Richard Jewell blu-ray anmeldelse

 
Richard Jewell blu-ray anmeldelse
 
Richard Jewell blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

Richard Jewell blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave) 
Spilletid: 2 timer & 10 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 16. juli 2020
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Drama
Biografpremiere: Ikke vist i de Danske biografer

Instruktør: Clint Eastwood
Manuskript: Billy Ray
Producer: B.la. Clint Eastwood, Leonardo DiCaprio, Jonah Hill
Klip: Joel Cox
Fotograf: Yves Bélanger
Musik: Arturo Sandoval
 
Skuespiller:
Paul Walter Hauser som Richard Jewell
Sam Rockwell som Watson Bryant
Olivia Wilde som Kathy Scruggs
Kathy Bates som Bobi Jewell
Jon Hamm som Tom Shaw
 
Beskrivelse:
Med instruktion af Client Eastwood og med udgangspunkt i virkelige begivenheder fortæller Richard Jewell historien om den sikkerhedsvagt, der opdager en bombe ved OL 1996 i Atlanta og redder utallige liv med sin heltegerning. Men en række begivenheder vender op og ned på tingene, og han bliver FBI’s hovedmistænkte – og tilmed rakket ned af pressen og offentligheden.
 
Richard Jewell blu-ray anmeldelse
 
 
Navnet Richard Jewell siger muligvis ikke os danskere det helt store, men i USA er det et velkendt navn efter eksplosionen ved sommer-OL i 1996 i Atlanta. Richard Jewell var nemlig sikkerhedsvagten der opdagede bomben og efterfølgende blev han hyldet for sin heltemodige gerning, der reddede utallige liv. Men indenfor få dage, gik han fra at være helten til at være FBI’s hovedmistænkte. Udover at være fokus for denne film var det en af serien Manhunt: Deadly Games helt store fokusområder. Hvor serien gik på at finde ud af hvem den egentlig bombemand var, fokusere denne film instrueret af Clint Eastwood udelukkende på hvad der skete med Richard Jewell under FBIs efterforskning af Atlanta eksplosionen.

Da pressen og offentligheden vender sig mod Jewell, bliver hans liv revet fra hinanden. Han tager fat i advokaten, Watson Bryant, og fastholder fortsat sin uskyld. Men Bryant lærer hurtigt, at han kæmper en umådelig svær kamp mod de magtfulde, amerikanske efterretningstjenester for at rense sin klients navn, mens han samtidig skal forhindre Richard i at stole på de mennesker, der forsøger at ødelægge ham.

Filmen om Richard Jewell udkom i de amerikanske biografer i slutningen af 2019, men så aldrig dagens lys i de danske biografer, der er dog planlagt enkelte særforestillinger til efteråret. Nu kan den så købes på Blu-ray så kan man sidde hjemme i sofaen og se filmen når man har lyst. Som tidligere nævnt er filmen instrueret af Clint Eastwood som de fleste forhåbentlig kender og ved hvad står for. Rent teknisk er der ikke noget at klandre filmen for og Eastwood leverer en fin visuel fortælling uden de store krumspring eller udsving. Manus er skrevet af Billy Ray som tidligere har arbejdet med at transformerer virkelige begivenheder til film i Captain Phillips og som har arbejdet på film som Hunger Games, Gemini Man og senest Terminator: Dark Fate.

Når det kommer til filmens hovedkarakter, spilles Richard Jewell af Paul Walter Hauser. Han har blandet andet medvirket i I, Tonya, BlacKkKlansman og senest Netflix filmen Da 5 Bloods. Det der dog overrasker mig mest, er hvor meget han ligner den virkelig Jewell og så spiller han bare eminent rollen som Jewell som de fleste nok vil kalde en smule underbegavet. Paul Walter Hauser gør det dog ikke alene og han bliver fornemt flankeret af Sam Rockwell, som spiller hans advokat Watson Bryant, samt Kathy Bates der spiller hans mor. Sidst men ikke mindst bør selvfølgelig nævnes Olivia Wilde som journalisten Kathy Scruggs der vil gøre alt for den gode historie samt Jon Hamm der spiller FBI agenten Tom Shaw der har udset sig Jewell som gerningsmanden.

Jeg havde absolut ingen forventning til denne film og anede ikke engang at den var instrueret af Clinten, men jeg må sig at jeg blev meget positiv overrasket. Filmen fanger nærmest med det samme, man sidder og krummer tæer over hvor hårdt myndigheder arbejder for at få en uskyldige mand hængt ud for denne frygtelige begivenhed, alt imens den virkelige trussel stadig render rundt derude, i færd med at planlægge sit næste angreb.
 
 Richard Jewell blu-ray anmeldelse

Richard Jewell leveres i et 2.39:1 MPEG-4 AVC transfer, som er fornemt behandlet på denne blu-ray udgivelse og som vi er vant til at se fra Eastwoods hånd. Farverne er naturlige, ikke for markante og i det hele taget er farveniveauet brugt i filmen på et diskret niveau. Alle farverne meget klare og tydelige, hvor den sorte også får lov til at have en god dybde i de mange mørkere scener som pryder filmen. Detaljegraden er god og der kan ses skægstubbe, rynker, ar og sår i folks hud. Der er ikke så meget at komme efter på den visuelle del af filmen, den er holdt naturlig og minimalistisk og det virker rigtig godt for filmens visuelle udtryk.
 
 
Filmen kommer med et DTS-HD 5.1 Master lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusik bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op til at passe til de overraskende momenter. Dialogen som er vigtig i en film som denne går rent igennem. En hæderlig lydside hvor alle kanaler på anlægget for lov at lege med uden at blive forvrænget hvis der bliver skruet godt op.
 

Anmeldelse skrevet august 2020.

Tak til SF Studios

Tilbage til blu-ray anmeldelser