Tarok blu-ray anmeldelse

 
Tarok blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Kristian Fuglsang

Tarok blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave
Spilletid: 2 timer og  7 minutter
Lyd: DTS-HD 5.1 Master Audio: Dansk  
Dolby Digital 5,1 Dansk
Undertekster: Dansk, engelsk
Aspect Ration: 1.85:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 27. marts 2014
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1  = Blu-ray

Genre: Drama.

Instruktør: Anne-Grethe Bjarup Riis

Skuespiller:
Bjarne Henriksen som Karl Laursen
Kirsten Lehfeldt som Elisabeth Laursen
Henrik Vestergaard som Jørn Laursen
Iben Dorner som Ingelise Laursen
Thomas Ernst som Axel Laursen
Frederik Riis Østergaard som Vagn Laursen
Michelle Bercon som Lillian Laursen
Gaia Maria Jørgensen som Ingrid Laursen
Kresten Andersen som Torben Oxholm
Michael Brostrup som Jens Hansen

Beskrivelse: 
Familien Laursen, der består af Karl og Elisabeth og deres 4 sønner, har det egentlig godt der hvor de bor men pludselig en dag, kommer Karl hjem og henter familien og kører dem ud til Estvadgård, der ligger i Skive. Karl har købt gården og nu skal de til at drive et stort landbrug. Det er en lige lovlig stor mundfuld for hans kone men da drengene er glade, bliver hun det også. Især to af drengene Vagn og Jørn bliver rigtig glade for de store arbejdsheste, men da deres far en dag må se i øjnene at landbruget ikke har brug for heste mere, bliver de sendt til slagtning lige for øjnene af børnene.
 
Nu skal Karl til at opdrætte travheste og endda selv ride dem, og som årene går deltager han i større og større løb men han bliver aldrig god nok til at vinde et Derby. Hans søn Vagn klarer sig rigtig godt blandt løbene men får desværre kræft og kan ikke køre løb mere. Efter en årrække kommer føllet Tarok til verdenen, og Jørn træner Tarok op til at deltage i store og hårde løb. Det kræver sin mand både at træne Tarok, men på samme tid også overbevise sin stædige og meget gammeldags far, at han er god nok til denne opgave.
 
Jørn er gift med Ingelise, og sammen har de to børn men da Jørn både har en bilforhandler og træner Tarok, er der ikke meget tid til familie livet. Heldigvis for Jørn er Ingelise meget forstående, hvad det angår men hun har svært ved at forstå at hendes mand vinder den ene sejr efter den anden, mens hun ser hendes svigerfar putte millioner af kroner i lommen. Ikke så meget som en krone får Jørn og Ingelise så nu kræver Jørn, et partnerskab med hans far, men det er langt fra sikkert at det skal lykkes.
 
Tarok blu-ray anmeldelse
© Regner Grasten Filmproduktion
 
I starten går det meget hurtigt i årene, og det springer ca 10 år frem i tiden hver gang. Det er selvfølgelig for at man skal få forhistorien, før Tarok kommer til verdenen. Det kan dog virke en smule forvirrende usammenhængende og en lidt rodet fortælling, men når man kun har 2 timer og 10 minutter så giver det jo sig selv, at der må kortes en del af nogle steder. Bjarne Henriksen der spiller faderen Karl Laursen starter ikke særlig godt ud med hans jyske dialekt, men enten er det fordi man vender sig til det, eller også bliver det bare bedre længere inde i filmen, men uanset hvad så ødelægger det ikke så meget som, man tror i starten. Han spiller sin rolle, som den stædige far rigtig godt og man både hader og elsker ham for den far, han nu engang er.
 
Der går en lille time inden vi møder hovedpersonen som jo er hesten Tarok, der også blev kaldt Dannebrog på fire ben, og man må da også sige, at Tarok der levede fra 1972 til dens død i 1981 fik Danmarks kortet verdenskendt. 111 sejre ud af 165 løb og en indtjening på næsten 3 millioner er jo lidt af en bedrift i sig selv. Filmen er da også udmærket, og efter den sådan rigtig kommer i gang efter en time, så går tiden også hurtig, men den kommer altså ikke helt så godt fra start af som den kunne have gjort.
 
Når man har vænnet sig til den lidt opstillede dialekt, så er skuespillet helt ok, og som tidligere nævnt så gør Bjarne Henriksen det godt i rollen som Faderen Karl. Kirsten Lehfeldt spiller altid hendes roller godt og det er heller ingen undtagelse her i Tarok. Om Tarok er en rigtig god film kommer nok lidt and på, hvilken årgang man er. Denne anmelder som er født i 70'erne og kun kan huske Tarok af navn, så er den nok ikke så spændende som dem, der er af den årgang som tydeligt husker Tarok og den omtale som Tarok fik i disse år.
 
Tarok blu-ray anmeldelse
© Regner Grasten Filmproduktion

Farverne er holdt lidt afdæmpede så de passer til tidens ånd. Nærbillederne er rigtig gode og skarpe og man ser stort set hver en detalje i billedet. Panoreringerne skuffer dog en del da der er rigtig meget efterslør i de hurtige bevægelser. 

Stort set hele filmen foregår i center højttaleren, men det foregår rigtig fint for det meste og man forstår alt hvad der bliver sagt. Der er dog små detaljer med i surround kanalerne som gør at man lever sig mere ind i filmen, og enkelte gange giver subben også lidt lyd fra sig, men nu er det jo mest dialogen der er vigtigst her. 


Historien bag om familien Laursen og Tarok.

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Anmeldelse skrevet den 1 april 2014.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser