Alien: Covenant UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Alien: Covenant UHD 4K blu-ray anmeldelse

Alien: Covenant UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup
 
Alien: Covenant UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 2 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 2.40:1

Blu-ray udgivelsesdato: 5. oktober 2017
Distributør: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + Blu-ray.

Genre: Sci-fi
Biograf premiere: 18. maj 2017.

Instruktør: Ridley Scott
Manuskript: : bl.a. Dan O’Bannon og Jack Paglen
Producere: bl.a. David Giler & Amy Greene
Fotograf: Dariusz Wolski
Klip: Pietro Scalia
Musik: Jed Kurzel
 
Skuespiller:
Michael Fassbander som David/Walter
Katherine Waterston som Daniels
Billy Crudup som Oram
Danny McBride som Tennessee

Beskrivelse: 
Efter Ridley Scott fik succes med sin rumfilm The Martian i 2015, fik han blod på tanden i forhold til at vende tilbage til Alien-universet. Hans Prometheus ikke ikke den bedste medfart af anmelderne og visse biografgængere - og måske derfor er endnu en film nødvendig for at skabe lidt bedre forståelse mellem de to universer.
 
Alien: Covenant UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen tager sit udgangspunkt hos et koloniseringsfartøj, Covenant, som fragter sovende mennesker og små, nedfrosne fostre til en ny koloni i en fjern galakse. Rejsen bliver afbrudt af en voldsom energiudladning fra en nærtliggende stjerne, som koster livet for mange af kolonisterne og ikke mindst skibets kaptajn. Resten af besætningen vækkes af deres søvn, og inden de vælger at vende tilbage til kryo-søvnen, får de en nødtransmission fra en nærliggende planet - en planet, som har nærmest endnu bedre levevilkår end den planet, de er på vej til. De vælger at trodse missionen og drage dertil, men inden længe bliver det et kapløb med tiden i forhold til nogle slumrende væsner på planeten
.
Det at selve filmen foregår 11 år efter handlingen i Prometheus gør, at vi er lidt tættere på at se en forbindelse til den originale Alien-franchise. Denne film vælger dog mere at illustrere meningen med Prometheus frem for at skabe den længe ventede forbindelse - her får vi forklaret, hvordan en altødelæggende alien-virus i sidste ende er det element, som resulterer i den perfekte form af Xenomorph. Her får vi forklaret funktionen af de store, hvide mennesker og ikke mindst måden, hvorpå den anderledes alien-skikkelse fra Prometheus og den originale alien kan eksistere i samme univers uden at være identiske.

Selve historien er lidt mere kødfuld og interessant end sin prequel-forgænger, og det giver lidt flere associationer og interessante historieelementer i forhold til den originale mentalitet - Ridley Scott er gået tilbage til den blodige tilgang og faktisk oppet sit niveau af aliens i samme handling. Vi får et par forskellige variationer af den famøse alien-skikkelse, hvilket ikke blot giver nogle interessante vinkler på det originale plot, men også sørger for, at handlingen er spændingsfyldt og overraskende. Skuespillet er ganske udmærket, og som altid har vi en meget blandet landhandel, som allesammen er fuldstændigt uforberedte på den umiddelbare alien-trussel.

Filmen giver som sådan ikke nogen udvidelse i historien i forhold til det store net af forståelsen af Alien-universet, men sætter blot sig selv og Prometheus mere ind i en forstående sammenhæng. Det giver god mening, og Covenant gør en dyd ud af at være mere fokuseret og dybdegående i forhold til karakterernes indbyrdes forhold og menneskets møde med den fremmede trussel.

Samlet set formår Covenant at bringe konceptet lidt mere tilbage på sporet af den originale mentalitet, men sørger stadigvæk for at få den nyere prequel-historie til at give mere mening. Dog er Scott stadigvæk meget kryptisk i sin tilgang til det, og giver ikke mange fans deres ønskede forbindelse til den originale historie. Overordnet set underholdende, spændende og visuelt imponerende.
 
Alien: Covenant UHD 4K blu-ray anmeldelse

Billedmæssigt er filmen ganske imponerende og fortsætter den meget mørke og dystre tone i universet, hvor man får nogle stærke kontraster mellem vores virkelighed og de fremmede verdener. Der er sat stor vægt på kontrastfarver og gråtonenuancer for at gøre det hele lidt mere alien-agtigt i omgivelserne - en lille genistreg vi også har set i The Martian, Interstellar og Prometheus, hvor man får lidt associationer til vores jord, men alligevel meget anderledes. Samlet set en udmærket billedside.
 
Lydmæssigt er filmen overraskende god og formår at skabe nogle velkomponerede stykker underlægningsmusik og en lang række solide effekter til surroundsound-oplevelsen. Selve filmen og dens handling er meget minimalistisk og derfor oplever man også, at lydsiden går roligt til værks og kun arbejder, når det er nødvendigt. En solid stemningsskaber og alt i alt en sublim lydside.
 
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet november 2017. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser