Split blu-ray anmeldelse

 
Split blu-ray anmeldelse
 
Split blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen

Split blu-ray anmeldelse
 
Zone: A-B-C = kodefri (Nordisk udgave)
Spilletid: 1 timer og 57 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.39:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 29. juni 2017
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Gys, thriller
Biograf premiere: 26. januar 2017
 
Instruktør: M. Night Shyamalan
Manuskript: M. Night Shyamalan
Producere: Marc Bienstock, Jason Blum
Fotograf: Mike Gioulakis
Klip: Luke Ciarrocchi
Musik: West Dylan Thordson

Skuespiller:
James McAvoy som Dennis / Patricia m.fl
Anya Taylor-Joy som Casey Cooke
Betty Buckley som Karen Fletcher
Haley Lu Richardson som Claire Benoit
Jessica Sula som Marcia

Beskrivelse: 
Split lægger hårdt ud kidnapningen af 3 teenagepiger efter en pigefødselsdag. De bedøves og vågner op i et enkelt værelse uden vinduer. De besøges snart af kidnapperen, spillet af James McAvoy, som viser sig at lide af personlighedsspaltning og være i besiddelse af intet mindre end 24 forskellige personligheder, heraf den 24., som pigerne skal ofres til. Pigerne begynder nu en desperat kamp for at undslippe deres fængsel, hvor de blandt andet forsøger at spille de forskellige spaltede personligheder ud mod hinanden.
 
Split blu-ray anmeldelse
 
Split er lidt af et comeback for instruktøren mv. M. Night Shyamalan, som ikke har haft så megen succes siden hans debut med Den 6. sans og Unbreakable. I denne film er han tilbage med en film der har mere fokus på det uhyggelige, der gemmer sig i de dybeste afkroge af menneskets sind end på det overnaturlige og det er et skridt i den rigtige retning efter min mening. James McAvoy gør det godt i den altoverskyggende hovedrolle, som kidnapperen med de mange personligheder, selvom personlighederne til tider er noget karikerede. De øvrige roller er besat med mere ukendte kræfter, som dog udfylder rollerne overbevisende. Split er en kompleks film, som muligvis vil for meget på en gang, f.eks. med sidehistorien om Caseys barndom eller slutningen, men spændingsniveauet holder alligevel hele vejen.

Instruktøren M. Night Shyamalan er tilbage, denne gang med en psykologisk thriller, der holder et højt niveau for gedigne gys gennem hele filmen. Trods karaktererne til tider kan virke en smule karikerede er det effektive plot med til at drive historien frem til den dramatiske finale.
 
Split blu-ray anmeldelse
 
Split er filmet digitalt og billedet fremstår detaljeret og komplekst med tydelige hud- og tøjteksturer, især i nærbilleder af James McAvoy’s ansigt. Farverne er behageligt naturlige, mens sortniveauet er dybt og er med til at definere en del scener. Klipningen er god og udelader netop de scener, som gør filmen mere uhyggelige, fordi vi selv får lov til at forestille os hvad der sker.
 
Split har fantastisk DTS Master Audio 5.1 soundtrack, hvor man især i den dramatiske finale føler man sidder midt i handlingen med godt gang i de dybe og de øvrige surroundkanaler. De mere subtile lydeffekter undervejs i filmen er også effektivt medvirkende til at øge uhyggen. Dialogen fremstår overalt klart, tydeligt og centreret.
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet juli 2017.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser