Bionews
Nyheder til hjemmebiografen
Gear til hjemmebiografen
Hjemmebiografer
Hjemmebiografer Tryk her
Dolby Atmos
Dolby Atmos artiklen skrevet af Biojensen
Efter et besøg i Bio Næstved for at se Hobbitten: En uventet rejse - HFR” High Frame Rate” og senest efter en tur i Imperial for at se Gravity og Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark - HFR, alle film set med Dolby Atmos lyd og i 3D fik jeg ideen til denne artikel om Dolby Atmos.

Hvad er Dolby Atmos?
Dolby Atmos en revolutionerende ny biograf teknologi som giver fuld kreativ frihed for filmskabere og sikrer, at man vil høre lyden præcis som var hensigten. Dolby Atmos skaber realistiske og naturlig lyd oplevelser og højner realismen og virkningen i filmen.

Fordele ved Dolby Atmos:
• Leverer en kraftfuld og dramatisk ny lydoplevelse i biografen.
• Tillader at lyden frit kan bevæge sig rundt i biografen for at skabe dynamiske effekter.
• Gengiver en naturlig og naturtro lydoplevelse, der passer perfekt til historien.
• Tilføjer højttalere som sidder i loftede som giver de mest realistiske effekter, du     nogensinde har hørt.
• Systemet har mulighed for op til 64 diskrete højttalere for at kunne højne realismen og effekten ihver eneste scene. Panoreringerne imellem kanalerne er sjælendt hørt bedre.

Se video om Dolby Atmos i bunden af siden

Dolby Atmos
Oversigt over højttaler placering ved brug af Dolby Atmos i biografen
© 2013 Dolby Laboratories 

Mine oplevelser med Dolby Atmos
Det hele begyndte da jeg læste i slutningen af oktober 2012 at man var påbegyndt en komplet renovering af den gamle biograf i Næstved og at de som den første biograf i Danmark vil installere Dolby Atmos lydsystem og samtidigt blev biografen udstyret med Dolby 3D teknologi.

Fik samlet 3 andre bionørder som gerne ville med til Næstved og se Hobbitten: En uventet rejse - HFR i 3D og med Dolby Atmos lyd. Alle var spændt på hvad der ventede og kan afsløre at ingen kom skuffet ud af biografen. Da Dolby Atoms trailer startede fornemmede man hurtigt den fantastiske panorering imellem højttalerne og meget dynamisk lyd jeg ikke hørt i mange andre biografer. Dolby Atmos kan sammen med 3D virkelig give fornemmelsen af man sidder midt filmen og det gør at man får en helt ny filmoplevelse, vi fik i hvert fald en super oplevelse og var helt oppe at køre da vi kom ud af biografen og var klar til at se filmen igen med Dolby Atmos lyd.

Dolby Atmos & Hobbitten: En uventet rejse

I september 2013
Lukkede Imperial biografen ned i nogle uger i september for at lave en større renovering hvor der blev skiftede stole, gulvtæppe og lærredet gik fra 120 m2 til 141 m2. Men den mest spændende opdatering var nyt lydsystem med helt nye højttaler og lofthøjttaler som skal bruges for at kunne afspille Dolby Atmos lyd.

Første film jeg så med Dolby Atmos i Imperial var den anmelderroste Gravity som blev set i 3D og denne film viste at 3D ikke er dødt hvis man bruger det rigtigt, selv de største 3D hader blev overbevist om at der en fremtid for 3D. Men tilbage til Dolby Atmos lyden som viste sig fra sin bedste side og med nogle helt fantastiske panoreringer imellem alle højttalerne i salen. Man kan dog godt høre at Imperial er en stor biograf med 1002 sæder i forhold til Bio Næstved sal 1 med 162 pladser og en del mere benplads, Bio Næstved er helt klart at fortrække da lyden er mere intens da salen ikke er lige så stor. 

Bio Næstved med Dolby Atmos og Dolby 3D
Sal 1 i Bio Næstved

December 2013
Har glædet mig siden jeg så Hobbitten: En uventet rejse til Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark skulle få premiere i biografen og den 11. december var ventetiden endelig forbi. Fik nogle super gode pladser i Imperial og så filmen i 3D og Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark er ligesom den første film optaget i HFR” High Frame Rate” og det giver et meget skarpt billede og et mere glidende billede. Dolby Atmos lyden var som på den første film i særklasse, synes dog at man kunne høre at lyd folkene havde udnyttede mulighederne med Dolby Atmos endnu bedre på film nummer 2 og glæder mig allerede til den sidste film Hobbitten: Ud og hjem igen får premiere december 2014.

Imperial med Dolby Atmos og Real D 3D
Imperial efter endt renovering

Hvis du har lyst til at vide mere om Dolby Atmos se denne video.
Hvis du ikke kan se videoen Tryk her åbner video direkte i Youtube
Udstyr anmeldelser
Udstyr anmeldelser Tryk her
Dolby Atmos blu-ray
Dolby Atmos blu-ray