The Monuments Men blu-ray anmeldelse

 
The Monuments Men blu-ray anmeldelse

The Monuments Men blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

The Monuments Men blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 1 time og 58 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1 English
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 9. juli 2014
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 1  = Blu-ray

Genre: Drama/komedie
Biograf premiere: 27. februar 2014.


Instruktør: George Clooney
Manuskript: George Clooney, Grant Heslov, Robert M. Edsel og Bret Witter
Producere: bl.a. George Clooney, Christoph Fisser og Barbara A. Hall
Fotograf: Phedon Papamichael
Klip: Stephen Mirrione
Musik: Alexandre Desplat
 
Skuespiller:
George Clooney som Frank Stokes
Matt Damon som James Granger
Bill Murray som Richard Campbell
Cate Blanchett som Claire Simone
John Goodman som Walter Garfield
Jean Dujardin som Jean Claude Clermont
Hugh Bonneville som Donald Jeffries
Bob Balaban som Preston Savitz

Beskrivelse: 
De fleste krigsfilm fortæller dramatiske historier om soldater og deres kamp for livet i forskellige krige i gennem tiden, mens der ofte ligger en meget stor morale bag handlingen. Monumenternes Mænd derimod fortæller historien om en special-gruppe under 2. verdenskrig, som risikerede deres liv for at beskytte kunst frem for menneskeliv. Filmen går i dybden med en lidt anden vinkel på krigselementet, og det giver en noget anderledes, men interessant koncept.
 
The Monuments Men blu-ray anmeldelse
 
Vi følger løjtnanten Frank Stokes (George Clooney), som samler en anderledes gruppe mænd på sit hold af kunstelskende soldater. I stedet for at kaste sig ud i krigen for at dræbe nazister eller beskytte sine kammerater, er disse soldater fokuseret på at beskytte de største kunstneres værker for alt i verden. Men et stjernespækket hold af bl.a. Matt Damon, Jean Dujardin, John Goodman og Bill Murray drager de klassiske skuespillere ud på et kunsttogt og bevæger sig direkte ind i hjertet af nazisternes imperium. Kan de infiltrere nazisternes lejre og beskytte flere generationers kunst, eller vil de i sidste ende miste livet til Hitlers elite?

Handlingen er i bund og grund underholdende på grund af en historisk korrekt, da man følger Monumenternes Mænd og deres forsøg på at indsamle alt den stjålne kunst inden det tyske imperium faldt sammen og kunsten derefter skulle destrueres efter Adolf Hitlers ordre. Dette gør, at filmen får et mere intenst og realistisk handlingsforløb, hvor man ved, at hele jagten blot er et spørgsmål om tid og konkurrencens pulje kunne ikke være større. Dog er udførslen af selve konceptet en smule vagt, da handlingen i og for sig forventer, at filmen bliver en succes mest af på baggrund af det
stjernespækkede hold. Sådan fungerer det oftest aldrig, men alligevel forsøger filmen at vinde point på denne teknik. Handlingen ved siden af er bare ikke stærk nok til at bære sig selv i mål udelukkende på grund af stjernespækkede præstationer, og man føler lidt, at man har tabt tråden alt for tidligt i projektet.

Handlingen er nemlig meget forvirrende og ofte tydeligt usammenhængende. Dette er måske et bevidst valg, og en måde at få seeren til at udfylde de tommer huller af sig selv. Desværre er handlingen bare alt for minimalistisk og seeren har travlt nok med at omdanne alle de nye indtryk, og derfor har man ikke rigtig overskud til at så overdrevent usammenhængende en film. Heldigvis indhenter filmen lidt at sit overordnede mønster henimod slutningen, men desværre har man mistet meget fokus langt forinden. Det er lidt som om, at filmen ikke rigtig ved, hvad den skal fokusere på. Karaktererne? Handlingen? Eller noget helt tredje? Det er ikke rigtig en decideret rød tråd i selve handlingen, og man føler lidt, at man kunne have fået noget mere interessant og spændende ud af sådan en krigshistorie. George Clooney stod selv for instruktionen af denne film, og normalt plejer han at levere et velforberedt stykke arbejde – men denne gang har han haft svært ved at finde kernen og svæver desværre i en lidt usammenhængende pærevælling.

Samlet set er Monumenternes Mænd på sin vis en interessant filmatisering af en historie, som de fleste ikke kender til. På den anden side føler man, at mændene burde have fortjent mere professionalitet på det store lærred, og ikke blot lade historien udfolde sig alene mellem store skuespillere. Filmen bliver en middelmådig fornøjelse og på trods af stjerneskuespil er filmen hurtigt lagt på hylden igen.
 
The Monuments Men blu-ray anmeldelse

Billedsiden er helt sikkert en af de mest positive oplevelser ved udgivelsen, da HD-kvaliteten virkelig bringer det bedste frem i filmen. Ansigterne og mimikken kommer virkelig til sin fulde ret og man kan se hver eneste detalje på skuespillerne, som gør deres udseende unik. Desuden er hele billedopsætningen skabt til at illustrere datidens samfund og krigstiden omkring dem gennem en meget farvepræget opsætning og fornem kombination af lys og skygge. Farverne og de meget gråtonede omgivelser bidrager til det sortkomiske aspekt i handlingen, mens de meget stilistiske landskabsbilleder er med til at understrege den ambivalente følelse i at kaste sig ud krig for at redde kunst. Samlet set er billedsiden ganske udmærket og leverer en fornem oplevelse hjemme i stuen.

Lydsiden minder meget om billedsiden på det punkt, at hele opsætningen fungerer rigtig godt. Der er et lækkert samarbejde mellem bas- og diskantelementerne i filmen, som leverer solide lydoplevelser til surroundsound-systemet. Filmen er uden tvivl mest af alt spækket med dialoger samt masser af materiale, hvor skuespillerne kommer frem i lyset, og opsætningen samt kvaliteten af vokalerne fungerer heldigvis helt sublimt. Der er absolut ingen interferens eller forstyrrelser i kombinationen af billede- og lydside, hvilket er en fryd for ørerne hele filmen igennem. Desuden er lydsiden præget af lækkert underlægningsmusik, som fornemt understreger stemningen og fremprovokerer stemningen omkring skuespillerne. Samlet set er lydsiden også rigtig positiv.
 
Her får man et kort indblik i George Clooneys ’mission’ med selve filmen, samt en række slettede scener, som sætter tingene i perspektiv. Derudover er der nogle få klips, som går i dybden med selve tilblivelsen af filmen, men alt i alt er der ikke meget at finde i bonussektionen.

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet 21 juli 2014.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser