ikonstatus som nogle andre sci-fi-serier fra samme æra, som "Star Trek" eller "Star Wars," er den stadig en værdig og uforglemmelig del af science fiction-historien. Den formåede at kombinere spænding, drama og imponerende visuelle effekter på en måde, der gjorde den uforglemmelig og elsket af mange.

Sammenfattende er "Kampstjernen Galactica" fra 1978 en tidløs sci-fi-klassiker, der fortjener anerkendelse for sin visuelle pragt, dybde og uforglemmelige karakterer. Det er en klassiker, der stadig kan nydes i dag, og som vil forblive en vigtig del af sci-fi-genrens arv. Hvis du elsker rumeventyr og episke fortællinger, så er Kampstjernen Galactica et must-see.
 
Battlestar Galactica UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray  
 
Filmen bliver leveret i et 1.85:1 2160p/H.265 HEVC transfer. Der tale om ny remaster af de originale 35 mm kameranegativer som gør at denne nye 4K master fremviser en visuel forbedring i både definition og klarhed. Selvom det ikke når referencekvalitet, ser dette billede bedre ud end det nogensinde har gjort før. Kontrasten er pænt udvidet med dybe sorte skygger og skarpe højdepunkter. Billedets detaljer er fremragende og her hjælper HDR10 godt med på vejen. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet hvor farvepaletten er holdt en smule overdimensionering. Dette er helt klart en forbedring i forhold til tidligere Blu-ray udgivelser.
 
Med denne nye 4K udgave får vi præcis samme lydspor som kom med blu-ray udgave i 2013. Ifølge coveret er lydsporet et 2.1 med Sensurround i DTS-HD MA. Faktisk er sporet formateret som almindelig 5.1, men tre af kanalerne bruges ikke. Ellers er dialogen klar, og lydeffekterne er tilstrækkelige til deres formål. Sensurround som endte med kun at blive udnyttet på 6 film tilføjer selvfølgelig en ekstra slagkraftig bas til nøglescenerne, især action sekvenserne og med planetarisk ødelæggelse. Ligesom de visuelle effekter er deres ældre kvalitet en del af deres charme. Seriens signaturtema og musik af Stu Phillips, der senere ville komponere til Buck Rogers in the 25th Century, lyder ganske udmærket.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet september 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser