Ghost in the shell UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Ghost in the shell UHD 4K blu-ray anmeldelse

Ghost in the shell UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Ghost in the shell UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 47 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 1.78:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 10. august 2017
Distributør: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + Blu-ray.

Genre: Action, krimi
Biograf premiere: 6. april 2017.

Instruktør: Rupert Sanders
Manuskript: Jamie Moss, William Wheeler, Ehren Kruger
Producere: bl.a. Mitsuhisa Ishikawa, Ari Arad, Jeffrey Silver
Fotograf: Jess Hall
Klip: Billy Rich, Neil Smith
Musik: Lorne Balfe, Clint Mansell
 
Skuespiller:
Scarlett Johansson som Major
Pilou Asbæk som Batou
Takeshi Kitano Takeshi Kitano som Aramaki
Michael Pitt som Kuze
Juliette Binoche som Dr.Ouelet

Beskrivelse: 
Scarlett Johansson spiller hovedrollen som Major i den visuelt imponerende Ghost in the Shell. Det er et action fyldt eventyr i en fremtidig verden, hvor folk forbedres med teknologi. Major bliver reddet fra en voldsom ulykke og bliver den første af sin slags: en menneskelig hjerne i en kunstig krop, der er designet til at bekæmpe cyberkriminalitet. Da Major undersøger en farlig forbryder, gør hun en chokerende opdagelse om sit tidligere liv og den organisation, hun er bygget til at tjene.
 
Ghost in the shell UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Der har været mange skriverier omkring denne live-action udgave af Ghost in the Shell, primært omhandlende amerikaniseringen af denne japanske kult Manga klassiker. Jeg kan selvfølgelig godt se argumenterne for og undren over, at alle de primære roller er besat af amerikanere i denne udgave, men jeg vælge at udelade dette emne såvel som en regulær sammenligning med Mangaen i denne anmeldelse da disse emner er en separat artikel værdig.

Vi befinder os i en ikke så fjern fremtid hvor informationsteknologien har gjort, at alle er på nettet hele tiden og alle systemer er koblet sammen enten på den ene eller anden måde. Vi har gjort store fremskridt indenfor såkaldte kybernetiske forbedringer hvilket har medført at store dele af menneskeracen har en eller anden form for kybernetisk forbedring i sig om det så bare er for at høre bedre, se bedre eller for at erstatte manglende kropsdele. Hanza er den virksomhed som står for den fortsatte revolution indenfor kybernetik og de har længe arbejdet på at overføre en menneskelig hjerne til en kybernetisk krop. Det lykkedes først rigtig for dem, med Major (Scarlett Johansson).

Major bliver tildelt Sektion 9 som en del af den politistyrke der håndterer cyber forbrydelser. Hanza er under angreb og vigtige personer for virksomheden bliver elimineret en efter en. Der er til at starte med ikke meget at gå efter, men som efterforskningen skrider frem bliver det klart at personen de er efter, kalder sig selv Kuze. Hvorfor Kuze gør som han gør og hvilket endeligt mål der er for hans likvideringer kan Sektion 9 kun gætte sig til, men Major bliver dybt involveret i sagen og hurtigt bliver det klart at Hanzas forsøg med at skabe kybernetiske mennesker som Major, har haft mange fejlslagende forsøg før det endelig lykkedes med Major og at de hjerner der er brugt ikke just er frembragt på helt lovlig vis.

Ghost in the Shell er, hvis man blot skal kigge på genren, en action film med krimi elementer sat i et futuristisk miljø. Det er dog netop det futuristiske miljø der gør Ghost in the Shell seværdig. Den futuristiske by hvori handlingen foregår og som jeg gætter på skal være Tokyo er gennemført ned til mindste detalje. Atmosfæren er gennemsyret af de evindelige farverige reklamer som er kendt i østen, der er hele tiden baggrundsstøj i form af elektriske forstyrrelser og en evig summen af liv. Action elementer gør rigtig meget brug af Majors kampsports evner og muligheden for at kamuflerer sig selv. Alene Scarlett Johansson krop skruet ned i en kropsnær dragt burde være nok til at få de fleste fyre til at ville se denne film.

Hvor krimi- og action elementerne virker for filmen, formår den desværre ikke udnytte de dybe psykologiske og eksistentielle temaer som gjorde Mangaen unik. Der er blandt anden en scene hvor Major svømmer rundt i havnen og i live-action filmen svømmer hun nærmest som om hun var født som fisk. I Manga udgaven er denne handling forbundet med en stor risiko da hun pga. hendes vægt faktisk ikke kan svømme, men hun gør det fordi hun får ro under havets overflade. Sådan er der faktisk scener der er vidt forskellige i de to udgaver og hele handlingsforløb der er anderledes. Jeg vil gå så langt som til at sige at det er en fordel hvis man ikke har set Mangaen, da man så ikke har noget sammenligningsgrundlag da Mangaen er en langt overlegen film.

Når det er sagt vil jeg dog klart anbefale folk at se Ghost in the Shell for den uovertrufne visuelle demonstration og en action og krimi historie der er let spiselig, men dog stadig underholdende. Sidst men ikke mindst bør Takeshi Kitano nævnes for hans rolle som lederen af Sektion 9, hans præstation er som altid suveræn. Pilou Asbæk er også med, men synes hans danske dialekt falder lidt igennem, hvorfor man lige har valgt ham som Batou tør jeg ikke gætte på. Fik jeg sagt Scarlett Johansson ligner faktisk Major når alt kommer til alt uanset ansigtet og jeg har intet imod de har castet hende, hun er en fryd for øjet.
 
Ghost in the shell UHD 4K blu-ray anmeldelse

Filmen bliver leveret i et 1.78:1 4K transfer, som er fremragende behandlet på denne udgivelse. Denne fremtidsvision bliver præsenteret i fuld farveflor og der drages virkelig nytte af HDR understøttelsen i de mange overdådige reklamer der ses hele filmen igennem. Farverne er dejlig varme og forstærket i de fleste scener for virkelig at fremhæve alt hvad det futuriske Tokyo har at byde på. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybde i de mange mørke scener der også pryder filmen. Detajlegraden er også god hvor der tydelig ses både skægstubbe og ar, og de mange kybernetiske forbedringer der ses igennem filmen er super detaljerede. Man får virkelig et overdådigt visuelt indtryk for alle pengene med denne film.
 
Ghost in the Shell kommer med et lækkert Dolby Atmos lydspor der sætter pris på samtlige højtalere du skulle have sat til dit system. Ikke siden Kong: Skull Island har jeg hørt et lydspor med så meget atmosfære og man sidder hele tiden at vender og drejer hovedet for at se om det var noget udenfor eller en del af filmen det man lige hørte. Der er meget action i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Subwooferen sparker godt fra sig og der er lyd i samtlige kanaler, så jeg har ikke andet at sige end skru godt op for anlægget og nyd det.
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet august 2017. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser