American Made blu-ray anmeldelse

 
American Made blu-ray anmeldelse
 
American Made blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

American Made blu-ray anmeldelse
 
Zone: A-B-C = kodefri
Spilletid: 1 time og 55 minutter
Lyd: DTS:X
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.85:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 18. december 2017
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Action, Eventyr, Drama
Biograf premiere: 24. august 2017
 
Instruktør: Doug Liman
Manuskript: Gary Spinelli
Producere: bl.a. Brandt Andersen, Michael Bassick, Ray Chen
Fotograf: César Charlone
Klip: Andrew Mondshein
Musik: Christophe Beck

Skuespiller:
Tom Cruise som Barry Seal
Domhnall Gleeson som Monty 'Schafer'
Sarah Wright som Lucy Seal
Alejandro Edda som Jorge Ochoa
Mauricio Mejía som Pablo Escobar

Beskrivelse: 
Tom Cruise genforenes med instruktøren af Edge of Tomorrow, Doug Liman, i en international eskapade baseret på en hustlers og en pilots vilde gerninger på den største hemmelige operation i USA’s historie. Baseret på en sand historie om CIA’s største hemmelighed minder American Made dig om: Det er ikke en forbrydelse, hvis du gør det for de gode.
 
American Made blu-ray anmeldelse
 
Så er den nye Tom Cruise film landet på anmelder hylden og der er denne gang tale om en film baseret på en sand historie, ikke at forveksle med en biopic. Der er tale om historien bag piloten Barry Seals vilde liv med flyvninger for CIA, narkobaroner og frihedskæmpere som har fået Tom Cruise i hovedrollen godt suppleret af en række gode kollegaer, om end ikke så kendte, men umådelige dygtige folk. Det er en historie fyldt med eventyr og action, men også en god portion drama og har man fuldt lidt med i f.eks. Narcos eller andre lignende serier og film baseret på dette emne har man på fornemmelsen hvordan det hele ender.

Barry Seal er en succesfuld pilot hos det amerikanske flyselskab TWA, han er dygtig og arbejdsom, men keder sig med de rutinemæssige flyvninger. Han supplerer sin løn med at smugle lidt småting hist og her, eksempelvis cubanske cigarer. En dag bliver han kontaktet af Monty Schafer der tilbyder ham lidt spænding i hverdagen, hvis han altså ikke har noget imod at tage lidt chancer nu og da. Seal tænker ikke over tilbuddet særlig længe og før han få set sig om arbejder han for CIA.

Hans første opgave er at tage billeder af visse områder i Sydamerika som har interesse for CIA og ligeledes indhente efterretninger fra korrupte elementer i selvsamme lande. Det går alt sammen meget godt indtil han en dag lander i Colombia for at tanke, men standeren er låst inde og han bliver konfronteret af fire mænd der gerne vil have ham med ud på en køretur. Han befinder sig nu i hænderne på mændene der nogle år senere kalder sig Medellínkartellet men på dette tidspunkt ”bare” er endnu en organisation der vil have fragtet deres ting til USA. De kender alt til Seal og han indvilger i at fragte kokain til USA, men på hans vilkår og ikke deres. Schafer har intet imod dette ekstra arbejde da det kan skaffe CIA yderligere oplysninger så han beder Seal fortsætte.

Arbejdet for CIA skaber visse problemer for Seal og hans familie, da Seal kommer i offentlighedens søgelys så Schafer forflytter Seal og hans familie til i den lille søvndyssende by Mena hvor han kan fortsætte sit virke. Seals kone Lucy er ikke just begejstret for denne forandring og det er på dette tidspunkt Seal indrømmer hvad han har gang i over for hende. Arbejdet med herrerne i Colombia giver selvfølgelig et vist afkast hvilket skaber en del problemer for Seal for hvor hvad skal han gøre af pengene? De bliver gemt alle steder og investereret i alt man kan investere i. Der går ikke længe før Seal nærmest ejer Mena og selvfølgelig igen havner i søgelyset for visse offentlige instanser.

At filmen er baseret på en sand historie er virkelig noget der fungerer for denne film. Selvfølgelig er der taget en helt masse friheder, men selve hovedelementerne er så utrolige, at man ikke kan ville tro på det, hvis det ikke var dokumenteret. Castet er også rigtig godt skruet sammen og det virker i det hele taget som om det hele er gået op i en større enhed for instruktøren Doug Liman for American Made er en virkelig underholdende film. Der er allerede utrolig mange film og især serier der i øjeblikket har fokus på narkosmugling, men American Made er så sandelig berettiget da den udover at være skruet godt sammen mellem linjerne sætter spørgsmålstegn ved, hvem der i virkeligheden er problemet.
 
American Made blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 1.85:1 MPEG-4 AVC transfer med en god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud og sår samt skrammer virker troværdige. Billedet er forholdsvist mørkt i store dele af filmen, men detaljerne kan stadig ses og det virker utrolig godt for filmen og bidrager til stemningen at der primært er blevet brugt mørke farver tilsat gryn så det ser ældre ud. Når det er sagt er farverne holdt i den naturlige stil og er sjældent fremhævede. Kameraet er også holdt i en rolig stil og man slipper i denne film for de meget populære rystende billeder.
 
American Made kommer med et DTS:X lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusik bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op til at passe til de overraskende momenter. Dialogen som er vigtig i en film som denne går rent igennem. Der er enkelte action sekvenser i filmen, de bliver leveret med en fin mængde detaljer så det føles ægte, her kommer der gang i subwooferen. En rigtig flot lydside hvor alle kanaler på anlægget for lov at lege med uden at blive forvrænget hvis der bliver skruet godt op.
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet januar 2018.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser