Scream UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Scream UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Scream UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 51 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
 
UHD Blu-ray udgivelsesdato: 3. januar 2022
Distributør: SF Studios / Paramount
Antal disk: 2 = UHD 4K blu-ray + Blu-ray 

Genre: Gyser
Biograf premiere: 27. juni 1997
 
Instruktør: Wes Craven
Manuskript: Kevin Williamson
Producere: bl.a. Bob Weinstein, Harvey Weinstein, Marianne Maddalena
Fotograf: Mark Irwin
Klip: Patrick Lussier
Musik: Marco Beltrami
 
Skuespiller:
Neve Campbell som Sidney
Skeet Ulrich som Billy
Courteney Cox som Gale Weathers
Jamie Kennedy som Randy
Matthew Lillard som Stuart
 
Beskrivelse: 
Efter en række mystiske dødsfald bliver en gruppe gyserfilmfans målet for en maskeret morder. For at navigere gennem det mareridt, de pludselig lever i, må de bruge ”reglerne” fra gyserfilm som hjælp til at overleve.
 
Scream UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Sidste år havde gyserfilmshittet Scream 25 års jubilæum, hvilket resulterede i en fysisk UHD udgave af filmen. Der opstod dog efter annonceringen lidt produktionsproblemer, hvilket har betyder at filmen først lander her i Danmark i 2022. Jeg var teenager tilbage i 1996 og elskede virkelig gyserfilm, da jeg så Scream første gang var det en stor oplevelse da den blandede humor med gys, samtidig med at den havde et hav af referencer til de gyserfilm vi dengang var vokset op med. Filmen havde dog en hård fødsel og manuskriptforfatter Kevin Williamson skrev først udkastet til filmen, da det ikke lykkedes ham at slå igennem som skuespiller i Hollywood. Hans kærlighed til gysergenre og en sen aften i selskab med en masse udsendelser om seriemordere skabte basis for Scream. Dimension Studios, et underselskab af Miramax købte filmen og der var ingen tvivl om at de ville have mesteren selv Wes Craven til at instruerer, han var dog ikke helt med på ideen og det var først da Drew Barrymore kom med ombord at han sagde ja og resten er nu historie.

I en fredelig californisk by bor teenageren Sidney Prescott alene med sin far. For et år siden blev hendes mor brutalt myrdet, men selvom morderen blev fanget, er Sidney stadig præget af begivenheden. Så da en række nye mord ryster det lille samfund, går det i særlig grad Sidney på. Ikke mindst da hun bliver morderens næste mål.

Wes Craven fik et kæmpe comeback med filmen Scream i 1996. Her tog han alle horrorgenrens elementer og twistede dem i en selvironisk film, der bragte slasherfilmene tilbage til førstepladsen i biografsalene. Craven leger med genrekonventionerne i filmen, samtidig med at han følger dem. Filmen starter således med den klassiske scene, hvor en ung pige er alene i huset og morderen venter på at dræbe hende. Selvom hun siger, at hun hader film, hvor personerne er dumme nok til at gå ovenpå i stedet for at løbe ud, og hun rent faktisk selv følger sit råd, så lykkes det hende ikke at overleve. Til gengæld lykkes det Wes Craven at komme op med en overraskende morder til sidst, og så er både plottet og personerne langt mere interessante, end de ofte er i slasherfilm.

Scream har indtil videre affødt tre efterfølgere med en fjerde på vej i år. Screams success satte dog gang i gysergenren på ny og en lang række horrorfilm inspireret af successen udkom hurtigt derefter. Film som I know what you did last summer fra 1997, Urban Legend fra 1998, Final Destination fra 2000 alle film med op til flere sequals. Ikke alle lutter mesterværker dog er jeg personligt selv utrolig glad for de to første Final Destination som havde nogle friske ideer.

Nok om andre film og tilbage til Cravens mesterværk, for det synes jeg godt at vi kan kalde Scream. Med 25 år på bagen er den måske ikke så overraskende mere som den har været, men det var et herligt gensyn på UHD og jeg må sige at filmen stadig formår at holde mig fanget.
 
Scream UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Scream bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, med en god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud, skrammer, sår og indvolde når Ghostface går igang. I det hele taget af denne UHD udgave et gevaldigt visuelt løft i forhold til den blu-ray udgivelse vi fik tilbage i 2011 som var fuldstændig rædselsfuld da den var ekstremt præget af digitale ”forbedringer”. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet hvor farvepaletten er holdt med en overdimensionering som man er forvent med horrorfilm når det kommer til de blodige sekvenser, men er forholdsvis neutral i resten af filmen. Opsummeret en rigtig god visuel fremstilling som bestemt er tiltrængt blu-ray makværket uden dog at være et UHD visuelt mesterværk men mindre kan bestemt også gøre det.
 
Filmen kommer med det samme DTS HD - Master Audio 5.1 lydspor som vi fik på den tidligere blu-ray udgivelse. Altså ikke noget Dolby Atmos eller lignende på denne udgivelse. Når det er sagt er der bestemt ikke nogen fingre at sætte på filmens DTS HD - Master Audio lydspor som bestemt gør brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system, også uden at det kommer til at fremstå ensformigt som det ellers tit kan i gyserfilm. Der er selvsagt en del gyser elementer i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke som gyserfilm jo skal høres på. Det eneste jeg savner er lidt mere effektiv brug af bagkanalerne da filmen primært er front tung men det er ikke noget der som sådan ødelægger oplevelse, bare et ønske herfra.
 

Tak til SF Studios / Paramount

Anmeldelse skrevet januar 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser