Theory of Everything blu-ray anmeldelse

 
Theory of Everything blu-ray anmeldelse

Theory of Everything blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Theory of Everything blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zone: A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 2 timer & 2 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1: Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 17. juni 2015
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Drama/Biografi
Biograf premiere: 26. februar 2015.

Instruktør: James Marsh
Manuskript: Anthony McCarten & Jane Hawkings
Producere: B.la. Tim Bevan, Lisa Bruce & Liza Chasin
Fotograf: Benoît Delhomme
Klip: Jinx Godfrey
Musik: Jóhan Jóhannsson

Skuespiller:
Eddie Redmayne som Stephen Hawking
Felicity Jones som Jane Hawking
Harry Lloyd som Brian
Emily Watson som Beryl Wilde

Beskrivelse: 
Stephen Hawking er en af verdens mest førende fysikere i feltet, og har for alvor sat sit præg på verdenshistorien. Ikke blot på grund af hans evner i astrofysikken, men også på hans ufattelige overvindelse af sin nervesygdom, som har paralyseret hans krop. Han har vist, at man kan stadigvæk være det bedste menneske på trods af en række forhindringer på sin vej. Denne historie har bevæget sig til det store lærred i The Theory of Everything.
 
Theory of Everything blu-ray anmeldelse 
 
Filmen følger en ung Stephen Hawking (Eddie Redmayne), som bruger sin skarpe fornuft og intelligens til at komme frem i astrofysikkens verden. På skolen møder han den smukke Jane (Felicity Jones), som han forelskes i. Kærligheden blomstrer, men Hawkings krop er begyndt at miste sin funktionalitet til en kronisk nervesygdom – sammen forsøger de at bekæmpe lidelsen og finde det bedste frem i hverdagen.

Det første, som bør nævnes i denne anmeldelse, er Eddie Redmaynes fænomenale præstation som Stephen Hawking. Han er både charmerende og dygtig som almindeligt menneske, men endnu mere hjerteskærende, realistisk og bragende dygtig i hans skildring af kroppens degeneration. Han var årets helt sikre vinder af Oscaren for bedste mandlige hovedrolle, og ved synet af hans præstation må man også erkende, at det var velfortjent. Der er slet ikke nogen former for overspilning eller rå kanter på hans skuespil, men i stedet en præstation, som virkelig skærer ind til benet uden at smøre tykt på.

Handlingen i sig selv er egentlig ganske simpel, men formår bare at fange tilskuerens opmærksomhed fra start til slut. Filmen præsenterer en gående Stephen Hawking, og når man kender til hans rigtige statur i virkeligheden, er man yderst interesseret i at se hans udvikling på godt og ondt. Man kommer helt ind på kroppen af en meget karismatisk personlighed, og bliver inviteret ind i hjemme hos et solidt ægtepar på prøve. Felicity Jones er uden tvivl også et enormt trækplaster, da han tilfører en hjertevarm charme, robust kvindesind og en stærk partner ind i billedet. Deres sammenspil skaber den nødvendige gnist i handlingen, og på trods af en klassisk kærlighedshistorie med medgang og modgang, så bliver man opslugt af universet.

Den er rørende men på samme tid også ganske barsk, da man får et indblik i kærlighedens kraft, men også et billede af, hvor hårdt kærligheden kan komme på prøve. Filmen viser et billede af det gode gamle giftemål, hvor folk ikke blot blev skilt for en dårlig dag, men blev sammen og hjalp hinanden i gennem de dårlige tider. Kærligheden er i denne film ikke blot en altoverskyggende, urealistisk faktor, som skal lokke hormonforstyrrede teenagere og følelseshungrende koner ind i biografmørket, men i stedet et studie i kærlighedens muligheder på et realistisk grundlag.

Idet filmen er baseret på Hawkings tidligere kones selvskrevne biografi, så får man virkelig den sande historie uden omsvøb af censureringer og idoliseringer. Filmen er meget inspirerende i sin opbygning, og giver en dejlig fornemmelse af håb i slutningen af filmen – man kan dog godt mærke, at skaberne ikke kan fortælle som hjertegribende en historie uden at smøre lidt tykt på af og til. Generelt set er den dog ganske underholdende og livsbekræftende, og koster hos de fleste en pakke Kleenex eller to. Filmen er et soleklart eksempel på et projekt, hvor skuespillerne er den drivende faktor i filmen og handlingen blot følger trop. Handlingen er interessant, men skuespillet stjæler opmærksomheden.

Samlet set er The Theory of Everything er herlig kærlighedsfortælling på godt og ondt, som rammer lige i hjertet. Den fortæller om livsbekræftende kærlighed til et andet menneske trods utallige forhindringer, hvilket leveres gennem formidable præstationer af både Redmayne og Jones.
 
Theory of Everything blu-ray anmeldelse
 
Billedsiden er ganske imponerende, og består af et herligt potpourri af drømmeagtige følelsessituationer og skarpe detaljeringer på vores to hovedpersoner. Der er stor fokus på kontraster og overdådige billedkompositioner, hvilket får filmens univers til at fremstå i en perfekt kombination af fantasi og virkelighed. Der er ingen former for interferens eller klumpende farvelægninger, men i stedet en fin, gennemarbejdet billedside, som arbejder enormt godt sammen med historien og lyden.
 
Lydsiden er noget af det skønneste på denne udgivelse, da den er med til at skabe den drømmelignende situation. Den svenske komponist Jóhan Jóhannsson blev også nomineret til to Oscars ved dette års award-show, og vandt til denne film. Det er fuldt ud fortjent, da han virkelig frembringer nogle euforiske toner i sit forsøg på at promovere kærligheden og følelserne. De orkestrale sammensætninger skaber den nødvendige dybde og får hele filmen til at hænge sammen. Samlet set en lydside til perfektion!
 
Her finder man blot et par dokumentarer, som går tæt på skuespillerne og deres forberedelse til portrættet af Hawkings-familien samt nogle slettede scener. En meget speget omgang bonusguf med få lyspunkter.
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet juli 2015.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser