Catch-22 dvd anmeldelse

 
Catch-22 dvdanmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm

Catch-22 dvdanmeldelse
 
Spilletid: 256 minutter, fordelt på 6 episoder
Lyd: Dolby Digital 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk
Aspect Ration: 1.78:1

Blu-ray udgivelsesdato: 27. februar 2020
Distributør: 
FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disc: 2 = dvd

Genre: Action/Komedie/drama
 
Instruktør: George Clooney, Grant Heslov, Ellen Kuras
Forfattere: Luke Davies, Joseph Heller, David Michôd
Producere: Richard Brown, George Clooney, Luke Davies
Fotograf: Martin Ruhe
Klip: Gina Sansom, Matthew Barbato, Steven Lang
Komponist: Harry & Rupert Gregson-Williams

Skuespiller:
Christopher Abbott som Yossarian
Kyle Chandler som Colonel Cathcart
Daniel David Stewart som Milo
George Clooney som Scheisskopf

Beskrivelse: 
Joseph Hellers roman får endelig den kærlighed den fortjener i denne intelligente HULU miniserie der endelig er tilgængelig for os danskere på DVD.
 
Catch-22 dvdanmeldelse
 
Catch-22 foregår under anden verdenskrig, hvor vi følger hovedpersonen Yossarians prøvelser i en amerikansk bombe eskadron, der lever i frygt og blot ønsker at slippe for tjeneste. Det er det gennemgående tema i serie adopteringen på 6 afsnit af Catch-22, begået af Screenwriter Luke Davies, der virkelig har haft sin sag for med at pille Joseph Hellers roman, - der oprindelig er fortalt totalt non-lineært!, - fra hinanden til en mere moderne fortælleform. Resultatet er en Catch-22 “light” der kan ses af alle, hvor filmen fra 1970 er gjort nemmere at forstå og gjort “blødere” ved at fjerne de mest komplicerede og hardcore elementer. Jeg er ikke den store fan af halvfjerdsernes non-lineære film, og synes faktisk at denne miniserie er et lille mesterværk der udfolder sig foran dine øjne, af genial surrealistisk humor der portrætterer det sindssyge ved maskinen bag krigen på en måde jeg ikke kan drage paralleller til fra andre film. Catch-22 forsøger ikke at udstille krigens klassiske rædsler, men derimod en anden rædsel: teknokratiet, bureaukratiet og systemet og de mennesker der udnytter det til deres fordel. Hvem vidste eksempelvis at man kan slå en ny rekrut ihjel, bare ved at komme til at give ham vejvisning til et forkert telt i lejren?

John Yossarian prøver på alle mulige måder at gennemføre et antal bombetogter for at kunne komme hjem. Antallet af togter vokser hele tiden til stor frustration for ham, mens han gør alt hvad han kan for at kæmpe sig vej igennem bureaukratiet, mens verden omkring sig udnytter systemet, lykkedes det til gengæld aldrig for Yossarian når man følger alle spillereglerne.

Som det ofte er, så vil folk der har læst bogen hade serien. Hvis du derimod ikke har læst bogen, vil du måske finde bogen interessant når du har set serien. Uanset, så tillader miniserier at gå lidt mere i dybden, og i dette tilfælde byder på herlig intelligent underholdning. Man kan ikke undgå at føle at man er vidne til noget anderledes, noget der tør lidt - og har stor succes med det.

Blandt bi-rolle skuespillerne var der glædelige gensyn med Kevin J. O´Connor (Beni i “the mummy fra 1999) og Grant Heslov (der i øvrigt også er instruktør og producer) i rollen som den meget charmerende læge Doc Daneeka, (en rolle som man har set ham i før i filmen “The monuments men” , som han også skrev! og på forunderlig vis, også har lidt af den samme stemning som Catch-22).

Catch 22 er fyldt med fantastisk 40`er musik og er visuelt interessant. Den opblødte kant gør den seer-venlig for et langt bredere publikum, og det synes jeg personligt er lykkedes rigtig godt.
Serier som denne fødes ikke af nye manuskripter, men har deres rødder i en anden tid, og det er her at kanten der gør serien uforglemmelig kommer fra.

Jeg giver Catch-22 mine varmeste anbefalinger og cool 5 diske, også selvom at man ufortjent ikke har valgt at udgive den som Bluray. (buuuuh!)
 
Catch-22 dvdanmeldelse
 
Catch-22 findes desværre kun på DVD, og de 6 episoder på ca. 4 timers spilletid (plus ekstra materiale) i alt er fordelt over to diske. Billedsiden er for en DVD i absolut topklasse. Billedet er clean og uden kompressions artefakter. Selvfølgelig mangler der noget opløsning, men jeg imponeres alligevel over detaljer i nærbilleder i den upscale som den Panasonic UB-9000 afspiller jeg benyttede præsterede. Jeg har aldrig set serien på HULU, så jeg ved omvendt heller ikke hvor godt den kan se ud.

Hvis serien blev tilgængelig på Bluray ville jeg købe den uden at blinke, og de 4 diske skal ses i relation til formatets begrænsninger.

Lyden leveres som vanilla Dolby Digital 5.1 og er homogent med god og tydelig dialog. Der er for en tv-serie fornuftig aktivitet i surrounds og LFE når påkrævet, og 40`er musikken er herlig og lyder pragtfuldt i mixet, der bærer præg af at være skabt til tv. Det er noget fladt, og stikker aldrig af i nogen retninger, men det fungerer og gør aldrig negativt opmærksom på sig selv.
 
YES! Der er masser af fornemt ekstramateriale på begge diske at gå ombord i med anekdoter om produktionen, outtakes, casting af skuespillerne, interviews og en masse om tilblivelsen af det nye manuskript. SUPER FEDT, og et strålende eksempel for alle andre der udgiver serier på disk.
Mængden af ekstramateriale er lige tilpas, og kan ikke ønskes bedre.
 
Set/hørt på:
Billede: JVC X7900 projektor.

Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LSRS) MP300 (SBL-SBR), IW150 (4xHEIGHT). Genelec 7071 subwooder (LFE) NAD M27 forstærkere, NAD M17v2 Surround Processor.

Afspiller: Panasonic UB9000, lydspor: Dolby Digital 5.1 med Dolby upmixer.
 

Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet marts 2020.

Tilbage til dvd serie anmeldelser