The Lighthouse blu-ray anmeldelse

 
The Lighthouse blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
The Lighthouse blu-ray anmeldelse
 
Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave)
Spilletid: 1 time og 49 minutter
Lyd: Engelsk DTS HD 5.1, spansk, tysk, fransk DTS 5.1, beskrivende audio engelsk, kommentarspor.
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk, og 15 andre
Aspect Ration: 1.20:1

Blu-ray udgivelsesdato: 6. maj 2020
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disk: 1 x blu-ray

Genre: Horror, Drama
Biograf premiere: 16. november 2019

Instruktør: Robert Eggers
Manuskript: Robert Eggers, Max Eggers
Producere: bl.a. Chris Columbus,Eleanor Columbus,Robert Eggers,Isaac Ericson
Fotograf: Jarin Blaschke
Klip: Louise Ford
Musik: Mark Korven
 
Skuespillere:
Robert Pattinson som Thomas Howard
Willem Dafoe som Thomas Wake
Valeriia Karaman som Mermaid
Logan Hawkes som Ephraim Winslow
 
Beskrivelse: 
En total vild, intens, unik filmoplevelse du ikke skal snyde dig selv for!
 
The Lighthouse blu-ray anmeldelse
 
Lad os bare få det af vejen med det samme: The Lighthouse er en sort/hvid film der præsenteres i 1.19:1 format, er skudt på sort/hvid film og har to skuespillere på en Ø med et fyrtårn……..
 
Hvis du stadig læser med, er du formentlig nysgerrig, med en flig af eventyrlyst i dig, og oprigtigt interesseret i filmoplevelser! 😜.

Uden at afsløre mere af plottet vil jeg blot sige: kneppe havfrue, onani, prutter, smadre måge, råddent vand, overfyldte natpotter, kinddans, flyvende afføring, sanseløst druk, petrolium med honning… og det er blot et par af de billeder du kan vente dig...

The Lighthouse bryder med sit format fuldstændigt med alle normer, og tilhører derfor et lillebitte hjørne af filmbranchen, der stadig har mod til at prøve anderledes tilgange til filmkunsten. Jeg husker ikke noget lignende siden “The Artist”, der var en moderne stumfilm. Andre har selvfølgelig eksperimenteret med “film noir” som din anmelder i øvrigt mener er skod.... Film som “Logan” og “Mad MAX fury road” bliver latterligt prætentiøse af at få fjernet farverne, - og jeg var heller ikke begejstret for Alfonso Cuaróns valg af sort/hvid til filmen “Roma”.

Imidlertid, fungerer det helt fantastisk for “The Lighthouse”, der er skudt på ægte 35mm sort/hvid film, og med optik fra starten af 1900 tallet, hvor man tilmed skulle tro, at framingen der er så smal som 1.19:1(!!) ville ødelægge filmen. Den smalle framing bidrager imidlertid utrolig meget til gøre filmen MERE intens og fokusere seeren i handlingen på en lille ø i 1890, hvor der udfolder sig et genialt, intenst horror drama skrevet af den unge instruktør Robert Eggers (The Witch med hans bror, Max Eggers. Oprindeligt var det også planen at man ville have lavet en mono lydside, hvilket man KLOGELIGT lod være med, med det resultat af filmens fede lydside genialt bidrager til den intense filmoplevelse The Lighthouse vitterligt er.

Spændingerne imellem fyrtårns mesteren Thomas Wake (spillet helt gennemført forrygende af Willem Dafoe, måske hans bedste rolle nogensinde) og assistenten Thomas Howard (spillet af Robert Pattinson), udvikler sig genialt i den ekstremt ensomme og stressende atmosfære med de to intense skuespillere alene på en lille ø. Men mærker klaustrofobien, ensomheden, fugten, vinden, vanviddet, galskaben og lugten der langsomt og til stor fryd bygges op, mens vi på genial vis kæmper med at finde ud af, hvad de to mænd skjuler, hvad der er virkeligt og hvad der er fantasi.

Filmen har en skøn underspillet humor, og formår at fastholde seeren hele vejen igennem, og bygger på nogen af de bedste skuespiller præstationer jeg har set længe!

Det er en af de sjældne film, der bare hører hjemme i enhver seriøs film samling 😜, fordi den ikke kan ignoreres og aldrig kan være ligegyldig.
 
The Lighthouse blu-ray anmeldelse
 
The Lighthouse præsenteres i 1.19:1 aspect ratio i en AVC encode i meget høj kvalitet. Den ÆGTE sort/hvide præsentation har en utrolig detaljegrad, og et gråtone detalje niveau jeg ikke tidligere har set. Dynamikken er helt enorm og SKRIGER på en HDR udgave, som desværre ikke er tilgængelig (endnu?). Filmen har en “grittyness” der er perfekt balanceret og aldrig er prætentiøs.
 
WOW! Vi er heldige at man ikke gik med den oprindelige ide om at lave en mono lydside til denne film! Lydsiden her er virkelig intens og bruger på genial vis både lydeffekter og musik i en skøn blanding. Dialogen er veludført og alle de mange detaljer i lydsiden får ekstra vægt og betydning når vi har den specielle billedside. Der er masser af gode demo øjeblikke, hvor f.eks det gennemgående, sindssyge tågehorn nærmest er en karakter i sig selv og vind, torden, måger, gamle maskiner m.m får motioneret dit system godt og grundigt.
 
Jeg ærges lidt over, at lyden lige er en tand for komprimeret i de stille scener. Jeg savner lidt mere luft og dynamisk spændvidde i det generelle lydbillede i de mest stille scener. Der er også en genial scene hvor lyden til stor effekt helt forsvinder.
 
Dobbelt Thumbs op til det fine ekstramateriale, der er en stor “making of” dokumentar i 3 dele, hvor vi møder både instruktør og skuespillere, hører om udfordringerne med at skyde i sort/hvid og det enorme arbejde med at fremstille fyrtårnet og alle bygninger på øen. (ja, filmen er skudt på location og var ved at drive alle til vanvid i virkeligheden). Der er også et virkelig godt kommentarspor med instruktøren, der levende fortæller anekdoter og afslører en masse sjove ting. Anbefales!
 
Set/hørt på:
Billede: JVC DLA-X7900 Projektor
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LS/RS) MP300 (SBL/SBR), IW150 (4xHEIGHT). 2xX12 subwoofere (LFE) Lyngdorf SDA-2400, NAD M27, Lyngdorf MP60 surround processor.

Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: DTS HD 5.1 hørt uden upmix.
 
 
Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment


Anmeldelse skrevet august 2020. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser