Lærred Guide / Lærred type

Lærred type

Der findes mange forskellige lærred typer og hver producent har deres eget bud på de forskellige typer. Men det er rulle og fastrammelærred typerne som fungere bedst til hjemmebio brug. Lærred typen er et spørgsmål om temperament, og hvor det skal anvendes. Skal det bruges i en stue er løsningen måske et rullelærred for at få det så anonymt som muligt når det ikke bruges.

Hvis lærredet skal bruges til at se film på er mest rigtige et lærred som er masket via en sort kant rundt om det aktive billede, dette vil give den bedste oplevelse i hjemmebiografen men det  er dog heller ikke nogle helt billig løsning.

Fastrammelærred
Med et fastrammelærred opnår man det allerbedste grundlag for en perfekt udspændt dug, da dugen bliver spændt ud på alle fire sider. Dugen kan f.eks. være spændt på via velcro, tryklås eller anden en anden form for montering. Med den brede sorte kant giver det billedet et biografagtig indtryk, og samtidig giver den en subjektiv opfattelse af høj kontrast i billedet.

Rammen er typisk lavet i aluminium som enten kan være malet matsort eller betrukket med sort velur stof også kaldt veltex som har et speciel godt egenskab til at absorbere lys.


Screen Research 104"16:9 fastramme lærred med Solidpix ISF dug

 
Rullelærred med og uden Tap-Tension
Rullelærrederne findes i mange afskygninger. Den største forskel på rullelærreder er om det er med selvruller eller med motor. Men der er også meget forskel på hvor elegant kassetten er lavet. Designet, størrelsen og farven på kassetten kan være afgørende for hvor godt lærredet falder ind i sin dagligstue. Hvis der mulighed for at bygge lærredet ind i loftede findes der modeller som er beregnet til indbygning i loft og det villle kunne skjule lærred helt.
 
Rullelærredet har dog den ulempe at dugen kan komme til at folde lidt da dugen ikke er spændt i siderne. Rullelærred kan fås med noget som hedder TAB-Tension og fordelen ved denne type er at i forhold til et almindeligt rullelærred bliver dugen spændt ud i siderne med nogle snore og dette gør at dugen ikke begynder at folde og søger for at billedfladen bliver 100% plan.
 

Her vises en Tap-Tension modellen tæt på

Her vises et almindligt rullelærred

Masking
Princippet med et masking lærred er, at sort stof maskere de ikke anvendte områder på lærredet. Når du ser en film på en projektor eller fladskærm med mørke kanter i billedet, vil øjnene naturligt fokusere på hele området. Når man benytter masking, vil der glide sort stof foran de mørke områder og derved vil du kun fokusere på selve filmen og opnå en mere intens filmoplevelse.

Der findes masking systemer til både fastramme og de motoriserede rullelærreder. Der findes forskellige systemer afhængig om de benytter et traditionelt 16:9 eller Cinemascope(2.35:1) lærred og hvilke formater du ønsker at maskere. Ved et akustisk lyd transparent lærred benyttes specielle materialer til maskerne så lyden derved kan slippe igennem. Mere info om masking og cinemascope kommer på siden med lærred format


Fastramme masking lærred maskede til 16:9

og lærredet uden masker viser 2:35 format