Downsizing UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Downsizing UHD 4K blu-ray anmeldelse

Downsizing UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen
 
Downsizing UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 15 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 2.39:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 7. juni 2018
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray

Genre: komedie, Sci-Fi
Biograf premiere: 18. januar 2018

Instruktør: Alexander Payne
Manuskript: Alexander Payne & Jim Taylor
Producere: bl.a. Per Henry Borch, Tracy Boyd, Jim Burke
Fotograf: Phedon Papamichael
Klip: Kevin Tent
Musik: Rolfe Kent
 
Skuespiller:
Matt Damon som Paul Safranek
Christoph Waltz som Dusan Mirkovic
Hong Chau som Ngon Lan Tran
Kristen Wiig som Audrey Safranek
Rolf Lassgård som Dr. Jorgen Asbjørnsen
Ingjerd Egeberg som Anne-Helene Asbjørnsen
Udo Kier som Konrad
Søren Pilmark som Dr. Andreas Jacobsen

Beskrivelse: 
Verdens befolkning vokser, og Jordens ressourcer er begrænsede. Hvad nu, hvis vi kunne skære forbruget ned til en tyvendedel? Hvad nu, hvis mennesker kunne blive formindsket til en tyvendedel af vores størrelse? Fænomenet kaldes ’downsizing’ og har bredt sig til hele verden.

En relativt beskeden opsparing i den 'store' verden kan blive til en formue, når man bliver formindsket, fordi alt naturligvis er billigere i den 'lille' verden. Det lyder som den perfekte løsning for Paul Safranek og hans kone Audrey - lige indtil hun fortryder midt i det hele!
 
Downsizing UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Jeg er ret vild med Alexander Paynes film. Med film som Election, Nebraska og den helt fantastiske Sideways har Payne sat sig solidt på tronen for underspillede komedier med et snert af socialrealisme. Nu er der så gået fire år siden Nebraska, så det store spørgsmål rejser sig. Er Alexander Payne blevet kuet af Hollywoods korrekthed – eller er der stadig bid i den fremragende instruktørs seneste film?

Downsizing er først og fremmest en komedie. Den kan på ydersiden virke fjollet, lidt mærkelig og til tider lidt for pjattet. Humoren er sat på spidsen og man kan hurtigt få følelsen af, at det hele bare er lidt for meget. At sætte ting på spidsen er et helt normalt kunstnerisk greb, som man ofte ser brug i film, der har et større budskab, som man gerne vil have ud over kanten. Problemet for Downsizing er desværre, at budskabet drukner en smule – og i sidste ende bliver mere fjollet end interessant.

At skabe en original historie er en sjældenhed i moderne film, hvor man ofte ender med et remake, en nyfortolkning eller en fortsættelse i stedet for at tænke nyt og anderledes. Den disciplin er Payne verdensmester i. Han har med Downsizing fat i en skæv idé, der desværre er enormt klodset udført. Der mangler også en rød tråd i plottet, der ender med at blive en halvtrist affære, hvor alting mister fart og balance. Det er virkelig en skam, for vi har at gøre med en instruktør, der i alle sine film har en orden i sit kaos, men her får det hele bare lov til at sejle.

Skuespillet gør heller ikke filmen nogen tjenester. Matt Damon er simpelthen ikke dygtig til at spille andet end den ene rolle, som hans begrænsede talent kan bære. Den passer bare ikke ind i Downsizing, hvor han falder igennem med et brag. Han får heller ingen hjælp fra et ensemble af skuespillere, der skiftevis overspiller og forsvinder i kedelige scener, der ender med at udgøre en ganske kedelig film.

Hvis man vil se en god film af Alexander Payne, skal man ikke se Downsizing, for stort set alt andet fra hans hånd er bedre end denne film. Der er dog enkelte sjove scener, der hverken er overspillet eller fjollede, men der er desværre bare alt for lang mellem de virkelige interessante øjeblikke i denne ret så middelmådige komedie.

Man kan diskutere om Alexander Payne er blevet kuet af Hollywood. Måske er han bare blevet FOR mærkelig i sine udtryk? Måske havde han noget på hjerte, der bare druknede i ligegyldigheder, for at strække filmen til over tom timer? I hvert fald er undertegnet en skuffet mand, der vil begrænse sine forventninger til næste film af instruktøren, der indtil denne film var Hr. 100 procent!.
 
Downsizing UHD 4K blu-ray anmeldelse

Man skal ikke langt ind i Downsizing, før man opdager at den er gal med billedet. Sortniveauet er ustabilt og til tider slet ikke til steder, hvilket resulterer i den frygtede grå, der bestemt ikke er sjov, når man nu har investeret i en UHD titel. Farverne er til gengæld rigtig tydelige og der er en fin balance mellem hvid og farve i de helt lyse scener. Det samme kan ikke siges om den sorte, der nærmest stjæler kontrast, når den står sammen med ting i stærke farver. Heldigvis er selve filmen ganske lys, så det er ikke en dealbreaker, men helt i orden er det bestemt ikke.
 
Lyden i Downsizing er en tempereret størrelse med gode effekter. Man har sparet Dolby Atmos fra udgivelsen, hvilket er helt i orden, da Atmos næppe ville komme til sin ret. Filmens musik træder fint frem og dialogen er tydelig på DTS HD MA sporet, der fungerer fint gennem hele filmen. Detaljegraden er i de mere travle scener enormt godt balanceret, så her er intet at udsætte overhovedet!
 
  • Working With Alexander
  • The Cast
  • A Visual Journey
  • A Matter of Perspective
  • That Smile
  • A Global Concern

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic

Anmeldelse skrevet juni 2018. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser