The Armstrong Lie blu-ray anmeldelse

 
The Armstrong Lie blu-ray anmeldelse
 
The Armstrong Lie blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

The Armstrong Lie blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 2 timer og 4 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.78:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 2. juli 2014
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment 
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Dokumentar
Biograf premiere: Ikke vist i Danmark

Crew:     
Instruktør: Alex Gibney
Manuskript: Alex Gibney
Producere: bl.a. Brett Banks, Nicoletta Billi og Alex Gibney
Fotograf: Ben Bloodwell
Klip: Andy Grieve, Lindy Jankura og Tim Squyres

Skuespiller:
Lance Armstrong
Frankie Andreu
Reed Albergotti
Michele Ferrari
 
Beskrivelse: 
Tour de France er uden tvivl en sportsbegivenhed, som skiller vandene utroligt meget mellem seerne. Enten elsker man det, eller også hader man det. Jeg må sige, at jeg høre til den sidstnævnte gruppe, men jeg har altid plads til en lille dokumentarisk spillefilm omkring en af de største stjerner, Lance Armstrong. The Armstrong Lie fortæller historien om hans livslange løgn omkring brugen af dopingmidlet EPO, og endelig kommer sandheden ud. Dokumentaren følger hans karriere skridt for skridt og giver et indblik i overgangen fra stjerne til snyder. .
 
The Armstrong Lie blu-ray anmeldelse
 
Dokumentaren er faktisk ganske underholdende og byder ind med et komplet portræt af Lance Armstrong fra hans unge dage og op til afsløringen af dopingskandalen. Som jeg sagde tidligere, så har jeg altid hadet Tour de France, og når jeg så føler mig yderst underholdt af denne dokumentar om en Tour de France-stjerne, så tyder det på, at dokumentaren har ramt plet. Man behøver ikke at være tilhænger af sporten, men kan derimod se de uafhængigt som en lille spændende historie om en mands kamp om medaljer, ære og kræft. Den følger nemlig også hans enestående historie om hans kamp mod testikelkræft, hvor man inden doping-forbruget virkelig spotter en mand, som kæmper for det, han tror på.

Den er bygget yderst spændende op og krydsklipper i den kronologiske tid, så man hele tiden ser nogle nutidige klip efterfulgt af et forklarende tilbageblik på nogle af de lidt ældre optagelser. På den måde skabes der en velfungerende dynamik i handlingen, som hele tiden holder seeren til ilden. Desuden er selve emnet ’Armstrong og doping’ generelt et meget omtalt emne, ligegyldigt om man er fan eller ej – derfor har dokumentaren også et stort blikfang, som vækker interessen hos seeren. Man har lyst til at se, hvad der kan drive en mand til at vinde utallige titler med snyd og hvordan man efterfølgende i flere år kan lyve for hele verdenen.

Dokumentaren er ikke skabt for at helliggøre Armstrong eller retfærdiggøre hans løgne og dopingmisbrug, men forsøger i stedet at sætte seeren ind i, hvad der egentlig foregik i alle de år omgivet af tåge og mystik. Man får virkelig alle detaljerne på plads og man får et indblik i nogle af de aspekter, man hidtil aldrig har hørt noget om. Armstrong fortalte jo første gang sandheden under sit interview med Oprah, men denne dokumentar får flere ting frem i lyset. Jeg har altid været fan af en god dokumentarfilm, så længe den omhandler et interessant emne og formår at formidle det på en interessant måde. Det må jeg erkende, at denne dokumentar gør, og jeg vil klart anbefale den til fans af genren. Hvis du er fan er cykelsporten, så har du højst sandsynligt allerede set den!
 The Armstrong Lie blu-ray anmeldelse
Med dokumentargenren kan man aldrig rigtig sætte en bestemt billedkvalitet på listen, da den ofte består af forskellige optagelser gennem tiden, som varierer meget i kvalitet. Det er heldigvis nogle ret gode videokameraer det meste af tiden, og der kommer Blu-ray kvaliteten til sin ret. Billedet er skarpt, gennemført og yderst detaljeret. Derimod er mange af filmens små scener optaget med 90’er-prægede kameraer, hvor pixelforstyrrelser præger nogle af de lidt mere amatøragtige optagelser. Men det er ikke noget, man forbinder med noget negativt, da det tværtimod giver troværdig og realisme til plottet. Effekten af de skiftende kameraer såvel som kvaliteten er med til at give dybde i filmen og desuden øge det realistiske element. Vurderer man billedsiden ud fra den intentionelle udvikling og udformning, sidder den lige i øjet.
 
Handlingen er som sagt meget fokuseret på personerne, deres handlinger og ikke mindst deres erhverv, hvilket også kræver stor fokus på dialoglyden. Der er blevet taget kærlig hånd om redigeringen af samtalerne og stemmeføringerne, hvilket hiver udgivelsens samlede karakter en tak længere op. Stemmerne er glasklare og støjfrie, og man formår at få alle detaljerne med gennem en meget skarp reducering af støjniveauet. Der er hverken unødig dyb bas eller høje tonefrekvenser i filmen, hvilket bidrager til den mere rolige atmosfære i en overordnet sammenhæng og værner om, at dette ikke er en spillefilm, men et indblik i det virkelige liv. Samlet set også en meget positiv lydside.
 
Her finder man et par kommentarspor og Q & A med instruktøren, som kaster lidt mere lys over sagen til de folk, som savner mere. Derudover er der nogle få slettede scener, men generelt er der ikke meget at komme efter, som også er en generel tendens ved dokumentarfilm.
 

Anmeldelse skrevet den 11. august 2014.

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment

Tilbage til blu-ray anmeldelser