Gold blu-ray anmeldelse

 
Gold blu-ray anmeldelse
 
Gold blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

Gold blu-ray anmeldelse
 
Zone: B
Spilletid: 2 timer
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 20. juli 2017
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: 23. februar 2017
 
Instruktør: Stephen Gaghan
Manuskript: Patrick Massett, John Zinman
Producere: bl.a. David Boies, David Glasser, Paul Haggis
Fotograf: Robert Elswit
Klip: Douglas Crise, Rick Grayson
Musik: Daniel Pemberton

Skuespiller:
Matthew McConaughey som Kenny Wells
Edgar Ramírez som Michael Acosta
Bryce Dallas Howard som Kay
Corey Stoll som Brian Woolf
Toby Kebbell som Paul Jennings

Beskrivelse: 
Kenny Wells (Matthew McConaughey) forfølger den amerikanske drøm – og han bliver ved, trods det ene nederlag efter det andet. Ingen tror på ham, da han sælger sine sidste ejendele (eller rettere sin kærestes) for at rejse ind i Borneos dybeste jungle for at finde guld. Han slår sig sammen med geologen Mike Acosta (Edgar Ramirez) og sammen kæmper de mod en hård natur, New Yorks penge-mænd, intriger, sammensværgelser og deres egen tvivl.
 
Gold blu-ray anmeldelse
 
Matthew McConaughey er manden, der om nogen kan slå Christian Bale når det kommer til at ændre sig kropsligt fra rolle til rolle. Han har igennem tiden gået fra at være alt lige fra ultra tynd til et ordentligt muskelbundt og med hans rolle i Gold lander han nogenlunde i midten, dog med en god vom der skal holde på den utrolige mængde alkohol han indtager. Gold påstås at være baseret på virkelige hændelser, hvor meget og hvor lidt det er sandt skal jeg ikke komme ind på, da historien er total ukendt for mig, men blot forholde mig til om filmens narrativ virker og om den i det hele taget er interessant.

Kenny Wells arbejder i hans faders mineselskab og har den amerikanske drøm i hovedet. Faderens selskab klarer sig godt, men Wells vil mere. Han ønsker hele tiden at undersøge nye områder for metaller og faderen som er på vej på pension overlader Wells firmaet så han kan fortsætte familietraditionen. Sådan starten filmen og der bliver hurtigt derefter sprunget nogle år frem og det er her tydeligt at Wells ikke har formået at drive firmaet videre til den store succes som han håbede på, men tværtimod er firmaet gået konkurs.

Wells tror dog stadig på den amerikanske drøm og sammen med et par gode folk arbejder han videre fra en bar hvor han prøver at skabe kapital nok til at genåbne firmaet. Der er dog ikke nogen der tør satse på hans ideer mere og det ser sort ud for hans fremtid, for sammen med indlogeringen på baren er konsumeringen af alkohol steget dramatisk og han ryger også som en skorsten. Wells har nået bunden og han satser alt sælger sine sidste ejendele (eller rettere sin kærestes) for at rejse ind i Borneos dybeste jungle for at finde guld.

Wells har nemlig fået overtalt geologen Mike Acosta, der har en teori om den gyldne ring, om at gøre endnu et forsøg på at bevise hans teori. Acosta udpeger et sted i junglen han mener der kan findes guld og så går graveriet ellers i gang. Det er dog ikke problemfrit at opererer i et land som Borneo og der skal adskillige prøvelser til før de endelig gør historiens største guldfund. Nu begynder eventyret.

Som det forhåbentlig tydeligt fremgår er Gold en vaske ægte guldgraverfilm bare sat i en lidt mere moderne fortælling end de utallige westerns der er lavet over emnet. Der er også et stort fokus på den amerikanske drøm og hvad folk vil gøre for at opnå den, samt efterfølgende et fokus på eftervirkningerne af enorm og pludselig opstået rigdom. Det at gå fra at være ingenting til pludselig at have lavet historiens største guldfund har potentiale til at ændre folk og det er også tilfældet med Wells selv om han virkelig prøver at være loyal til sit ophav.

Historien formår desværre ikke helt at komme derop hvor den gerne vil, hvilket ikke gør den dårlig den er blot langtfra så god, som den kunne være. Matthew McConaughey spiller rigtig godt som han plejer, men han formår desværre ikke at skabe hverken sympati eller forståelse for sin karakter, om materialet har haltet eller hvad problemet er skal jeg ikke kunne sige, men Edgar Ramirez som Acosta er ligeledes ret anonym. Begge skuespillere har ellers tidligere vist at de formår at skabe en film.

Det bringer mig tilbage til filmen som faktisk er god og til tider fængslende, niveauet er simpelthen bare alt for varierende. Skuespillet fra Matthew McConaughey er dog stadig rigtig godt og er man fan, skal filmen så absolut ses. Man kan ikke undgå at sidde og håbe på at Wells får succes og det lykkedes delvist, men man sidder hele tiden og frygter for at noget går galt, hvilket det selvfølgelig også gør. For vi ved jo alle at der ikke er en krukke guld for enden af regnbuen, eller er der.
 
Gold blu-ray anmeldelse
 
Gold bliver leveret i et 2.40:1 1080p/MPEG-4 AVC transfer, som er fremragende behandlet på denne bluray udgivelse. Farverne er dejlig varme og de tidlige 80’erne hvori filmen skal ligne at foregå fremstår levende og naturlige. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybde og kraft i aften scenerne. Detalje graden er også god og man får lov til at se alt lige fra pigmenterne i huden til skægstubbe og hårstrå som sidder forkert. Der er lidt gryn i billedet her og der som passer fint ind i stilen.
 
Filmen kommer selvfølgelig med et moderne DTS-HD 5.1 Master lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og Daniel Pemberts stemningsmusik bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op og ned så det passer til stemningen i de forskellige scener. Dialogen som er et af de vigtigste elementer i filmen går rent igennem. En rigtig flot lydside hvor alle kanaler på anlægget for lov at lege, men da filmens primære lyd består af tale er det en meget underlæggende lydside som giver plads til talen.
 
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet august 2017.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser