Sherlock Holmes UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Sherlock Holmes UHD 4K blu-ray anmeldelse

Sherlock Holmes UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Sherlock Holmes UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 8 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk
Aspect Ration: 4K1.85:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 10. september 2020
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Action, Eventyr, Mysterie
Biograf premiere: 25. december 2009

Instruktør: Guy Ritchie
Manuskript: Michael Robert Johnson, Anthony Peckham, Simon Kinberg
Producere: bl.a. Bruce Berman, Michael Tadross, Joel Silver
Fotograf: Philippe Rousselot
Klip: James Herbert
Musik: Hans Zimmer
 
Skuespiller:
Robert Downey Jr. som Sherlock Holmes
Jude Law som Dr. John Watson
Rachel McAdams som Irene Adler
Mark Strong som Lord Henry Blackwood
Eddie Marsan som Inspector Lestrade
 
Beskrivelse: 
Robert Downey Jr. og Jude Law leverer formidable præstationer som Holmes og Watson i denne modige nyfortolkning, der viser den legendariske detektiv som en både intelligent og dristig handlingsmand. Instruktør Guy Ritchie skaber begejstring i sin genintroduktion af den store detektiv: Mød den nye Sherlock Holmes.
 
Sherlock Holmes UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Instruktøren Guy Ritchie er måske nok bedst kendt for hustler filmene Lock, Stock & Two Smoking Barrels og Snatch, men med hans baggrund og nationalitet, så ville han være et oplagt valg til at puste liv i en Holmes-fanchise. Og det var lige præcist hvad der skete i 2009, da den første Sherlock Holmes film kom med Robert Downey Jr., der var på alles læber pga. Iron Man, godt flankeret af den altid populære Jude Law. Ritchie formåede at lave en ganske hæderlig og vældigt underholdende film ud af manuskriptet som også affødte en forsættelse et par år senere. Det er dog Sherlock Holmes vi kigger på denne gang, så kan det være i får en anmeldelse af fortsættelsen en anden gang.

London i slutningen af 1800-tallet er blevet genskabt ned til mindste detalje. Byen er grå, regnfuld og dyster, mens gadebilledet er fyldt med kontraster mellem alle de fattige, ludere, slyngler og optimismen der kendetegner den industrielle revolution med de tekniske fremskridt og storslåede bygningsværker. Byen er på fornem vis genskabt ved hjælp af computeranimation på den bedste måde, hele tiden til stede, men det tager ikke fokus væk fra de karaktererne, fordi det er netop karaktererne og handlingen der bærer filmen. Den største svaghed er faktisk den meget tynde historie det hele er spundet op omkring. Her er det den uhyggelige Lord Blackwell der med sine tilsyneladende overnaturlige evner skal stoppes, før han griber magten i det britisk imperium, der efter hans mening har passeret sin storhedstid og bør genoprettes. Holmes er altså oppe mod en mand der ikke skyer nogle midler for at overtage magten og det bliver en kamp mod tiden om Holmes formår at løse mysterierne omkring Blackwells overnaturlige egenskaber. Det er jagten, der fascinerer, ikke løsningen af forbrydelsen, men det fascinerer og kan underholde på én gang. Det er dog tydeligt at denne film ligger meget op ad en fortsættelse og egentlig gerne vil fortælle en anden historie, historien om Holmes ærkefjende Professor James Moriarty.

Vi kender alle historien om mesterdetektiven fra Baker Street, et utal af noveller, bøger og utallige film har indpodet os en sofistikeret og fornem herre med en lynhurtig hjerne, der formår at ræsonnere sin vej til den mest utrolige detalje. Alt det sker imens han tilfreds nyder sin pibe og sørgeligt spiller sin violin. I hænderne på Ritchie bliver denne figur dog lidt en anden og ind på banen kommer den tilsyneladende usofistikerede berusede figur og fighter i form af Robert Downey Jr.’s Sherlock Holmes. Interiøret er stadig det samme, mens det ydre har modtaget en unik og ufin genfortolkning, men stadig meget charmerende. Downey Jr. har bragt nogle af det excentriske, usympatiske og vittighederne fra Tony Starks Iron Man, uden at gøre ham karikeret, kun betydeligt mere fysisk og menneskelig, med alle de svagheder det indebærer. Selv Jude Law leverer en meget præcis fortolkning af den noget mere nedslående Dr. Watson, og smukke Rachel McAdams stjæler hver scene hun er i som den intelligente, hårdtslående og farlige femme fatale.
 
Sherlock Holmes UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Sherlock Holmes bliver leveret i et 1.85:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som er fremragende behandlet på denne UHD udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er konstant en anelse mørke, men dog stadig dejlig varme og Londons mange bygninger og mennesker står utrolig godt på skærmen. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor også den nævnte sorte får lov til at have en god dydbe. Detaljegraden er også utrolig god, hvor skægstubbe og ar tydeligt kan ses og action sekvenserne bliver levet med masse af visuel pondus. Det helt klart at HDR på denne farvefyldte udgivelse bidrager rigtig godt til de mange imponerende scener og jeg synes bestemt at kunne ane flere detaljer i de mørke scene holdt op imod blu-ray udgivelsen. Klart en visuel præstation der er værd at fremhæve.
 
 
Filmen kommer med et lækkert DTS-HD Master 5.1. På denne udgivelse bliver der virkelig gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system. Der er virkelig kælet for øregangene. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag, og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig i de mere action fyldte scener. Der er jævnligt action i filmen, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik, også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke, som denne film jo skal høres på. Det hele virker yderst kontrolleret og tilpas. Det er i det hele taget en rigtig effektiv lydside som klart supplerer den visuelle stil fremragende og gør Hans Zimmers musik hæder.
 
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet september 2020. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser