The Godfather blu-ray anmeldelse

 
The Godfather Part 1 blu-ray anmeldelse
 
The Godfather blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

The Godfather blu-ray anmeldelse
Biojensen Topkarakter
 




















Zone A-B-C = kodefri (DK udgave
Spilletid: 177 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk, Spansk, Tysk.
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.78:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 19 februar 2014
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Mafia/Krimi
Biograf premiere: 26. september 1972.

Crew:     
Instruktør: Francis Ford Coppola
Manuskript: Mario Puzo og Francis Ford Coppola
Producere: Gray Frederickson, Albert S. Ruddy og Robert Evans

Fotograf: Gordon Willis
Klip: William Reynolds og Peter Zinner
Musik: Nino Rota


Skuespiller:
Marlon Brando som Don Vito Corleone
Al Pacino som Michael Corleone
James Caan som Sonny Corleone
Robert Duvall som Tom Hagen
Richard S. Castellanos som Clemenza
Talia Shire som Connie
 
Beskrivelse: 
Francis Ford Coppola er ved siden af Martin Scorsese den allerbedste instruktør indenfor genren om gangster-miljøet og western-film. Mange film ligger i hukommelsen som solide og gennemtænkte mafia-fortællinger, men The Godfather er den eneste, som for alvor ændrede genren med sit banebrydende plot og uforglemmelige opsætning. Den er per definition den ultimativt bedste mafia-film nogensinde, og med så stærkt et plot er det urealistisk at tro, at denne førsteplads nogensinde vil blive slået.
 
The Godfather Part 1 blu-ray anmeldelse
 
Vi følger den aldrende Vito Corleone (Marlon Brando), som så småt er ved at give magten videre til næste generation. Han styrer byen med sine magtfulde teknikker og jernhårde greb, hvilket holder styr på de forskellige mafioso-familier rundt omkring i byen. Desværre ser flere gangsterbosser deres snit til at aflive den aldrende patriark, og hans søn Michael Corleone (Al Pacino) må mod sin vilje gå ind og overtage sagerne for sin far. Michaels indfaldsvinkel er meget anderledes, men alligevel formår han at leve op til sit fars rygte, og sørger for alvor for, at der ikke bliver tvivl om, hvor magtfuld Corleone-familien er og altid vil være.

Et magisk mesterværk. Dette er ikke engang nok til at beskrive Coppolas allerbedste film til dato, og generelt en af de allerbedste film nogensinde. Den indeholder alle de rigtige ingredienser til en vaskeægte historiefortælling med realisme, vold, organiseret kriminalitet og klassiske mafiosoer. Filmen er strikket sammen på så vanvittigt underholdende en måde – man får først et gribende indblik i de ting, som foregår bag lukkede døre hos de ellers så venlige gangster-familier, og i denne sammenhæng dukker der en solid kontrast op mellem det kære familieforhold og de voldelige mafiametoder. Desuden skildrer filmen et bragende vigtigt tidspunkt i handlingens historie, nemlig overdragelsen af familieforetagenet til næste led i generationen. På den måde får filmen både dækket farens livstid og mere gammeldagsmetoder, og ikke mindst fortalt om sønnens mere hårdføre metode og nymoderne tilgang til den organiseret kriminalitet. Derfor bliver filmen en banebrydende kulmination af to generationers forskellighed fortalt på den mest fantastiske måde.

Halvdelen af filmens succes skyldes også den velovervejede rollebesætning, som har udæsket nogle af tidens mest karakteristiske personligheder. Marlon Brando fik et kæmpecomeback i rollen som den aldrende Vito Corleone, da han i et stykke tid i 1960’erne ikke rigtig formåede at levere noget yderst seværdigt. Heldigvis er han som skabt til rollen som mafiaoverhovedet, og hans ikoniske, bløde stemme og vatrondeller i kinderne gjorde ham til et vaskeægte klenodie. Derudover leverer Al Pacino sin livs præstation som den unge Michael, der forsøger at slippe for familieforetagenet, men i sidste ende viser sig at være den mest passende til jobbet. Desuden har familien en skare af uforglemmelige biroller såsom Robert Duvall James Caan, der formår at bakke omkring hele atmosfæren og attituden i disse lukkede familieforhold. Skuespillet er så ufatteligt godt, at selve plottet nærmest driver af sted i fuld fart udelukkende på grund af personernes små, mindeværdige interaktioner.

Filmen har en solid og velfortjent 2. plads på IMDB.coms Top 250 over brugernes yndlingsfilm, og man kan kun være enig. Ved siden af plottet og skuespillerne stråler også en bjergtagende scenografi i gennem. Hele atmosfæren omkring miljøet i Sicilien overfor livet i USA giver en solid dynamik i historien, som skaber grobund for en masse virkelighedstro og betagende virkemidler. Kostumerne, kulisserne og personernes attituder er som taget ud af alles forestilling om livet i mafia-familierne, og der findes ikke nogen som helst film, som kan måle sig med denne films tekniske niveau. På trods af filmens relativt lange spilletid flyver tiden af sted, da man er spændt for til underholdning i verdensklasse hele vejen i gennem. Der er faktisk ikke noget som helst negativt at sige om denne bragende klassiker – det skulle da kun være, at den er for kort!

The Godfather er generelt bare en film, som alle skal se og hvis man ikke allerede har betragtet dette mesterværk, kan det ikke gå hurtigt nok. Skuespillet er bragende, historien er formidabel og hele konceptet er et overflødighedshorn af velfungerende genrevirkemidler og virkelighedstro elementer. The Godfather vil altid være min favorit-gangsterfilm og ligger desuden på top 10 over mine generelle favoritfilm of all time. Filmen er simpelthen er grydefuld af alt det, man ønsker af en film, og mere til. Coppola fortjener stor ros og ikke mindst tak for at have skabt sådan et mesterværk og endnu et tak skal lyde til de folk, som har nyrestaureret og foreviget denne filmperle.

Filmen er blevet fuldstændigt nyrestaureret på den visuelle side, hvor alle de klassiske elementer i mafiafortællingen er blevet klarere, flottere og generelt mere fantastisk. Personernes og omgivelserne er blevet langt mere detaljerede, og denne HD-kvalitet gør, at filmen understreger, hvor udødelig den er og altid vil være. Farverne og den klassiske atmosfære i billedet er blevet langt mere dybdegående og velfungerende, og redigeringen har nøje sørget for at kvaliteten er blevet bedre uden at filmen mister sin klassiske æstetik. Samlet set er den visuelle side overdådigt imponerende på denne udgivelse, som simpelthen brillerer på alle punkter mulige.  

Lyden i denne film er meget præget af dialog og stemningsskabende underlægningsmusik, og disse to spiller helt fantastisk sammen fra start til slut. Ny-restaureringen har gjort, at dialogerne er meget skarpere og tydeligere, mens underlægningsmusikken har fået fjernet al unødvendig støj og interferens på linjen. Det hele spiller meget bedre sammen, og de ikoniske replikker kommer for alvor til sin ret i denne udgivelse. Der er ikke voldsom meget fokus på overdådige lydeffekter i så gammel en produktion, men denne nye udgivelse har formået at bibeholde det klassiske toneleje, hvor effekterne måske ikke lever op til nutidens standard, men i stedet værner om tidens magi. Samlet set en lydside i toppen af toppen.

Bonussektionen bugner af det klassiske materiale, som man også så på DVD-udgaven. Man får nogle dybdegående portrætter af figurerne, instruktøren og skuespillerne som både giver deres indblik i filmen og ikke mindst diskuterer filmens berømmelse. Derudover kommer man helt tæt på alle detaljer i konceptet, hvor man virkelig får underholdning for pengene. Samlet set en velfungerende bonussektion, som fornemt indrammer den formidable film.


Anmeldelse skrevet den 20 marts 2014.

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Tilbage til blu-ray anmeldelser