Shogun blu-ray anmeldelse

 
Shogun blu-ray anmeldelse

Shogun blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Shogun blu-ray anmeldelse  




















Zone A-B-C = kodefri (DK udgave
Spilletid: 9 timer og 7 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1 English
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 1.78: High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 30. januar 2014
Distributør:
FOX-Paramount
Antal disk: 3  = Blu-ray

Genre: Eventyr, drama

Instruktør: 
Jerry London

Skuespiller:
Richard Chamberlain som Anjin-san
Toshirô Mifune som Lord Yoshi Toranaga
Yôko Shimada som Lady Toda Buntaro - Mariko
Frankie Sakai som Yabu
Alan Badel som Father Dell'Aqua
Damien Thomas som Father Alvito
John Rhys-Davies som Vasco Rodrigues
Vladek Sheybal som Captain Ferriera

Beskrivelse: 
Vi er i begyndelsen af det 17. århundrede. Den skibbrudne Kaptajn John Blackthorne går ned med mus og mand ud for den japanske kyst. Han må hurtigt vende sig til en turbulente hverdag, hvor han skal klare sig blandt andre europæere i en anden kultur. Han har som britisk statsborger svært ved at klare sig blandt portugisere og præster, der udgør de andre europæere i solens rige. Som protestant bliver han hurtig interessant for krigsherren Toranaga, der er i hård konkurrence med en anden samurai Lord Ishido om titlen som Shogun – den mest magtfulde mand i Japan. Blackthorne får hjælp af den smukke tolk Lady Mariko, som han snart forelsker sig i. Hun er imidlertid allerede gift og snart er Blackthorne fanget i et spind af fremmed kultur, kutymer og æresbegreber, som bliver en kamp langt større end Blackthornes kampe mod elementerne på det åbne hav.
 
Shogun blu-ray anmeldelse
 
Jeg var med. Jeg var helt med. Jeg sad limet til skærmen uge efter uge, da DR rullede denne fantastiske miniserie over skærmen i min sene barndom i starten af 80erne. Det var, for den tid, en lang serie på ni timer, der tryllebandt danskerne til colour-tossen over ni uger. Alle snakkede som Richard Chamberlain, der med nye japanske fraser dikteret hvilke ord der var buzzwords på folkeskoler og arbejdspladser i det ganske land. Jeg var der – og jeg elskede det.

Nu er der så gået 33 år og hvad så? Er jeg der stadig? Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at intet havde forandret sig over de tre årtier, men det er desværre ikke tilfældet. Nuvel – det er en fantastisk historie med et flot plot, der strækker sig over samfulde ni timer. Her er ikke rystet på hånden i omskrivningen af James Clavells fantastisk bog, der flot bliver flyttet fra ord til billeder på allersmukkeste vis. Da serien foregår i det 17. århundrede kan man også sagtens leve med, at skuespil, effekter og tekniske formåen kun lige kan klassificeres som rimeligt for sin tid. Desværre er der en problem med tempoet, der er utrolig uregelmæssigt. Serien er fra en tid, hvor der ikke behøvede at foregå så meget, for at tingene var interessante. Man brugte dialog til at udvikle et drama, hvilket jeg personligt holder meget af, men tænker, at det nok vil sætte et par seere, der ikke genser Shogun af nostalgiske årsager, helt af. Chamberlain er en flødebolle, der klistrer i ganen og efterlader snask på tænderne, som man hele tiden må forholde sig til, da hans type af karakter i dag er forældet, glemt og pakket væk. Det skaber en ubalance, der sammen med det til tider meget langsommelige tempo godt kunne være dræbende for lysten til at gense den ellers smukke historie. En historie der er filmet i Japan, som den eneste amerikanske tv-serie til dato. Det giver et flot sceneri, hvor der er tænkt på små detaljer, da de var forhåndenværende og derfor ikke krævede transport til et studie i Californien eller New York. Stemningen er smittende og charmerende, hvor især cinematografien af Andrew Laszlo ind imellem er så stemningsfyldt, at man næsten kan dufte den japanske the i egen stue.

Sorterer man den tunge og trættende Chamberlain fra, så gemmer sig også fantastiske skuespilpræstationer fra ingen ringere end Toshiro Mifune, som bør være et elsket og respekteret navn hos alle filmfans for hans roller i Akira Kurosawas samurai-film. Den korpulente John Rhys-Davies gør det også rigtig godt i rollen som Vasco Rodrigues, der endda gav en fortjent Emmy-nominering af sig, der desværre ikke udmøntede sig i en statuette.

Konklusionen må derfor være, at hvis man ligesom jeg selv var der – så er der ingen undskyldning for at ikke vende tilbage. Det er en tung affære, der med mellemrum viser hvorfor alle var så fascineret af Shogun, der løftede hele ideen om en miniserie til nye standarder dengang i firserne. Nye seere bør træde varsomt, men har man den mindste smule interesse for det feudale Japan, så er der heldigvis en fin afdækning af historien som en slags bonus til plottet i serien. God fornøjelse fra Michael-San.
 
Shogun blu-ray anmeldelse

Billedet er overraskende pænt i HD, når man tager den originale kilde i betragtning. Farverne er skarpe og varme, detaljegraden er høj og til trods for, at det hele præsenteres i 4:3 er det overraskende lækkert at se på. Man har tydeligvis gjort en del ud af denne master, der er milevid fra det billede, der blev præsenteret da serien i sin tid udkom på dvd. Har man denne forrige udgivelse, så BØR man opgradere, for det bliver ikke bedre end dette for en serie som Shogun.
 
Vi får et fint 5.1 DTS HD Master lydspor og så skulle man tro at alt var fryd og gammen. Det er det imidlertid ikke, for hele lydsporet er voldsomt skingert og mangler i den grad bund og fylde. Maurice Jarres fantastisk soundtrack bliver en udpint affære, der til tider er så skinger, at man må skrue ned for anlægget, inden samtlige af nabolaget katte bliver tiltrukket af de høje toner. Dialogen er uskarp og placeringen på skærmen passer ikke altid overens med hvor lyden kommer fra. En rodet affære, når der tales fra mange sider samtidig med effekter, der mest af alt kan beskrives som en rodet affære af et lydbillede. 

The Making of Shogun
Historical Perspective
Selected scenes commentary

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet den 1 februar 2014.

Tilbage til
Blu-ray Serie anmeldelser