Hidden Figures UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Hidden Figures UHD 4K blu-ray anmeldelse

Hidden Figures UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Hidden Figures UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 7 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 29. juni 2017
Distributør: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + Blu-ray.

Genre: Drama
Biograf premiere: 26. januar 2017.

Instruktør: Theodore Melfi
Manuskript: : Allison Schroeder, Theodore Melfi
Producere: bl.a. Peter Chernin, Donna Gigliotti og Theodore Melfi
Fotograf: Mandy Walker
Klip: Peter Teschner
Musik: Benjamin Wallfisch, Pharrell Williams og Hans Zimmer
 
Skuespiller:
Taraji P. Henson som Katherine G. Johnson
Octavia Spencer som Dorothy Vaughan
Janelle Monáe som Mary Jackson
Kevin Costner som Al Harrison
Jim Parsons som Paul Stafford

Beskrivelse: 
Den utrolige, ufortalte og sande historie om Katherine Johnson, Dorothy Vaughan og Mary Jackson – geniale afroamerikanske kvinder, der arbejdede hos NASA og stod bag en af de mest fantastiske aktioner i verdenshistorien: astronauten John Glenns opsendelse i rummet.
 
Hidden Figures UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Tilbage i 2015 var der op til Oscar uddelingen en stærk racistisk retorik imod showet, som blev anklaget for hellere at ville nominere film med hvide skuespillere end afroamerikanere. Den stemning blev vendt og i 2016 var der kommet flere afroamerikanere i juryen og i adskillige af de film som var nomineret til årets film. En af de film var Hidden Figures der har hele tre afroamerikanere i hovedrollen, den har vi fået til anmeldelse og vil nu kigge lidt nærmere på.

Hidden Figures finder sted i de tidlige år af NASAs rumprogram. Kapløbet med russerne om hvem der først kan få et menneske ud i rummet og plante flaget på månen er såvel et politisk kapløb som et teknologisk. I USA er raceadskillelsen stadig en del af hverdagen, men kampen om ligestilling foregår i det offentlige såvel som i de små private hjem. De tre kvinder Katherine, Dorothy og Mary, alle afroamerikanere, er ansat hos NASA til at foretage såkaldt menneskelig kalkulering af missilerne og rumkapslernes baner rundt om jorden samt landingspunkter. De er udstationeret i vest fløjen som udelukkende er for afroamerikanere og det er tydeligt at NASA ikke er først fremme i skoende hvad angår ligestilling.

Kevin Costner spiller Al Harrison som er leder af Space Task Group. Et hold genier på hvert sit felt der har til opgave at sørge for at rumrejsen er så velkalkuleret og sikker som mulig. På dette hold er der stor udskiftning af personer der laver såkaldte geometriske beregninger, så da Harrison en dag har brug for en ny person, bliver det Katherine som får muligheden. Hun bliver den første kvinde på holdet, udover sekretæren, og hun er tilmed den første afroamerikaner. Mændene i lokalet, er hende ikke just venligstemt og bare det at skulle have en kop kaffe eller at skulle på toilettet bliver en kamp for Katherine.

Dorothy som styrer vest fløjen uden nogensinde at være blevet gjort officielt til leder får nys om at NASA har købt en mainframe fra IBM. Hun forstår hvor tiderne er på vej hen, så i stedet for at give op sætter hun sig for at lære at opererer maskinen, samt at lære hendes personale det samme så de pludselig ikke står uden arbejde. Mary har ambitioner om at blive NASAs første kvindelige og tilmed afroamerikanske ingeniør. Der er ligeledes udfordringer for hende, men ligesom med Katherine og Dorothy lader hun sig heller ikke kue og stærkt støttet af sin borgerrettighedskæmpede mand sætter hun sig for at kæmpe mod systemet så hun kan færdiggøre sin uddannelse.

Hidden Figures er langt hen i af vejen en feel good film da alle handlingstråde ender lykkeligt. At filmen er baseret på virkelige personer hjælper en hel del til, at den ikke bliver alt for sukkersød og racekortet bliver aldrig for dominerende selvom den er allestedsnærværende. Der er en fin linje mellem raceadskillelse og ligestilling i filmen alt sammen pakket ind under en anden historisk kamp mod to supermagter der fokuserer på om det er den frie verden der kommer til månen eller det undertrykte russiske folk. Mere kan det vist ikke pensles ud, men som nævnt kammer det ikke over og det skyldes især det stærke skuespil.

Til hver af de tre kvindelige hovedroller er der ligeledes fundet en mandlige skuespiller der har pondus nok til at stå imod så det ikke bliver for rosenrødt og kvindeligt. Kevin Costner, Mahershala Ali og Aldis Hodge er
Taraji P. Henson, Octavia Spencer og Janelle Monáse modstykker og der er en rigtig god kemi mellem dem alle sammen. Det er også interessant at se Jim Parsons, nok bedst kendt fra The Big Bang Theory, værende en mistroisk og virkelig dominerende leder figur overfor Katherine. En noget uvant rolle for Parsons, men han gør det godt.

Hidden Figures er en rigtig god film om den menneskelige kamp på flere niveauer. Ideologier, racisme og ligestilling kan være rigtig tunge emner at arbejde med, men de bliver fornemt håndteret i denne film. Hidden Figures formår dermed at komme ud med sit budskab på en sober og velformuleret måde.
 
Hidden Figures UHD 4K blu-ray anmeldelse

Filmen bliver leveret i et 2.39:1 4K transfer med en god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud, ar og specielle detaljer i tøjet. Scenarierne som pryder filmens tidligere NASA år ligner virkelig noget som er taget direkte ud fra den tid og bidrager til den meget stemningsmættet følelse man konstant sidder med. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet hvor farverne på ingen måde er overgearet men er bevaret afdæmpet og naturlige. Der er grain i de optagelser som skal virke autentiske ellers er der ikke noget specielt at komme efter. Kameraet er også holdt i en dejlig rolig stil og man slipper i denne film for de meget populære rystende billeder.
 
Filmen kommer med et lækkert DTS-HD Master 7.1 lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusik bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op når de dramatiske begivenheder er over os som seer. Det er en meget naturtro lydside hvor ingen lyde virker malplaceret i det givne årstal og det hele føles generelt bare autentisk. Overgangen mellem de forskellige kanaler bliver fornuftigt brugt selv om det er meget subtilt og ikke sker så ofte. Talen som er den primære lydkilde i filmen går hele tiden klart igennem og på intet tidspunkt høres overflødige lyde eller undrer man sig over hvor lydene stammer fra. Der høres ingen forvrængning eller overstyring af lyden selv når der bliver skruet godt op. Det er i det hele taget en rigtig effektiv lydside som klart supplerer den visuelle stil godt.
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet juli 2017. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser