Vores mand i Amerika blu-ray anmeldelse

 
Vores mand i Amerika blu-ray anmeldelse
 
Vores mand i Amerika blu-ray anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

Vores mand i Amerika blu-ray anmeldelse

Zone B
Spilletid: 1 time & 55 minutter 
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.66:1

Blu-ray udgivelsesdato: 7. december 2020
Distributør: SF Studios 
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Drama
Biografpremiere: 13. august 2020

Instruktør: Christina Rosendahl
Manuskript: Christina Rosendahl, Kristian Bang Foss, Dunja Gry Jensen
Producer: Bl.a. Birgitte Hald, Bo Ehrhardt, Jonas Frederiksen
Fotograf: Louise McLaughlin
Klip: Olivier Bugge Coutté, Janus Billeskov Jansen
Musik: Jonas Struck
 
Skuespiller:
Ulrich Thomsen som Henrik Kauffmann
Denise Gough som Charlotte Kauffmann
Mikkel Boe Følsgaard som Povl Bang-Jensen
Zoë Tapper som Zilla Sears
Henry Goodman som Franklin D. Roosevelt
 
Beskrivelse:
9. april 1940 angribes Danmark af det nazistiske Tyskland med krav om øjeblikkelig og betingelsesløs kapitulation. Regeringen overgiver sig efter få timer og indleder herefter samarbejde med nazisterne. Men på den anden side af Atlanten sidder Danmarks ambassadør i Amerika, vovehalsen og verdensmanden Henrik Kauffmann, der er villig til at sætte alt på ét bræt. Han nægter at føje de tyske krav og iværksætter i stedet en rebelsk plan for at besejre Hitler og give den danske befolkning friheden tilbage.
 
Vores mand i Amerika blu-ray anmeldelse
 
 
Henrik Kauffmann blev myrdet på Skodsborg badesanatorium i 1963 hvorefter hans kone tog sit eget liv. Om det var et medlidenhedsdrab grundet hans uhelbredelige kræft eller om det var jalousidrab er aldrig blevet afklaret. Der hersker dog ingen tvivl om at Kauffmann var noget af en verdensmand og at han i sit virke som diplomat var noget af en cowboy. Ikke alle kender historien om Kauffmann eller hvordan USA egentlig fik mulighed for at bygge Thule basen på dansk jord. Denne sande historie bliver fortalt i instruktøren Christina Rosendahl seneste film med Ulrich Thomsen som hovedrolleindehaver.

I august 1939 flyttedes Kauffmann til Washington, da udenrigsminister P. Munch under indtrykket af den truende verdenskrig ønskede at have en erfaren og energisk gesandt i USA, da denne stat kunne forventes at få øget betydning for Danmark i tilfælde af krig. Kauffmann vandt hurtigt en stærk position i Washington, hvilket kom ham til gode ved Danmarks besættelse. Allerede dagen efter erklærede Kauffmann som den første danske gesandt ikke at kunne modtage ordrer fra den ufrie danske regering. Trods det delvise brud med København anerkendte den amerikanske regering ham vedblivende som Danmarks officielle repræsentant. Efter Frankrigs kapitulation juni 1940 øgedes dog forbindelsen mellem gesandtskabet og udenrigsministeriet.

Det forløb al sammen forholdsvis roligt indtil udenrigsministeren modtog Kauffmanns telegram om at han i kongens navn og for den danske regering havde indgået en traktat med USA’s regering om anlæg af militærbaser på Grønland. Ved denne handling der kom som et chok for regeringen i København. Den bragte samtidig regeringen i store vanskeligheder over for besættelsesmagten. Regeringen betragtede selvfølgelig traktaten som juridisk ugyldig og anså det nu for nødvendigt at hjemkalde og afskedige Kauffmann. Kort efter indledtes strafferetlig undersøgelse mod ham og hans formue blev beslaglagt. Disse foranstaltninger fik i praksis ikke megen betydning. Kauffmann forblev i Washington hvor regeringen stadig anerkendte ham som Danmarks officielle repræsentant.

Under resten af krigen fortsatte Kauffmann arbejdet for at varetage de danske interesser. Han tiltrådte de allierede regeringers erklæring om oprettelse af FN, og i årene 1943–45 deltog han i flere internationale konferencer i USA. I april-juni 1945 var han delegeret ved konferencen i San Francisco om oprettelsen af FN som Danmark blev stiftende medlem af.

Hovedhistorien krydres med et indblik i Henrik Kauffmanns familieliv, hvor især døtrene ikke spillede nogen stor rolle. Forholdet til hans kone Charlotte er heller ikke for godt, efter Kauffmann tidligere har haft en affære med hendes søster Zilla. En affære som Charlotte aldrig rigtig har tilgivet og det virker heller ikke som om især Kauffmann har lagt følelserne på hylden.
 
Det er et rigtig godt skuespil hele vejen rundt. Dog synes jeg Nicholas Blane som Winston Churchill virkede en anelse fejlcastet, men han er kun med i en enkelt scene så det går nok. I det store hele en interessant historie og interessant kapitel i Danmarkshistorien. Det er også rart at der ikke bliver taget stillingen til hvorfor Charlotte endte med at dræbe sin mand, men lad det være et åbenbart spørgsmål man selv kan fortolke.
 
 Vores mand i Amerika blu-ray anmeldelse

Filmen bliver leveret i et 1.66:1 MPEG-4 AVC transfer med en god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud og dårlige barberinger. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet og der er gjort rigtig meget ud af at matche stilen man ser fra andre film som blev optaget i 40’erne. Det betyder at der er grain i billedet, men det er som sagt tiltænkt og der opleves ikke noget EE eller DNR. Den visuelle stil passer rigtig godt til det drama der udspiller sig på skærmen og det er fedt at stilen som tidligere nævnt passer til den tid som filmen foregår i.
 
 
Vores mand i Amerika kommer med et Dolby Atmos lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusik bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op til at passe til de overraskende momenter. Dialogen som er et af de vigtigste elementer i filmen går rent igennem. En fornuftig lydside hvor alle kanaler på anlægget får lov at lege, men da filmens primære lyd består af tale, er det en meget underlæggende lydside som giver plads til talen. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden ved et højt lydniveau.
 

Anmeldelse skrevet december 2020.

Tak til SF Studios

Tilbage til blu-ray anmeldelser