10 Cloverfield Lane blu-ray anmeldelse

 
10 Cloverfield Lane blu-ray anmeldelse

10 Cloverfield Lane blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup
 
10 Cloverfield Lane blu-ray anmeldelse
 
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 1 time og 44 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 28. juli 2016
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 1  = Blu-ray.

Genre: Action, Sci-fi
Biograf premiere: 10. marts 2016.

Instruktør: Dan Trachtenberg
Manuskript: Josh Capbell, Matthew Stuecken og Damien Chazelle
Producere: bl.a. J.J. Abrams, Jon Cohen og Bryan Burk
Fotograf: Jeff Cutter
Klip: Stefan Grube
Musik: Bear McCreary
 
Skuespiller:
John Goodman som Howard
Mary Elizabeth Winstead som Michelle
John Galagher Jr. Som Emmet

Beskrivelse: 
Ud af det blå kom der pludselig en trailer til en ny film, som ingen havde hørt om på noget tidspunkt. I 2007 kom en film ved navn Cloverfield og denne fortælling skulle være en form for spin-off. Hemmelighedskræmmeriet omkring filmens projekt viste sig at bære frugt.
 
10 Cloverfield Lane blu-ray anmeldelse
 
Filmen tager sit udgangspunkt hos den unge Michelle (Mary Elizabeth Winstead), som kommer ud for et biluheld. Hun vågner op bundet til en seng på gulvet og mødes af den mystiske mand Howard (John Goodman). Han har eftersigende reddet hende fra den visse død, da jorden blev ramt af et mystisk angreb. Hendes bedste chance for overlevelse er at blive i beskyttelsesrummet – eller er det?

Filmen er en overraskende positiv oplevelse, da uforudsigelighed og mystik bliver vægtet utroligt højt i hele handlingen. Der sker hele tiden uventede drejninger i handlingen, som gør, at man ikke så nemt kan gætte sig frem til, hvad der egentlig foregår. Manuskriptet er finpudset til perfektion i forhold til spænding og plottwists, hvor du som seer hele tiden famler i mørket efter en forklaring på det hele.

Dem som har set Cloverfield fra 2007, er klar over, at plottet fokuserede på en invasion af fremmede væsner. Samme stemning, farvevalg og endda navn indgår i filmens titel, plakat og filmisk opbygning – men filmen fokuserer på en mystisk fangesituation, hvor man ikke helt ved, hvad der er op og ned. På den måde går man og forventer det ene, men oplever det andet og det giver en overraskende positiv effekt på den filmiske oplevelse. Man ved ikke helt, hvad man skal forvente – i én situation er man sikker på, at rumvæsner har overtaget jorden, og i en anden situation er man sikker på, at det blot er Howard, som er psykopat.

Skuespillet sidder også lige i skabet, da dynamikken mellem de tre hovedpersoner spiller helt efter planen. Goodman er overraskende dygtig som en ubehagelig og pervers type, mens Winstead og Gallagher Jr. er gode til at agere offer såvel som kampklare modstandere til deres tilfangetager. Selve mystikken og uvisheden er dog den største vinder i filmen, da man på rigtig mange tidspunkter i løbet af filmen skifter sine overbevisninger grundet det stærke manuskript.

Samlet set er 10 Cloverfield Lane en glædelig overraskelse, som driblede ind på filmmarkedet med et stærkt manuskript og en vanvittig historie. Den er noget bedre end sin inspirationskilde og er en af de mest intense mystik-thrillere, jeg længe har set.
 
10 Cloverfield Lane blu-ray anmeldelse

Den visuelle del af filmen er overraskende imponerende. Vi får nogle særdeles skarpe close-ups af ansigter og detaljer i det meget klaustrofobiske rum, samtidig med nogle virkelig gode scenografiske opstillinger på trods af den minimale plads. Der er sæt ekstra meget fokus på at skabe en uhyggelig og mystisk stemning, og det skabes bestemt af de snedige kameravinkler og måden hvorpå billledet er præget af meget mørke, omskiftelige farvenuancer.

Lydmæssigt er filmen helt i gennem fantastisk. Meget af filmens mystik og uhygge udspringer fra måden, hvorpå underlægningsmusikken og de små snedige lydsekvenser hist og her bygger momentum op løbende. Der er en skummel atmosfære hele vejen i gennem handlingen grundet den nøje velovervejede balance mellem bas og diskant. Stærke lydredigeringer og helt i gennem velkomponerede musiksekvenser. Samlet set en fantastisk lydside.
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic

Anmeldelse skrevet oktober 2016.  

Tilbage til Blu-ray anmeldelser