Allied UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Allied UHD 4K blu-ray anmeldelse

Allied UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup
 
Allied UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 4 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Tysk, Engelsk
Aspect Ration: HEVC 4K  - 2.40:1

Blu-ray udgivelsesdato: 6. april 2017
Distributør: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + Blu-ray.

Genre: Krig, Romantik
Biograf premiere: 24. november 2016.

Instruktør: Robert Zemeckis
Manuskript: : Steven Knight
Producere: bl.a. Graham King, Jack Rapke & Steve Starkey
Fotograf: Don Burgess
Klip: Mick Audsley & Jeremiah O’Driscoll
Musik: Alan Silvestri
 
Skuespiller:
Brad Pitt som Max Vatan
Marion Cotillard som Marianne Beauséjour
Jared Harris som Frank Heslop
Lizzy Caplan som Bridget Vatan

Beskrivelse: 
Robert Zemeckis har lavet en række genistreger i gennem sin karriere, og hans varemærke over hele linjen er, at han formår at gøre følelserne og historierne legende og energiske. Alt fra Back to the Future til Flight er en dynamisk fortælling med sans for det narrative – denne gang har han kastet sig over 2. Verdenskrig og romancerne under den hektiske tid.
 
Allied UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen fokuserer i sin begyndelse på 1942, hvor en canadisk spion ved navn Max Vatan (Brad Pitt) skal på en livsfarlig mission med en kvindelig fransk oprørssoldat ved navn Marianne Beauséjour (Marion Cotillard) bag fjendens linjer i Nordafrika. Gnisten mellem dem vokser hurtigt og deres flyvske forhold skal stå ansigt til ansigt med krigens problemer over de næste mange år.
 
Filmen blev desværre lidt af et flop i biograferne, men det bør man ikke lade stå i vejen for at se den. Den er anderledes, lidt langsommelig i sin proces, men overraskende dybfølt og fascinerende at følge med i. Den er ikke nogen decideret dyb fortælling, og virker til tider meget forudsigelig, men selve filmen præmis og udførsel fungerer på de nødvendige, underholdningsmæssige punkter.

Man kan tydeligt mærke, at det er Robert Zemeckis, der sidder i instruktørstolen, da han har en ret så unik evne til at få tingene til at virke fortryllende og eventyrlige, uden at gå over stregen til det fantasifulde og unaturlige. Der er desuden nogle meget fine, visuelle elementer i spil i fortællingen, hvor man med sparsom CGI har skabt et realistisk billede af 2. Verdenskrig – både i omgivelserne, men mest af alt i det kostumemæssige øjemed.

Flere tilskuere var måske blevet forvirrede omkring, hvorvidt Allied er en krigsfilm eller en kærlighedsfilm. Man kan sige, at det er en kærlighedsfortælling i et krigshærget univers, men det er tydeligt kærlighedshistorien, som fylder mest. Det kan måske godt give nogle problemer hos det gængse biografpublikum, som måske enten bliver skuffet over, at filmen ikke var, som de forventede, eller at folk vælger den fra på grund af en manglende forståelse for, hvad den egentlig kan tilbyde.

Har man fundet ud af, at kærlighed er det bærende element på forhånd, så er det også en betagende en af slagsen. Brad Pitt og Marion Cotillard spiller fremragende overfor hinanden – de leverer som sådan ikke noget bragende overvældende skuespil, men deres dynamik er ganske fantastisk og virker som det bærende element i gennem hele filmen.

Samlet set er Allied en ganske interessant lille krigsromance, som ikke byder ind med det helt store, nye epos, men derimod spiller sine kort sikkert, leverer nogle skarpe skuespilpræstationer og formår at få følelserne til at virke ægte.
 
Allied UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Visuelt er filmen ret imponerende. Den formår at skabe det rigtige periodeelement i den historiske kontekst i forhold til 2. Verdenskrig – special effects, kostumer og selve scenografien kommer for alvor til sin ret på 4K-udgaven, da man får en langt større detaljegrad. Billedet står knivskarpt og formår at gøre de nøje komponerede billeder meget stemningsfulde og sammenhængende med historiens temaer – klipningen sidder lige i skabet og den visuelle konstruktion agerer i det helt rigtige tempo i forhold til at lære karaktererne af kende.
 
Lydmæssigt er filmen ganske fremragende, da den har en fin balance mellem den musikalske underlægningsmusik og de velkomponerede musikstykker. Vi får den store krigsfornemmelse med stærke, dybe baslyde, mens nænsomme melodier sørger for at bakke op om den romantiske stemning. Der er sat stor vægt på stemning i løbet af hele filmen, og den lydmæssige komposition sidder lige i skabet – hvilket også er en af grundene til, at dynamikken mellem hovedpersonerne fungerer så godt.
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet maj 2017. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser