The Super Mario Bros. Movie UHD 4K blu ray anmeldelse

 
The Super Mario Bros. Movie UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
The Super Mario Bros. Movie UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 32 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 10. juli 2023
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk:  2 = 1 x UHD 4K blu-ray + 1 x blu-ray

Genre: Animation, Familie
Biograf premiere: 6. april 2023
 
Instruktør: Aaron Horvath, Michael Jelenic
Manuskript: Matthew Fogel
Producere: bl.a. Bill Ryan, Yusuke Beppu, Brett Hoffman, Shigeru Miyamoto
Klip: Eric E. Osmond
Musik: Brian Tyler
 
Skuespiller som ligger stemme til:
Chris Pratt som Mario (voice)
Charlie Day som Luigi (voice)
Jack Black som Bowser (voice)
Keegan-Michael Key som Toad (voice)
Anya Taylor-Joy som Princess Peach (voice)
Seth Rogen som Donkey Kong (voice)
 
Beskrivelse: 
I action eventyret bliver blikkenslageren Mario og hans bror Luigi transporteret til et magisk land gennem et mystisk rør, da de er i gang med at reparere en vandledning. Men de to brødre bliver væk fra hinanden, hvilket leder Mario ud på en episk rejse for at finde Luigi. Undervejs må han kæmpe mod mærkelige skabninger for at redde prinsessen fra fangenskab, og tage kampen op mod Bowser.
 
The Super Mario Bros. Movie UHD 4K blu The Super Mario Bros. Movie UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray 

Brødrene Mario (indtalt af Chris Pratt) og Luigi (indtalt af Charlie Day) er blikkenslagere baseret i New York, der desperat leder efter arbejde. Da de endelig finder et job, ender de med at lave en stor vandrørsfejltagelse, der truer hele byen. Da de beslutter sig for at tage ansvaret for at rette fejlen og går ned under jorden for at ordne problemet, bliver de magisk teleporteret til Mushroom Kingdom, hvor de opdager, at den skurkagtige Bowser (indtalt af Jack Black) har romantiske planer med den smukke Prinsesse Peach (indtalt af Anya Taylor-Joy). Nu, med sin bror savnet, slår Mario sig sammen med Peach og Toad (indtalt af Keegan-Michael Key), der sammen begiver sig ud på en vild og farverig rejse for at redde Luigi og Kongeriget fra ødelæggelse.

Super Mario Bros. Movie formår dygtigt at væve essentiel Mario-indhold sammen med utallige anerkendende nik, der er rettet mod fanservice, hvad enten det er små baggrundsinformationer, lydeffekter og meget mere. Det er en sammensmeltning af alle ting Mario, selvom det bestemt tager sine spor fra de mere komplekse spil, der er blevet udgivet siden det første spil på det originale NES-system, som var en meget spartansk og flad (men stadig sjov!) side-scrolling platformspil. Her inkorporerer filmen alle de frodige og overdådige verdener fra de nyere 3D-spil, men der er stadig sekvenser, der hylder det originale side-scrolling gameplay fra fortiden, som når Mario og Luigi navigerer gennem en svær bane i deres Brooklyn-kvarter i filmens begyndelse. Men når handlingen skifter til Mushroom Kingdom, er der utallige referencer fra spillene. Historien er original inden for Mario-universet, lidt kliché og ligetil som den måske er, men det overordnede design er en fantastisk hyldest til flere årtiers eventyr med blikkenslagerne på den lille skærm.

Meddelelsen om, at det er Chris Pratt og ikke Charles Martinet, der har "indtalt" karakteren i så lang tid - ville bidrage med sine talenter til filmen som hovedkarakteren, delte fans fra begyndelsen, og resultatet er faktisk ok. Filmen tager et fornuftigt skud mod stemmerne i de tidlige minutter, når Mario og Luigi taler med den tykkere accent, under en reklame for deres spirende VVS-firma. Pratt gør et ret godt stykke arbejde med at give liv til karakteren, men der mangler dog lidt gnist. Når en karakter ironisk nok er blevet indtalt på en bestemt måde i årtier, er det lidt foruroligende at tingene "ændre sig", men åbenbart mente Nintendo og Illumination, at det var vigtigt at tiltrække en stjerne som hovedrolle i stedet for at fortsætte med fyren, der hjalp dem med at komme dertil i første omgang.

Alligevel, når tingene først kommer i gang, bliver stemmen mere eller mindre som en del af filmen, bare endnu et tandhjul i den større mekanisme, så det er ikke så stor en sag i den store sammenhæng. Alligevel ville mere Martinet have været ret sødt. Når alt det er sagt ender Super Mario Bros. Movie faktisk med at være en ret underholde film som man både kan nyde som fan af Mario spillene, men også bare som hygge underholdning.
 
The Super Mario Bros. Movie UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray  
 
The Super Mario Bros. Movie kommer med en aspekt ratio på 2.39:1 med et HEVC / H.265 transfer med Dolby Vision. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er dejlig varme og overdimensioneret som man forventer det med tegne- og animationsfilm og især når det foregår i det farvestrålende Mario univers. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige, hvor den sorte også får lov til at have en god dybde. Detaljegraden er også utrolig god, hvor alene den store mængde af detaljer på de forskellige figurer og landskaber ikke kan undgå at imponere. Man føler virkelig at der er blevet kælet for detaljerne, og det er i det hele taget imponerende hvad Illumination (Despicable Me, The Secret Life of Pets og Sing) har formået at smide ind af detaljer og referencer i denne film. Det bliver simpelthen ikke bedre end dette.
 
Der er ikke den store tvivl om, at det er en animations- og eventyrfilm vi her har med at gøre. Det medfølgende Dolby Atmos lydspor er forholdsvis aggressivt og effektivt. Alle kanaler er med det samme i brug på denne udgivelse både for og bag. Subwooferen er også aktiv i de scener der kræver det og i det hele taget er kanalovergangene fornuftige. Udgivelsen formår at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Talen kommer primært fra fronten og effekterne fra de øvrige kanaler hvor der på intet tidspunkt høres forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke. Ligesom med den visuelle stil, har lydsiden beholdt samme kvaliteter som forgængeren og det er derfor en rigtig effektiv lydside, som klart supplerer den visuelle stil. Udgivelsen kommer selvfølgelig med et dansk lydspor hvor stemmerne bestemt er hæderlige, men den bør høres på originalsproget.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet september 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser