Blade Runner UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Blade Runner UHD 4K blu-ray anmeldelse

Blade Runner UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Blade Runner UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 57 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 1.78:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 2. oktober 2017
Distributør: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Antal disk: 4  = UHD 4K blu-ray + Blu-ray + dvd`er med ekstra

Genre: Science Fiction
Biograf premiere: 24. september 1982.

Instruktør: Ridley Scott
Manuskript: Hampton Fancher, David Webb Peoples
Producere: bl.a. Charles de Lauzirika, Paul Prischman, Michael Deeley
Fotograf: Jordan Cronenweth
Klip: Marsha Nakashima, Terry Rawlings
Musik: Vangelis
 
Skuespiller:
Harrison Ford som Rick Deckard
Rutger Hauer som Roy Batty
Sean Young som Rachael
Joe Turkel som Dr. Eldon Tyrell
Daryl Hannah som Pris

Beskrivelse: 
I sin legendariske rolle som detektiven Rick Deckard forener Harrison Ford denne stilfulde noir-thriller med sin maskuline, men alligevel sårbare fremtoning. I en fremtid fuld af højteknologiske muligheder besudlet af bygningsmæssigt og socialt forfald er Deckard på jagt efter morderiske replikanter på flugt og drages mod en mystisk kvinde, hvis hemmeligheder kan ende med at undergrave hans egen sjæl.
 
Blade Runner UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Med Blade Runner 2049 kørende i biograferne netop nu, har Warner tænkt at der skulle spindes lidt guld på originalen som de derfor har genudgivet i Ultra HD. For en god ordens skyld skal jeg nævne at der er tale om The Final Cut udgaven, da filmen har set adskillige forskellige cuts gennem tiden. De har hver især alle som en skabt debat om hvordan man nu skulle og kunne fortolke filmen. Med årene har Blade Runner fået opbygget en kultstatus omkring sig, men sådan var det absolut ikke i begyndelsen. Da filmen i sin tid fik præmiere i biograferne var det noget af et flop og det tog mange år før filmen opnåede den status som den har i dag.

Blade Runner er fra 1982, men skal skildre en fremtid der foregår i 2019. Næsten kun et år væk, er det sjovt at se, hvad man i 1982 mente kunne være en mulig fremtid næsten 40 år senere. Blade Runner skildrer en nærmest dystopisk fremtid, hvor replikanter har gjort oprør mod menneskeligheden på mineplaneterne og efterfølgende er blevet dømt ulovlige at besidde og skal udryddes. Problemet med replikanterne er, at de ligner mennesker så meget, at de er svære at identificerer. Derfor er et korps af såkaldte Blade Runners skabt, folk der er special uddannet til at identificerer replikanter og filmens hovedperson Rick Deckard er en af disse.

Deckard er den bedste Blade Runner der findes, men det at dræbe replikanter, som potentielt intet har gjort og som ikke udgøre en trussel for nogen, har taget hårdt på ham og han tyr tit til flasken for at begrave sine følelser og for at kunne sove. Han har egentlig trukket sig tilbage, men der bliver dog hårdt brug for ham da en af hans tidligere kollegaer bliver dræbt under afhøringen af en Nexus 6 generation replikant. De er så tro en kopi på mennesker som overhovedet muligt med en indkodet barndom og en mulighed for at udvikle følelser. Af selvsamme grund har de derfor fået en levetid på kun 4 år, hvilket selvfølgelig skaber en del frustration hos en selvbevidst robot.

Disse Nexus 6 replikanter er vendt tilbage til jorden for at opsøge deres skaber Dr. Eldon Tyrell for at få ham til at fjerne aldersbegrænsningen. For at nå til Tyrell skal replikanterne dog igennem en række mennesker og det bliver derfor en kamp mod uret samt en kamp for Deckard for at få stoppet dem i tide.

Et af ulemperne ved Blade Runner er for nogle at det er en film der tager sig god tid. Intet bliver skåret ud i pap og adskillige ting er åbne til fortolkninger, hvor især spørgsmålet om Deckard er en replikant, har plaget mange. Store eksistentielle emner om mennesker og religion er også på banen, så det kan være en tung film at komme igennem. Og jeg skal da være ærlig at sige at de første par gange jeg så Blade Runner tilbage i 90’erne formåede jeg ikke at se filmen til ende, men med årene har jeg genset den adskillige gange i sin helhed og er faktisk kommet til at holde af den.

Det er helt fantastisk at gense Blade Runner i Ultra HD. Alle som har set Blade Runner tidligere ved, at billedet og især lyseffekterne spiller en kæmpe rolle i filmen og med HDR bliver farverne mere levende end nogensinde. Også Vangelis kæmpe arbejde med lydsporet har fået et nøk op med Atmos understøttelsen og det hele gør bare at hvis man er fan af Blade Runner kan jeg simpelthen ikke andet end anbefale denne udgivelse. Det eneste negative er selvfølgelig hvis man ikke lige er til The Final Cut versionen, men prøv det alligevel.
 
Blade Runner UHD 4K blu-ray anmeldelse

Når det kommer til filmrestaureringer af katalogtitler så har Warner fuldt ud styr på hvad de laver. Når man restaurerer en film gælder det ikke om at få filmen til at ligne noget der var filmet i går, hvad dertil hører af fjernelse af grain lidt DNR her og der krydret med EE, nej det gælder om at få filmen til at ligne det instruktøren havde i sinde, da filmen blev filmet og få renset billedet og lyden så godt som man kan. Blade Runner der bliver leveret i et 2.40:1 HEVC / H.265 transfer, som er fortrinlig behandlet på denne udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er som sådan holdt naturlige, men dog forstærkede i enkelte scener der i sin helhed er med til at give et fremragende billede. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige, hvor den sorte også får lov til at have en god dybde i aftenscenerne. Detaljegraden er også utrolig god og der kan ses skægstubbe, rynker, ar og tydelige urenheder i folks hud. Den tiltænkte grain dukker dog op her og der og det er dejligt at se man ikke har prøvet at fjerne den helt og gået på kompromis med kvaliteten ved at tilføje f.eks. DNR eller EE. Stor ros til Warner med deres arbejde på billedsiden.
 
Filmen kommer med et lækkert Dolby Atmos og lad det være sagt med det samme Vangelis musik har aldrig lydt så godt. Sammen med det restaurerede billede får Vangelis musik de små hår i nakken til at rejse sig. Det der præger denne film, er hvad jeg vil kalde et naturligt lydspor selv om det er sci-fi. Det er et atmosfærisk lydspor, der får en til at føle at man reelt befinder sig i den givne fremtid, alle de små lyde er med og der bliver gjort meget ud af selv de mindste detaljer. Der er virkelig kælet for øregangene hvad angår effekter og musik. Udgivelsen formår at gøre plads til både tale, action og baggrundsmusik, også uden den ene går ud over den anden. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag. Det er i det hele taget en rigtig god lydside og igen formår Warner at vise hvordan man restaurerer ældre film.
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet oktober 2017. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser