The Lord of the Rings Trilogy UHD 4K blu-ray anmeldelse
 The Lord of the Rings: The Motion Picture Trilogy anmeldelse. Til anmeldelsen er det Extended udgaven som er set.
 
Julen nærmer sig og fans af Peter Jacksons filmtrilogi baseret på Ringenes Herre kan i år skrive sig en 4K udgave af filmene på deres ønskelister, men er den investeringen værd endnu engang? Da vi gik fra DVD til Blu-ray var det synligt for alle at der var tale om en stor opgradering, men er skiftet fra Blu-ray til 4K Ultra HD ligeledes en geninvestering værd eller er vi ude i finsmageri? Jeg har været så heldig at modtage The Lord of the Rings: The Motion Picture Trilogy til anmeldelse og mit korte og præcise svar er ja, det er bestemt investeringen værd, hvis man er fan af Jacksons trilogi og har en hjemmebiograf med det fornødne hardware til at få gavn af 4K og ligeledes Dolby Atmos.

Der er tale om en remastering hvor Peter Jackson har kigget på Ringenes Herre og Hobbitten som en samlet fortælling. Ringenes Herre er efterhånden 20 år gammel og Hobbitten har 10 år på bagen og hvis man skal se dem som en samlet fortælling mangler der kontinuitet på den tekniske front. Jackson har gjort meget om at ud af at få farveskemaet gjort ens på samtlige film, samt ligeledes på lydsiden sikre sig ensartethed. En af ulemperne ved denne opgradering var at CGI effekterne på især Ringenes Herre filmene kom til at se noget slatne ud ved opgraderingen til 4K og især HDR. Så der blev rettet lidt til for at få effekterne til at se moderne ud, men jeg vil gerne gøre det klart og tydeligt at Jackson ikke har ændret i scener som Lucas gjorde med Star Wars filmene, men blot fået dem til at se ud som om de er lavet i dag og ikke for 20 år siden. Efter at have set Ringenes Herre igennem kan jeg kun sige at denne kontinuitet er lykkedes, ihvertfald fald i denne trilogi, for farverne klart ensrettet filmene igennem. Da trilogien udkom på Blu-ray var der stor opstand da det hurtigt blev klart at der var rod i visse farveelementer filmene igennem, f.eks. havde sne et grønligt skær og der er generelt bare flere steder hvor farverne var mystisk forstærkede. Dette er der heldigvis rettet op på til min store glæde.

Jeg vil til hver film prøve at komme med en forholdsvis kort genfortælling af handlingen for de få som endnu ikke har oplevet J.R.R. Tolkien magiske univers. Jeg har valgt ikke at (over)analyserer dem i forhold til Tolkiens oplevelser under den første verdenskrig samt tilstanden i verden, men nøgtern ”bare” beskrive hvad fortællingen handler om selv om at det muligvis ikke er helt retfærdigt. For en god ordens skyld bør det lige nævnes at både biografudgaven samt den udvidede udgave er med i denne boks. Den udvidede
udgave er spredt ud på to UHD skriver så der er bestemt ikke blevet gået på kompromis med kvaliteten.
 
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
The Lord of the Rings Trilogy UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Spilletid: 3 time og 48 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finske
HDR: Dolby Vision / HDR10
Aspect Ration: 4K  - 2.39:1 (Native 4K)

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 7. december 2020
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 6  =  6 x UHD 4K blu-ray

Genre: eventyr
Biograf premiere: 19. december 2001

Instruktør: Peter Jackson
Manuskript: Peter Jackson, Philippa Boyens, Fran Walsh
Producere: bl.a. Peter Jackson, Fran Walsh, Mark Ordesky
Fotograf: Andrew Lesnie
Klip: John Gilbert
Musik: Howard Shore
 
Skuespiller:
Elijah Wood som Frodo
Sean Astin som Sam
Ian McKellen som Gandalf
Viggo Mortensen som Aragorn
John Rhys-Davies som Gimli
Andy Serkis som Gollum
Orlando Bloom som Legolas
 
The Lord of the Rings Trilogy UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen starter ca. 60 år efter slutningen af Hobbitten. Troldmanden Gandalf finder ud af, at Bilbos magiske ring i virkeligheden er den herskerring, hvori Sauron lagde mange af sine kræfter og om hvorledes ringen siden har ødelagt dem, der har ønsket den magt den besad. Frodo drager med sin trofaste gartner Samvis Gammegod og sine to venner Meriadoc Brændebuk, Peregrin Toker af sted for at sikre ringen. Undervejs møder de Aragorn som efter Gandalfs ønske, leder dem mod Kløvedal. I Kløvedal bliver der afholdt et stormøde med repræsentanter fra de store racer i Midgård (elver, dværge og mennesker) og som ledes af Elrond. Efter at have diskuteret forskellige muligheder enes rådet om, at det eneste der kan redde Midgård er at bringe ringen til Mordor og kaste den ned i Dommedagsbjerget, hvor den blev støbt. Frodo melder sig frivilligt til opgaven og fællesskabet om ringen bliver skabt for at hjælpe ham. Det består foruden Frodo af Merry, Pippin, Samvis, Gandalf, Aragorn, Boromir, Gimli og Legolas. Gruppen drager gennem lavland og over bjerge indtil de når til Moria, hvortil de bliver forfulgt af væsenet Gollum. Efter næsten at være nået igennem Moria bliver gruppen angrebet af orker. Gandalf slås mod en Balrog, et urgammelt, dæmonisk væsen, og falder ned i en dyb kløft, hvor han, tilsyneladende, møder sin død. Resten af gruppen, der nu bliver ledet af Aragorn, undslipper fra Moria og flygter ind i skovriget Lothlórien, hvor de møder elverdronningen Galadriel. Ringfællesskabet rejser derfra videre af den store flod Anduin, og Frodo beslutter at forlade de andre, da han kan se den effekt ringen har på Boromir. Gruppen bliver angrebet af orker og i forvirringen lykkes det Frodo og Sam at slippe væk. Uden deres vidende bliver Boromir dræbt af orkerne og Merry og Pippin bliver bortført, da orkernes leder, troldmanden Saruman, har givet ordre om at hobbitterne, som han ved er i besiddelse af ringen, skal bringes til ham.
 
The Fellowship of the Ring bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som er fremragende behandlet på denne udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er dejlig varme og en anelse forstærket i de fleste scener for virkelig at fremhæve alt hvad eventyret har at tilbyde. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den markante sorte også får lov til at have en god dybde. Detajlegraden er også god hvor der tydelig ses både skægstubbe og ar og detaljer i afhakkede lemmer. Det der dog er virkelig markant i forhold til tidligere udgivelser af denne film, er den utrolige mængde af detaljer som fremstår klart og tydeligt i filmens baggrund konsekvent hele filmen igennem. I det hele taget en rigtig flot billedside hvor selvfølgelig især UHD formatets HDR bidrager til førnævnte detalje så man virkelig føler man får valuta for pengene i filmens mange actionssekvenser. Det der afholder mig fra at give filmen topkarakter, er at netop fordi CGI effekterne er blevet opdateret fremstår de desværre noget kunstigt i enkelte scener hvilket er en skam da den tekniske del ellers er lige i skabet.
 
Filmen kommer med et lækkert Dolby Atmos lydspor. På denne udgivelse bliver der virkelig gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system. Der er virkelig kælet for øregangene. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag, og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig i de mere action fyldte scener. Der er jævnligt action i filmen, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik, også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke, som denne film jo skal høres på. Det hele virker yderst kontrolleret og tilpas. Det er i det hele taget en rigtig effektiv lydside som klart supplerer den visuelle stil fremragende og gør Howard Shore musik hæder. 
 
  
 
The Two Towers UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
The Lord of the Rings Trilogy UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Spilletid: 3 time og 56 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finske
HDR: Dolby Vision / HDR10
Aspect Ration: 4K - 2.39:1 (Native 4K)
 
Genre: eventyr
Biograf premiere: 7. december 2020
 
Instruktør: Peter Jackson
Manuskript: bl.a. Peter Jackson, Philippa Boyens, Fran Walsh
Producere: bl.a. Peter Jackson, Fran Walsh, Mark Ordesky
Fotograf: Andrew Lesnie
Klip: Michael Horton
Musik: Howard Shore
 
Skuespiller:
Elijah Wood som Frodo
Sean Astin som Sam
Ian McKellen som Gandalf
Viggo Mortensen som Aragorn
John Rhys-Davies som Gimli
Andy Serkis som Gollum
Orlando Bloom som Legolas
 
The Lord of the Rings Trilogy UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
De to Tårne følger to parallelle handlingsforløb. I det ene handlingsforløb følger vi hvordan de tilbageværende medlemmer i fællesskabets hjælper landet Rohan i dets krig mod Saruman. I starten drager Aragorn, Legolas og Gimli ud for at finde Merry og Pippins bortførere. De møder Gandalf, der er vendt tilbage som "Gandalf den hvide". Hans sejrrige kamp mod balroggen kostede ham livet, men han er blevet sendt endnu mægtigere tilbage til Midgård for at hjælpe de gode kræfter. Gandalf, Aragorn, Legolas og Gimli deltager derefter i slaget ved Helms Kløft, der ender med sejr. Samtidig har Merry og Pippin, der er sluppet ud af deres fangenskab, mødt enterne og huornerne, og de hjælper dem i deres angreb på Saruman i Isengard.
I det andet handlingsforløb får vi et indblik i Frodo og Sams oplevelser på vejen mod Dommedagsbjerget. Det lykkes dem at fange og tæmme Gollum, der viser dem en hemmelig vej ind i Mordor, selvom det dog viser sig at være gennem den frygtede dal ved Minas Morgul. Samtidig indleder Sauron et storstilet angreb på Midgård med Heksekongen (lederen af ringånderne) som leder af hæren, der udgår fra Minas Morgul.
 
The Two Towers bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som igen er fremragende behandlet på denne udgivelse. Som tidligere beskrevet er der lagt et stort arbejde i at strømline farveskemaet og det er tydeligt når man ser denne film lige efter den første, jeg er virkelig tilfreds med det fælles look der skaber en god sammenhæng. Igen er det virkelig markant i forhold til tidligere udgaver af denne film er den utrolige mængde af detaljer som fremstår klart og tydeligt i filmens baggrund konsekvent hele filmen igennem. I det hele taget en rigtig flot billedside hvor selvfølgelig især UHD formatets HDR bidrager til førnævnte detalje. Det der igen afholder mig fra at give filmen topkarakterer, er igen de opdaterede CGI effekterne. Især en scene hvor Gollum snakker med sig selv ser desværre virkelig kunstig ud og det er virkelig ærgerligt.

Filmen kommer med et lækkert Dolby Atmos lydspor og bliver en kopi af den forrige beskrivelse. Dog vil jeg sige at på et tidspunkt hvor vor helte sidder i en grotte, var det virkelig fedt at kunne høre dryppe lyde fra loftet og et vandfald i baggrunden fik mig til at tro at en af mine børn var gået i bad. En virkelig fed oplevelse på en film jeg ellers har set utallige gange. Der er virkelig kælet for øregangene. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag, og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig i de mere action fyldte scener. Der er jævnligt action i filmen, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik, også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke, som denne film jo skal høres på. Det hele virker yderst kontrolleret og tilpas. Det er i det hele taget en rigtig effektiv lydside som klart supplerer den visuelle stil fremragende og gør Howard Shore musik hæder.
 
 

The Return of the King UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
The Lord of the Rings Trilogy UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Spilletid: 4 time og 23 minutter
Lyd: Dolby Atmos 
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finske
HDR: Dolby Vision / HDR10
Aspect Ration: 4K - 2.39:1 (Native 4K)
 
Genre: eventyr
Biograf premiere: 17. december 2003
 
Instruktør: Peter Jackson
Manuskript: bl.a. Peter Jackson, Philippa Boyens, Fran Walsh
Producere: bl.a. Peter Jackson, Fran Walsh, Mark Ordesky
Fotograf: Andrew Lesnie
Klip: Jamie Selkirk
Musik: Howard Shore
 
Skuespiller:
Elijah Wood som Frodo
Sean Astin som Sam
Ian McKellen som Gandalf
Viggo Mortensen som Aragorn
John Rhys-Davies som Gimli
Andy Serkis som Gollum
Orlando Bloom som Legolas
 
The Lord of the Rings Trilogy UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Gandalf, Aragorn og de andres videre eventyr, bliver fortalt i denne tredje og sidste film i trilogien. De tager del i de sidste kampe mod Saurons hære, der i blandt slaget ved Minas Tirith i Gondor og den klimatiske kamp på liv og død foran Den Sorte Port, hvor alliancen mellem Gondor og Rohan kæmper en desperat kamp for at trække Saurons opmærksomhed væk fra ringen og dermed give Frodo ekstra tid til at ødelægge den.
Gollum forråder Frodo og sender ham ind til kæmpeedderkoppen Shelob. Frodo overlever mødet, men bliver i stedet taget til fange af orker. Sam redder dog Frodo fra fangenskab. Efter mange genvordigheder når de endelig frem til Dommedagsbjerget, forfulgt af Gollum. Ringens tiltrækningskraft bliver for meget for Frodo, og han gør selv krav på den, men Gollum angriber ham og bider fingeren med ringen af ham. Vanvittig af sin triumf, falder Gollum ned i bjergets brændende indre, og ringen bliver ødelagt.
 
The Return of the King bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som igen er fremragende behandlet på denne udgivelse. I modsætning til de to foregående film er de forbedrede CGI effekter faktisk lykkedes rigtig godt i denne film og jeg har ikke noget negativt at sige. Selvfølgelige kan man se når der er brugt CGI med i modsætning til de andre film er ikke så tydeligt og er derfor ikke noget jeg vil trække ned for. Det er igen især UHD formatets HDR som bidrager til et forbedret billede med detaljer i dybden man muligvis ikke har lagt mærke til før. Derudover vil det blot være en gentagelse af de tidligere beskrivelser så jeg vil afslutte med at sige at denne bestemt er en topkarakter værd.

I stedet for at gentage mig selv endnu engang vil jeg blot sige at det er mere af det samme og det er bare rigtig godt.
 
Samlet for The Lord of the Rings: The Motion Picture Trilogy: Jeg kan kun gentage mig selv og sige at denne boks bestemt er investeringen værd hvis man er fan af Jacksons trilogi og har en hjemmebiograf med hardwaren til at få gavn af 4K og ligeledes Dolby Atmos. Kan kun på det varmeste anbefales.
 

Anmeldelse skrevet december 2020. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser