Avatar The Way of Water UHD 4K blu ray anmeldelse

 
Avatar The Way of Water UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
Avatar The Way of Water UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 3 timer og 13 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 1.85:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 29. juni 2023
Distributør: SF Studios / Disney
Antal disk:  3 = 1 x UHD 4K blu-ray + 2 x blu-ray

Genre: Action, Sci-Fi
Biograf premiere: 14. december 2022
 
Instruktør: James Cameron
Manuskript: James Cameron, Rick Jaffa, Amanda Silver
Producere: B.la. Richard Baneham, Maria Battle-Campbell, James Cameron
Fotograf: Russell Carpenter
Klip: David Brenner, James Cameron
Musik: Simon Franglen
 
Skuespiller:
Sam Worthington som Jake
Zoe Saldana som Neytiri
Sigourney Weaver som Kiri
Stephen Lang som Quaritch
Kate Winslet som Ronal
Cliff Curtis som Tonowari
Joel David Moore som Norm
CCH Pounder som Mo'at
Edie Falco som General Ardmore
 
Beskrivelse: 
Avatar: The Way of Water er den længe ventede fortsættelse af den revolutionerende sci-fi film Avatar, der udkom i 2009. I denne film lever den tidligere marinesoldat Jake Sully på planeten Pandora i sin blå avatar krop med den Na’vi familie og stamme, som han blev leder af i den første film. Jake og Neytiri er i mellemtiden blevet forældre til 3 børn + adoptivbarnet Kiri, så der er nok at holde styr på, da en fjende fra fortiden pludseligt dukker op: Det er Oberst Quaritch, der godt nok døde I den første fim, men inden da blev hans hukommelse kopieret og er nu overført til en Na’vi avatar, der sammen med en håndfuld tilsvarende avatar soldater skal infiltrere og dræbe Jake, der stadig laver sabotage mod mineselskabet. Efter det første angreb fra Quaritch og hans mænd indser Jake, at det er ham de er efter og derfor vælger han sammen med sin familie at flygte og skjule sig ved en anden stamme, Metakinya folket, der lever ved og af havet. Det varer dog ikke længe før Quaritch kommer på sporet af dem og nu må Jake finde en måde at beskytte både sin familie og det sårbare øsamfund de er blevet optaget i.
 
Avatar The Way of Water UHD 4K blu ray anmeldelse
 
Med så lang tid i støbeskeen (13 år) er forventningerne til Avatar: The Way of Water naturligvis høje. Hvor den første film var nyskabende med effekter af en anden verden og var og fortsat er, den bedste film udgivet i 3D, så er denne film mest mere af det samme, blot med endnu bedre effekter. Vi møder de samme karakterer (endog skurken genoplives) og det samme plot, blot i nye variationer. I filmens midterste sektion følger vi Sully børnene, som lærer deres nye havverden at kende, og selvom det er smukke billeder så sker der simpelthen for lidt. Udover utallige gentagelser af handlingsforløb fra den første film, samt en temmelig stillestående handling i filmens midterste time (ja filmen varer over 3 timer!), blev jeg også irriteret over de nævenyttige børn, der gang på gang får bragt sig selv og andre i fare. Har Jake Sully fuldstændigt glemt at opdrage dem? Heldigvis har filmen en forrygende og action packed afslutning, som i den sidste ende betyder at man går glad ud af hjemmebiografen.

Sam Worthington fortsætter i rollen som Jake Sully og Zoe Saldana som Neytiri, mens Stephen Lang igen ses som Quaritch, vel og mærke i deres blå na’vi kroppe, men det er stadig den rigtige skuespiller, der ligger stemme og mimik samt ansigtstræk til og det fungerer godt og overbevisende.

Avatar: The Way of Water er et utroligt flot kærkomment gensyn med Avatar universet, men en handling, som er for forudsigelig, gentagende og periodisk stillestående trækker ned. Jeg ville derfor nok have givet Avatar 3 1/2 disc for historien, men det er svært ikke at lade sig forføre at den utroligt smukke billedside og derfor ender vi på 4 discs.
 
Avatar The Way of Water UHD 4K blu ray anmeldelse
 
Avatar: The Way of Water leveres på UHD disk i et HEVC / H.265 encodet 2160p transfer i 1.85:1 formatet, og er som ventet en virkelig flot udgivelse. HDR bidrager med at udvide farvespektret på en i forvejen sprudlende farveskala betydeligt, så det både føles mere nuanceret og naturligt samt fremstår med en utrolig glød, hvor for eksempel et gult na’vi øje eller lysende fisk nærmest træder ud af skærmen. Vandeffekterne over eller under vandet er uovertrufne og ultrarealistiske. Den højere opløsning på UHD disken af Avatar: The Way of Water giver billedsiden et kraftigt løft i forhold til den medfølgende blu-ray udgave, med en højere klarhed og detaljerigdom, som giver en utrolig dybde i billedet. Når det er er som sagt så består billedsiden vel af 95% CGI: I den dramatiske afslutning, hvor der indgår sekvenser med rigtige skuespillere i action scenerne på havet, virker billederne med dem ironisk nok lidt uskarpe i forhold til den klippefaste CGI, men det er i småtingsafdelingen. Sortniveauet i de mørkere scener er forbilledligt dybt og udgivelsen var uden synlige komprimeringsfejl, så kort sagt er billedsiden af Avatar: The Way of Water er en førsteklasses udgivelse og oplagt demomateriale for et seriøst 4K UHD set up.
 
Udover at være en fed actionfilm er begrundelsen for at anskaffe sig Avatar: The Way of Water på 4K UHD disk helt sikkert også lydsiden, for her får man virkelig fuld valuta for alle pengene i forhold til blot at streame filmen. Et fantastisk dynamisk Dolby Atmos soundtrack til UHD udgivelsen af Avatar: The Way of Water bidrager til at placere os i centrum for de forrygende actionscener og fremstår både detaljeret og dynamisk, med fuld gas på lydeffekterne, med masser af panoreringer i alle kanaler ved de mange kampscener med skud, eksplosioner eller hvislende pile, eller de stille scener fra junglen med atmosfæreskabende baggrundslyde fra dyr og fugle. Dialogen er velprioriteret og går klart i gennem, også i actionscenerne. Avatar: The Way of Water er således også på lydsiden klart anbefalelsesværdig, som demo materiale for en hjemmebiograf der understøtter Dolby Atmos formatet.
 
Ekstramaterialet ligger på denne udgivelse på en separate tredje blu-ray disc, som bugner af materiale man kan dykke ned i:
 
• Building the World of Pandora (HD; 9:33)
• Capturing Pandora (HD; 10:47)
• The Undersea World of Pandora (HD; 11:30)
• The Challenges of Pandora's Waters (HD; 11:42)
• Pandora's Returning Characters (HD; 9:00)
• Pandora's Next Generation (HD; 10:47)
• Spider's Web (HD; 10:23)
• Becoming Na'vi (HD; 10:51)
• The Reef People of Pandora (HD; 11:47)
• Bringing Pandora to Life (HD; 14:40)
• The RDA Returns to Pandora (HD; 13:34)
• The New Characters of Pandora (HD; 9:38)
• The Sounds of Pandora (HD; 13:32)
• New Zealand - Pandora's Home (HD; 4:24)
• Casting (HD; 10:01)
• Stunts (HD; 5:42)
• The Lab (HD; 6:43)
• The Troupe (HD; 5:38)
• Marketing Materials and Music Video
• Nothing is Lost (You Give Me Strength) Music Video (HD; 4:42)
• Theatrical Trailer 1 (HD; 1:39)
• Theatrical Trailer 2 (HD; 2:29)
 

Tak til SF Studios / Disney

Anmeldelse skrevet juli 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser eller Læs anmeldelsen af Avatar the way of water 3D blu-ray