Evil Dead Rise UHD 4K blu ray anmeldelse

 
Evil Dead Rise UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Evil Dead Rise UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 38 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 20. juli 2023
Distributør: SF Studios / Warner Bros
Antal disk:  2 = 1 x UHD 4K blu-ray + 1 x blu-ray

Genre: Gyser
Biograf premiere: 20. april 2023
 
Instruktør: Lee Cronin
Manuskript: Lee Cronin
Producere: bl.a. Bruce Campbell, Sam Raimi, Richard Brener
Fotograf: Dave Garbett
Klip: Bryan Shaw
Musik: Stephen McKeon
 
Skuespiller:
Alyssa Sutherland som Ellie
Morgan Davies som Danny
Nell Fisher som Kassie
Lily Sullivan som Beth
Jayden Daniels som Gabriel
Bruce Campbell som Dissenting Voice on Recording (voice)
 
Beskrivelse: 
Der er med 'Evil Dead Rise' et nyt kapitel på vej i det dæmonsjaskede filmunivers, der begyndte med Sam Raimis The Evil Dead fra 1981. Bruce Campell vender denne gang ikke tilbage som Ash, men fungerer som producer, mens Sam Raimi både har været med til at skrive filmen og ligeledes producere de blodige løjer. Alyssa Sutherland og Lily Sullivan spiller to søstre, der genforenes, men snart står ansigt til ansigt med både ækle dæmoner samt en kamp på liv og død.
 
Evil Dead Rise UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray 

Det er altid en god dag, når der kommer endnu en udgave i den ikoniske og blodige Evil Dead-franchise. Alle troede, at Army of Darkness skulle være den sidste fortælling tilbage i 1993, men heldigvis cementerede en genoplivning i 2013 horrorikonets status hos moderne publikum og udløste en tv-serie med tre sæsoner, hvor den originale hovedtrilogis cast vendte tilbage i al sin herlighed. Med en ny tilgang og perspektiv på emnet lykkes Evil Dead Rise med sin grumme, skræmmende og blodige tilgang til materialet, samtidig med at den hylder de tidligere film og samtidig føles frisk og original.

For sin første større instruktørrolle assisteres Lee Cronin af Rob Tapert, Bruce Campbell og Raimi-brødrene for at sikre, at denne Evil Dead Rise-film er skræmmende, blodig og fyldt med sjov, samtidig med at den introducerer nye karakterer og indstillinger. Normalt foregår disse film i en afsidesliggende hytte med voksne, der søger en lille romantisk flugt. Med denne nye efterfølger flyttes placeringen til en fordømt højhusbygning i Los Angeles med fokus på unge børn, der bliver hovedmålet for det forestående slagteri. Disse elementer er ikke rigtig blevet udforsket fuldt ud i denne sammenhæng før, men Cronin holder tempoet stramt og skrækken på et konstant højt niveau i hele filmen.

I stedet for at fokusere på en dominerende mandlig hovedrolle, følger Evil Dead Rise en enlig mor ved navn Ellie, der har tre børn og bor i en snart nedrivningsklar højhuslejlighed. Tatoveringskunstnerens indtjening er ikke overdrevent stor, så børnene prøver at tjene penge, hvor de kan, for at hjælpe til. Ellies søster, Beth, kommer på besøg, da et jordskælv ryster Los Angeles og skaber et hul under deres højhus. Et af børnene udforsker hullet og finder en gammel, kruset bog, nogle gamle artefakter og nogle optegnelser, der naturligvis inviterer skrækken til at komme.

Herfra er overlevelse nøgleordet, da dæmonisk besættelse, lemmer der skæres af, og flere blodige mord vises. Og hvis nogen ved, hvor ulækker Evil Dead-franchisen kan være med hensyn til blod, tarme, kød og muskler, så er der ingen mangel på nogen af disse ting i Evil Dead Rise. Familiedynamikken og de tre børn er alle fornøjelige at se på og bryder med de sædvanlige komiske klichéer. De har alle noget lidt anderledes i deres karakterer. Ting, der virker mere naturlige og realistiske i dag. Blodet er praktisk og fantastisk, hvilket vil glæde horror-entusiasterne fuldstændigt, og der er aldrig mangel på det.

En del af den originale Evil Dead-trilogi og selv tv-serien er tilføjelsen af humor og mørk komedie til den omgivende skræk i denne franchise. Det er en markør og ret ikonisk, når man ser denne franchise. Men af en eller anden grund udelader den tidligere remake og nu denne film fuldstændig den komedie. Selvfølgelig er der nogle akavede grin, men manglen på humor får denne film til at føles som enhver anden dæmonisk besættelsesfilm. Evil Dead-franchisen adskiller sig fra disse film på grund af komedien. Forhåbentlig vil en fremtidig episode udforske nogle af disse komiske elementer og bevæge sig væk fra fuldstændig mørke og dystre rædsel, så den vil føles mere som en Evil Dead.

Skuespillerne gør et fremragende job med at levere og håndtere de fysiske krav, som disse roller medfører. Især rollen som Ellie, der udsættes for prøvelser fra start til slut. Evil Dead Rise er en skræmmende film med floder af blod, massakrer og skræmmende øjeblikke. Det er en værdig tilføjelse til franchisen, der lægger grundlaget for flere film. Forhåbentlig vil næste gang udforske den mørke komedie, som disse film tidligere har leveret så godt.
 
Evil Dead Rise UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray  
 
Evil Dead Rise bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, med en god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud, skrammer, sår og masser af blod når dæmonen går amok. Der er naturligvis de mere makabre scener, hvor man i close-up billeder får lov til at se alle de grufulde detaljer, hvor der ikke bliver lagt fingre imellem. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet og med en noget mørk farvepallet som det hører sig til i gyserfilm. HDR bidrager selvsagt til et markant skarpere billede og det er tydeligt at se flere detaljer især i de mere mørke scener.
 
Filmen kommer med et rigtig flot Dolby Atmos lydspor der virkelig er knald på og som kan teste dit lyd setup. På denne udgivelse bliver der gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system, også uden at det kommer til at fremstå ensformigt som det ellers tit kan i gyserfilm. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen brummer fra sit skjul. Der er selvsagt en del gyser elementer i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik. Det er en flot lydside som fint supplerer det pæne billede præcis som forventet og som leverer skræk og gru som det høre sig til i gyserfilm.
 
 

Tak til SF Studios / Warner Bros

Anmeldelse skrevet september 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser