Arrival blu-ray anmeldelse

 
Arrival blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen

Arrival blu-ray anmeldelse
 
Zone: B (Nordisk udgave)
Spilletid: 1 timer og 56 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.39:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 20. april 2017
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Sci-fi, Thriller
Biograf premiere: 1. december 2016
 
Instruktør: Denis Villeneuve
Manuskript: Eric Heisserer, Ted Chiang
Producere: Paul Barbeau, Dan Cohen, Eric Heisserer
Fotograf: Bradford Young
Klip: Joe Walker
Musk: Jóhann Jóhannsson

Skuespiller:
Amy Adams som Louise Banks
Jeremy Renner som Ian Donnelly
Forest Whitaker som Colonel Weber
Mark O'Brien som Captain Marks
Tzi Ma som General Shang

Beskrivelse: 
Arrival er et tankevækkende bud på hvad der vil ske hvis jorden besøg fra det ydre rum. Hvordan får vi kontakt til, og hvordan vil menneskeheden kommunikere med de fremmede væsner og ikke mindst hvordan vil verdens nationer kunne samarbejde om denne opgave.
 
Arrival blu-ray anmeldelse
 
Arrival tager sin begyndelse med hovedpersonen Louise Banks, spillet af Amy Adams, og man følger i korte klip hendes lykkelige stunder med datteren Hannah indtil det ubærlige sker at datteren dør af en sygdom. Derefter springer vi til et auditorie, hvor Louise underviser i lingvistik. Undervisningen afbrydes dog snart af nyheden om nogle mystiske 400 meter høje sorte objekter, der er landet 12 forskellige steder rundt omkring på jorden. Louise bliver snart kontaktet af det amerikanske militær, som vil bruge hendes lingvistiske evner til at forsøge at finde en måde at kommunikere med rumvæsenerne på, bl.a. for at finde ud af hvorfor de er kommet. Hun bliver derfor sat på opgaven sammen med Ian Donnelly, spillet af Jeremy Renner, som har en mere naturvidenskabelig tilgangsvinkel. Det bliver et kapløb med tiden inden militæret i et af de ramte lande føler sig tilstrækkeligt provokeret til at begynde at angribe rumskibene.

Arrival er ikke en action præget Sci-fi film om invasion fra det ydre rum som War of the Worlds, Independence Day eller Edge of Tomorrow, men placerer sig mere mellem stemningsprægede film om mennesker som Tree of Life og en klassisk Sci-fi film som Nærkontakt af tredje grad. Arrival handler mere om menneskehedens manglende evne til at samarbejde på tværs af landegrænserne end om krig mod rumvæsener. Efter en spændende start flader filmens spændingskurve ud og slutter af med en lidt forvirrende slutning hvor fortid og nutid blandes sammen, som en konsekvens af at Louise kan se ind i fremtiden. Filmen er baseret på Ted Chiangs novelle 'Story of Your Life' og med det in mente falder brikkerne for mit vedkommende dog lidt bedre på plads. Alle roller er velbesatte og især Amy Adams yder en stor og troværdig præstation i hendes rolle, som hun i øvrigt var nomineret til en Golden Globe for.

Handlingsmæssigt synes jeg at Arrival var en langtrukken og lidt kedelig affære og løsningen på filmens plot virker noget letkøbt og unødigt indviklet. Det majestætiske og utroligt stemningsfulde soundtrack er dog medvirkende til at hæve den samlede oplevelse af filmen, for der bliver man virkeligt blæst bagover.
 
Arrival blu-ray anmeldelse
 
Billedsiden i Arrival er generelt meget smuk, med flotte scenarier hvor rumskibene svæver majestætisk over landskabet og meget interessante bud på hvordan rumskibenes interiør og rumvæsnerne ser ud og kommunikerer med kalligrafi lignende skrift. Generelt står billedet skarpt, mens farveskalaen er lidt til den nedtonede og dystre side, måske for at fremmane den underliggende dommedagsstemning.
 
Trods Arrival ikke er udstyret med et Dolby Atmos soundtrack, som filmen givet havde fortjent, så lader det nuværende DTS HD Master Audio 7.1 soundtrack ikke meget tilbage at ønske. Det giver filmen igennem en fantastisk wall of sound fornemmelse, om det så er rumvæsnernes lyde, baggrundsmusikken med de dybe hornlyde, de smukke stykker musik eller panoreringer med kampfly og helikopter, det hele sidder lige i skabet. Samtidigt fremstår dialogen tydeligt og letforståelig. Det er islandske Jóhann Jóhannsson der har leveret musikken, som han også gjorde til to andre film af Denis Villeneuve: Sicario og Prisoners og han skal også levere musikken til den kommende Blade Runner 2049. Arrival vandt i øvrigt en Oscar vinder for bedste Sound Editing.
 
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet maj 2017.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser