Anmeldelse: Captain Phillips

 
Captain Phillips anmeldelse
 
”Captain Phillips” er en psykologisk højspændingsfilm, baseret på en bog over hændelserne på den første kapring af et amerikansk fragtskib i 200 år som fandt sted i 2009, skrevet af Richard Phillips og Stephan Talty.

Fragtskibet, Maersk Alabama, er på vej til Mombasa i Kenya med en last på 17.000 tons, da skibet bliver bordet af en gruppe pirater 440 km ud fra den somaliske kyst. Størstedelen af skibets besætning på 20 mand gemmer sig i maskinrummet, imens Kaptajn Richard Phillips og to andre bliver tilbage på dækket for at forhandle med piraterne. Fra maskinrummet sætter besætningen imidlertid skibets drivkraft ud af spil og piraterne beordrer skibet gennemsøgt. I frustration over den manglende navigation og den, efter piraternes mening, lave tilbudte sum af penge på 30.000$, beslutter piraterne at tage Kaptajn Phillips med som gidsel i en af Maersk Alabamas redningsbåde.
 
Captain Phillips anmeldelse
 
Som at være der selv

Det er en nervepirrende, virkelighedstro film, der tydeligvis nyder godt af instruktøren, Paul Greengrass, mange års erfaring som dokumentarisk.  Man følger i starten både piraterne og de ansatte på Maersk Alabama hver for sig før kapringen finder sted, hvilket fungerer rigtigt godt, og hjælper til at give en forståelse af deres handlinger, så man derfor ikke kun føler vrede mod ”de onde”, men bl.a. også sidder med en snert af empati for nogle af dem.
 
Captain Phillips anmeldelse
 
Heltemod leveret af verdensklasse skuespiller

Lige fra filmens begyndelse skildres Kaptajn Richard Phillips som den underspillede autoritet på skibet, og filmens ”helt”. Han tjekker som det første sikkerheden på skibet, og forsøger at få det meget sløve mandskab til at lette sig fra deres kaffepauser - hvilket de så også gør, da de bliver klar over situationens alvor! Han sætter besætningens liv før sit eget, og Kaptajn Richard Phillips er tilmed igennem det meste af filmen fattet og viser ingen følelser i den ellers meget pressede situation, hvilket hen ad vejen dog kan undre en, da hele forløbet jo i allerhøjeste grad er et spørgsmål om liv eller død for netop ham. Men hele hans måde at håndtere situationen på står i en meget smuk kontrast til filmens slutning, hvor enhver indespærret følelse slippes fri, og man som seer lettes over forløsningen. Det er også specielt i slutningen, at den 57-årige dobbelte Oscar-vinder, Tom Hanks, får vist hvilken fabelagtig skuespiller han er, og at han efter min mening ikke er færdig med at vinde priser for sit store talent.

Kom af sted!

Er man opsat på at se en film med spænding helt til sidste scene, hvor man fyldes med både foragt, desperation og med et inderligt håb om at det gode sejrer til sidst – uden at alt er forudsigeligt? Så er det denne film man skal se! Kort sagt; vil man se en virkelig god film, så se ”Captain Phillips”!

Jeg giver den 5 ud af 6 stjerner.

Anmeldt af Rikke Søndergaard den 8/11-2013

Anmeldelse lånt fra Movieview.dk Tilbage til Biograf film anmeldelserne