The Salesman blu-ray anmeldelse

 
The Salesman blu-ray anmeldelse
 
The Salesman blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen

The Salesman blu-ray anmeldelse
 
Zone: B-C = (Nordisk udgave)
Spilletid: 2 timer og 4 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.85:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 24. august 2017
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: 6. april 2017
 
Instruktør: Asghar Farhadi
Manuskript: Asghar Farhadi
Producere: Asghar Farhadi, Alexandre Mallet-Guy, Olivier Père
Fotograf: Hossein Jafarian
Klip: Hayedeh Safiyari
Musik: Sattar Oraki

Skuespiller:
Taraneh Alidoosti som Rana Etesami
Shahab Hosseini som Emad Etesami
Babak Karimi som Babak
Mina Sadati som Sanam
Farid Sajjadi Hosseini som Nasar
 
Beskrivelse: 
The Salesman indledes med en scene hvor man ser folk blive evakueret fra deres hjem i en etageejendom, der er ved at styrte sammen. Ægteparret Emad og Rana er nu hjemløse, men får af en kollega anvist en tom lejlighed. Emad er lærer i litteratur i dagtimerne, og om aftenen spiller parret teater, hvor de er i gang med en opsætning af Arthur Millers Death of a Salesman. En aften i den nye lejlighed ringer det på døralarmen, og Rana låser op da hun tror at det er Emad, hvorefter hun går i bad. Da Emad kommer hjem, er der sket et seksuelt overgreb på hans kone. Emad opdager efterfølgende, at den tidligere lejer var luder, og at voldtægtsforbryderen formentlig har været en tidligere kunde. Hævntørstigt går Emad i gang med at lede efter gerningsmanden.
 
The Salesman blu-ray anmeldelse
 
Asghar Farhadi vandt i 2017 hans anden Oscar med denne film, som bedste udenlandske film, og selvom The Salesman er en film med stærke skuespiller præstationer, er den efter min mening alt for langtrukken og stillestående til at den er en værdig oscarvinder. Det mest interessante ved filmen er indblikket i den iranske hverdag, hvor man helst ikke involverer politiet trods der er sket en alvorlig forbrydelse, hvorved ægtemanden bliver nødt til at optræde som detektiv. Filmen viser samtidigt et interessant indblik i hverdagen for de almindelige borgere der lever under præstestyret i Iran, men i bund og grund kunne historien udspille sig mange andre steder i verden.

Samlet set er The Salesman en meget underspillet Dogme-agtig film, hvor man hverken gør brug af lyd- eller lyseffekter for at skabe dramatikken, men derimod opstår den gennem dialogen eller fraværet af dialog.
 
The Salesman blu-ray anmeldelse
 
Teknisk er der ikke noget at udsætte på billedsiden. Filmen præsenteres i aspect ratio 1.85:1, med imponerende klarhed og dybde i billederne, som dog for det meste er holdt i gråtoner og i et hverdags realistisk look. Eneste varme i billederne findes i scenerne der foregår på teateret.
 
Lydsporet til the Salesman er realistisk og gør hvad det skal uden at imponere, da der stort set ikke nogen dramatiske lydeffekter. Dialogen på Farsi fremstår til gengæld tydeligt og centreret i lydbilledet. Bemærkelsesværdigt er fraværet af underlægningsmusik, musik anvendes kun når den afspilles på en radio eller lignende.

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet oktober 2017.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser