Blade runner 2049 UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Blade runner 2049 UHD 4K blu-ray anmeldelse

Blade runner 2049 UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Blade runner 2049 UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 44 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 2.40:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 22. februar 2018
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray

Genre: Science Fiction
Biograf premiere: 5. november 2017

Instruktør: Denis Villeneuve
Manuskript: Hampton Fancher og Michael Green
Producere: bl.a. Ridley Scott, Yale Badik og Frank Giustra
Fotograf: Roger Deakins
Klip: Joe Walker
Musik: Hans Zimmer og Benjamin Wallfisch
 
Skuespiller:
Ryan Gosling som K
Sylvia Hoeks som Luv
Ana de Armas som Joi
Jared Leto som Niander Wallace
Harrison Ford som Rick Deckard

Beskrivelse: 
En ny Blade Runner (Ryan Gosling) afslører en hemmelighed, der potentielt kan kaste resterne af samfundet ud i kaos. Hemmeligheden bringer ham på sporet af Rick Deckard (Harrison Ford), som har været forsvundet i 30 år. Nu må de to arbejde sammen for at forhindre den førnævnte katastrofe.
 
Blade runner 2049 UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Tilbage i 1982 kom en science fiction film der floppede fælt i biograferne og som ingen på daværende tidspunkt værdsatte eller regnede med ville blive til noget stort. Det er nu mange år siden og filmen har efterfølgende opnået kultstatus og regnes for at være en af de helt store science fiction klassikere. Med tiden har der været mange rygter om en efterfølger til Ridley Scotts mesterværk, endda med manden selv som instruktør, men det blev Denis Villeneuve kendt for bl.a. Prisoners og Sicario som fik chancen. Blade Runner 2049 fik en forholdsvis positiv modtagelse i biograferne, men det var absolut ikke alle der var lige fornøjet med filmen og billetsalget fejlede med det argument at nutidens unge ikke forstod universet. Nu er filmen kommet på UHD og vi har derfor taget et nærmere kig på udgivelsen.

Den nye Blade Runner foregår ca. 30 år efter den første film, altså stort set det samme som den faktiske tid mellem de to. Tyrell koncernen er gået konkurs efter en række voldelige episoder med Nexus serien som gjorde at produktionen blev gjort ulovlig. Jordens økosystem er kollapset midt i 2020’erne og gjorde det muligt for Niander Wallace at introducere biosyntetiske farme så verden kunne undgå hungersnød. Dette skabte grundlaget for Wallaces økonomiske overlegenhed og han købte resterne af Tyrell koncernen og skabte en ny serie af replikanter som denne gang ville adlyde alle ordre. Enkelte af Nexus 8 serien har dog formået at overleve og de jagtes stadig af de såkaldte Blade Runners.

Ryan Gosling spiller K som er en Blade Runner men også en replikant. Han har til opgave at finde og pensionere de sidste tilbageværende af Nexus 8 serien. K har opsporet Sapper Morton som formodes at være en af disse replikanter. Efter pensioneringen af Morton undersøges ejendommen og en kiste findes nedgravet under et udgået træ. Kisten bliver gravet op og K bliver dernæst involveret i en større sammensværgelse. Kistens indhold leder ham nemlig på sporet af Rick Deckard som vi så flygte med Rachael i slutningen af den første film. Deckard er en meget eftersøgt mand og det bliver nu K’s opgave at finde Deckard samtidig med at han selv bliver jaget. Det er nemlig ikke kun politiet der søger efter deres tidligere top Blade Runner også andre har interesse i at finde Deckard og Rachael, men af helt andre årsager.

Mere vil jeg ikke afsløre her for jeg mener bestemt at Blade Runner 2049 skal opleves. Man bør ikke snyde sig selv for dette visuelle mesterværk der på fornem vis bringer stemningen tilbage fra den gamle Blade Runner. Også musikken er genskabt så den auditive fornemmelse er på plads og med den beskrivelse kunne man godt tro at den nye Blade Runner blot er en visuel og auditiv opdatering af den gamle, men jeg mener bestemt at den er meget mere. Nogle har dog påstået at den mangler sjælen fra den første, jeg synes tværtimod at den formår at være sin egen og at den tager sig god tid til at fortælle sin egen historie og bygge videre på universet. Og netop filmens spillelængde har også fået en del kritik for at være for lang, men når man vil fortælle en historie som denne og skal føle for den så tager det altså bare noget tid at komme i dybden. Jeg prøver ikke at sige at Blade Runner 2049 er bedre end sin forgænger for det synes jeg ikke den er, men jeg synes bestemt den har en interessant historie at fortælle og bygger videre på nogle spændende teorier fra den første film
 
Blade runner 2049 UHD 4K blu-ray anmeldelse

Filmen bliver leveret i et 2.40:1 HEVC / H.265 transfer, som er fremragende behandlet på denne udgivelse. Denne fremtidsvision bliver præsenteret i fuld farveflor og der drages virkelig nytte af HDR understøttelsen i de mange overdådige reklamer der ses hele filmen igennem. Farverne er dejlig varme og forstærket i de fleste scener for virkelig at fremhæve alt hvad det futuriske univers har at byde på. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybde i de mange mørke scener der også pryder filmen. Detajlegraden er også god hvor der tydelig ses både skægstubbe og ar, og de mange kybernetiske forbedringer der ses igennem filmen er super detaljerede. Man får virkelig et overdådigt visuelt indtryk for alle pengene med denne film.
 
Blade Runner 2049 kommer med et lækkert Dolby Atmos lydspor der sætter pris på samtlige højtalere du skulle have sat til dit system. Ligesom sin forgænger er det et atmosfærisk lydspor, der får en til at føle at man reelt befinder sig i den givne fremtid, alle de små lyde er med og der bliver gjort meget ud af selv de mindste detaljer. Der er virkelig kælet for øregangene hvad angår effekter og musik. Udgivelsen formår at gøre plads til både tale, action og baggrundsmusik, også uden den ene går ud over den anden. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag. Det hele virker yderst kontrolleret og tilpas. Det er i det hele taget en rigtig effektiv lydside som klart supplerer den visuelle stil fremragende.
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet marts 2018. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser