Evil Dead II blu-ray anmeldelse

 
Evil Dead II blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Evil Dead II blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 1 time og 24 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk,Spansk, Tysk, Hollandsk, Italiensk, Fransk
Aspect Ration: Widescreen 1.85:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 20. august 2014
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment 
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Horror/komedie
Biograf premiere: 13. marts 1987.

Crew:     
Instruktør: Sam Raimi
Manuskript: Sam Raimi og Scott Spiegel
Producere: bl.a. Bruce Campbell og Alex De Benedetti
Fotograf: Peter Deming
Klip: Kaye Davis
Musik: Joseph LoDuca

Skuespiller:
Bruce Campbell som Ash
Sarah Berry som Annie
Dan Hicks som Jake
Kassie Wesley DePaiva som Bobby Joe
 
Beskrivelse: 
Sam Raimi i selskab med Bruce Campbell er uden tvivl en duo, som de fleste kender til i forbindelse med horror- og gysergenren. Med deres unikke Evil Dead-trilogi formåede de at tage verden med storm gennem deres unikke makkerpar og djævelsk originale og nytænkende skræmmemidler. Nu er toeren endelig blevet udgivet, og ifølge hardcore horror-fans, så er dette den absolut bedste i genren – det kigger vi nærmere på.
 
Evil Dead II blu-ray anmeldelse
 
Vi følger Ash (Bruce Campbell), som forsøger at komme væk fra hytten efter hændelserne i første film. Dæmonernes bog er om muligt brændt, men alligevel har den formået at overleve. Dæmonerne fortsætter med at terrorisere Ash og det bliver ikke bedre af, at der kommer nye gæster til hytten – gæster som har forbindelse til den tidligere forsker, som i første omgang fandt dæmonernes bog og slap dem fri fra deres fangenskab. Kan Ash overleve endnu en gang eller er det hans endeligt i denne film?

Filmen rummer en helt i gennem fantastisk kultstemning og man bliver med det samme ramt af stemningen og en euforiserende fornemmelse ved at se en rigtig kult-horrorfilm. De utroligt underholdende effekter har virkelig redefineret horror-genren, og denne film er et eksploderende bombardement af nye teknikker, originale virkemidler og generelt en masse unikke oplevelser for horror-fans. Man kan tydeligt se den meget grove, visionære og personlige stil, som Sam Raimi har plastret over sin gyserfilm – både etteren og denne efterfølger. Den er unik i sin opbygning og bruger stort set af scenografiske trylletricks i løbet af filmen på Raimis helt egen måde.

Handlingen er præget af en god blanding af hyldester til gamle, klassiske effekter, som i dag ser utroligt falske og komiske ud. Selv i 80’erne var mange af disse effekter gammeldags, og tilføjelsen af disse retro-effekter sammen med de nye effekter giver en summende fornemmelse af underholdning gennem hele filmen. Jeg synes nu stadigvæk, at etteren er den bedste, da den bibeholder gysereffektens integritet – denne komiske tilgang i efterfølgeren fungerer også helt sublimt, men effekterne fungerer efter min mening bedste i skræmmende omgivelser.

Jeg indrømmer, at jeg først har set The Evil Dead II, da jeg fik dette anmeldereksemplar i hånden, så derfor har jeg ikke haft særlig lang tid til at tygge mig i gennem fornemmelsen før, under og efter filmen. Derfor er jeg heller ikke helt oppe at ringe over at give filmen topkarakter, men med tiden og ved et par gensyn vil jeg helt sikkert sætte endnu mere pris på den. Den rummer virkelig nogle skræmmende effekter, som både får det til at løbe koldt ned ad ryggen og samtidig får dig til at smile over, hvor legende let det ser ud for Sam Raimi at skabe uhygge gennem lavbudgetvirkemidler. Man kan tydeligt se, hvordan fremtidige instruktører såsom Eli Roth og andre gyser/thriller-instruktører har ladet sig inspirere af denne bombe af horror-effekter – men alligevel formår de aldrig at komme helt ind til kernen af Raimis vanvid.

Samlet set er Evil Dead II en sand kult-klassiker, som uden tvivl vil blive bedre, jo flere gange man ser den og jo mere man kommer ind til kernen af Sam Raimis univers – en sikker vinder for horror-fans og generelt fans af filmiske virkemidler og originalitet.
 Evil Dead II blu-ray anmeldelse
Billedsiden er uden tvivl præget af den bevidste retro-stemning, hvor effekterne er utroligt gammeldags og præget af stopmotion-virkemidler og klassiske dukker. Det fungerer faktisk helt i gennem fantastisk, da man ikke blot bliver underholdt af effekternes påvirkning af historien og underholdningsværdien, men også på grund af, at man virkelig kan se, hvor langt effekterne er kommet nu til dags – og hvor meget underholdningsværdi der egentlig er i de gamle remedier i hænderne på den rette. Filmen byder på en masse visuelle forsøg på at skabe mere mystisk underholdning over filmen, og det fungerer til djævelsk godt – spandevis af teaterblod, klamme amputationer og vilde dukkekreationer er med til at gøre dette til en kultklassiker udover det sædvanlige.
 
Lydsiden er mindst lige så fantastisk som billedsiden, da halvdelen af skræmmeeffekten i horrorfilm stammer fra lydene omkring personerne i handlingen. Det har Raimi udnyttet til punkt og prikke, da skumle, rustikke lydeffekter såvel som klamme grin og råbe-effekter får det til at løbe koldt ned ad ryggen på seeren. Underlægningsmusikken er desuden også helt fænomenal, da man kommer helt i den rigtige stemning i forhold til konceptet med horror-komik. De susende effekter, dæmonernes stønnende kald og ikke mindst de dæmonbesatte menneskers forvrængede stemmer giver en fantastisk ambivalent fornemmelse – skal man grine eller løbe skrigende væk? Det er en fantastisk fornemmelse, som kun få instruktører formår at tøjle. Samlet set er lydsiden også helt i top.

Her får man et lille interview med Bruce Campbell og ikke mindst et kommentarspor til selve filmen af instruktøren. Derudover finder man et interessant klip, hvor der bliver gået i dybden med effektopbygningen – utroligt kortfattet, men yderst spændende.
 

Anmeldelse skrevet den 25. august 2014.

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment

Tilbage til blu-ray anmeldelser