Anmeldelse: Mandela: vejen til frihed

 
Mandela vejen til frihed anmeldelse
 
Mandela, en stor mand – The long walk to freedom, en stor film

Den Oscarnominerede Mandela – The long walk to freedom er lavet over Nelson Mandelas egen selvbiografi og med tilladelse til at lave filmen a selveste Hr. Mandela. Det er en film som er skabt så tæt på virkelige hændelser at den ikke kun er baseret på dem. En mand som Nelson Mandela er et menneske som alle i hele verden kender, fordi at han kæmpede og satte sig selv og sit liv fuldstændigt til side for en sag, som var meget højere end ham selv. Nemlig et helt folkefærds ret til frihed. 

Mandela vejen til frihed anmeldelse

Oprigtighed er den bedste historie

Filmens handling er som Mandelas biografi beretter, hvor der naturligvis er lagt vægt på de ting som folkene bag filmen, har fundet mest vigtige for at fortælle denne helt uovertrufne historie. Mandela – The long walk to freedom bevæger sig så tæt på den faktiske at historie at det er en dramatisering af virkelige begivenheder og skulle man undervejs i filmen glemme at det er en historie fra virkeligheden. Så er filmen klippet sådan at der indflettet i historien er originale optagelser og billeder af ANC´s demonstrationer, nyhedsudsendelser og andre demonstrationer rundt om i verden og var det ikke for det bratte skift i filmens kvalitet, så ville man have troet at det var en del af selve filmen.

Samtidig er begge hovedroller helt fantastisk stærke både hver for sig og i samspil og det forstærker filmens karakter markant. Selvom Mandelas kamp for frihed måske udelukkende lyder som en god historie, så er filmen mange steder meget grotesk og meget følelsesladet. Forskellen på Mandela og så mange andre film, er at Mandelas budskaber flyder ud af lærredet og går helt ind i hjertet på publikum. I stedet for at være passiv underholdning, bliver man inddraget i en rørende, dramatisk, hjertevarmende og hjerteskærende fortælling, som gør denne film helt unik.

Mandela vejen til frihed anmeldelse

Den bedste og den værste film nogensinde

Jeg har set mange film i årenes løb og mange film har rørt mig dybt og har gjort et stort indtryk, alligevel vil jeg sige, at den her film er det absolut bedste og værste jeg nogensinde har set. Den værste fordi den stak så dybt og den konstante viden om at det man så, ikke bare var fantasi, men andre menneskers virkelighed, gjorde så ufatteligt ondt. Samtidig er det den bedste film jeg nogen sinde har set, fordi at den var så følsom og ægte og oprigtig, og hvis jeg kunne give Mandela – The long walk to freedom syv stjerner på movieviews skala, så havde den fået det, for det er ikke kun en klassiker. Det er en film med så stort et indtryk, at den ikke kan beskrives – den skal opleves. 

Jeg giver den 6 ud af 6 stjerner.

Anmeldt af Mia Christensen den 2/2-2014

Anmeldelse lånt fra Movieview.dk Tilbage til Biograf film anmeldelserne