Rogue One: A Star Wars Story blu-ray anmeldelse

 
Rogue One: A Star Wars Story blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

Rogue One: A Star Wars Story blu-ray anmeldelse
Zone B (Nordisk udgave) 
Spilletid: 2 timer & 13 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 7,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition

Blu-ray udgivelsesdato: 10. april 2017
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 2 = blu-ray + blu-ray med ekstra

Genre: Sci-fi, Eventyr
Biografpremiere: 14. decebmer 2016

Instruktør: Gareth Edwards
Manuskript: Chris Weitz og Tony Gilroy
Producer: Kathleen Kennedy, Allison Shearmur og Simon Emanuel
Fotograf: Greig Fraser
Klip: John Gilroy, Colin Goudie og Jabez Olssen
Musik: Michael Giacchino
 
Skuespiller:
Felicity Jones som Jyn Erso
Diego Luna som Cassian Andor
Donnie Yen som Chirrut Îmwe
Ben Mendelsohn som Orson Krennic
Mads Mikkelsen som Galen Erso
 
Beskrivelse:
I en tid fyldt med konflikter i galaksen og hvor Imperiet står overfor at lancerer deres hidtil største våben, må en gruppe usandsynlige helte stå sammen. Jyn en lovløs ung kvinde og Cassian Andor en rebelsk spion, må stå sammen for at gennemføre en livsfarlig mission. De skal nemlig stjæle tegningerne til Dødsstjernen, Imperiets ultimative ødelæggelsesvåben. For at det ikke skulle være nok er Jyn også datter af manden bag Dødstjernen nemlig Galen Erso. Kampen om tegningerne til Dødstjernen kommer ikke til at gå stille for sig.
 
Rogue One: A Star Wars Story blu-ray anmeldelse
 
Det er efterhånden blevet utroligt populært med de såkaldte spin-offs, både fordi det økonomisk favorabelt men også fordi det holder interessen for en franchise i live til den næste grundlæggende fortælling kommer. Star Wars er hoppet med på bølgen og det er der kommet Rogue One: A Star Wars story ud af, som er historien omkring hvordan plantegningerne til Dødstjernen havnede i Oprørsalliancens hænder.

Jyn Erso lever et stille liv med sin far og mor som driver et landbrug på en fjerntliggende planet. En dag kommer der et fartøj fra det galaktiske Imperium som ønsker at hendes far Galen tager med dem og færdiggør arbejdet på et nyt tophemmeligt våben. Jyn når at flygte, men hendes mor bliver dræbt og Galen bliver ført bort.

Flere år senere møder vi igen Jyn, som har overlevet ved hjælp af lyssky metoder, hvilket betyder at hun er blevet taget til fange af Imperiet uden de dog ved hvem de har med at gøre. Under fangetransporten bliver hun befriet af oprører som har brug for hendes hjælp til at finde Galen. Oprørsalliancen er naturligvis meget interesserede i at vide mere om imperiets hemmelige våben og Jyn er deres adgangsbillet til Galen. Hurtigt kommer de på sporet af Galen og det viser sig selvfølgelig at det hemmelige våben er Dødsstjernen.

Galen har mod sin vilje færdiggjort arbejdet på Dødsstjernen, men har været så kløgtig at gemme en fatal fejl i konstruktionen fra Imperiet som alliancen kan udnytte og dermed tilintetgøre Dødsstjernen. Først skal alliancen dog have fingre i plantegningerne til denne planet dræber og det er ikke noget de sådan lige kan blive enige om hvordan man gør. Jyn tager egenhændigt afsted med en mindre håndfuld soldater til planeten hvor Imperiet har deres arkiv som selvfølgelig er godt bevogtet og før den lille håndfuld soldater får set sig om er kampen for deres liv og plantegningerne i gang og resten af Oprørsalliancen inddraget i deres skæbne.

Rogue One foregår i tiden lige før Star Wars fra 1977 men efter begivenhederne i Revenge of the Sith. Det har medført at flere af skuespillerne fra Star Wars, for at kunne fortælle historien i Rouge One medvirker i filmen. Det er løst på flere forskellige måder dog primært ved brug af computeranimation. Animationen af Prinsesse Leia og Grand Moff Tarkin har været meget omdiskuteret. Personligt synes jeg det er et godt stykke arbejde der er blevet gjort med animationen af de to nævnte figurer plus generelt hele sammenkædningen med Star Wars filmen som foregår lige efter.

Det mest nævneværdige ved Rogue One er dog fraværet af jedi riddere, hvis man lige ser bort fra Chirrut Îmwe. Det at vi ikke støder på nogle jedi riddere gør at det bliver en noget anderledes Star Wars film end hvad vi er vant til. Hvis man ser bort fra det univers som filmen foregår i så kunne filmen egentlig foregå hvor som helst og hvornår det skulle være. Man kan f.eks. sammenligne Rogue One med mange af de anden verdenskrigsfilm der tidligere er produceret hvor de allierede har fået nys om et hemmeligt nyt våben som tyskerne har lavet og som potentielt kan vinde dem krigen. De allierede sender en gruppe speciel trænede tropper ind som klarer ærterne og filmen slutter. Det at der ikke er jedi riddere med i filmen går fint i spænd med tidslinjen i Star Wars men jeg tror virkelig at det har gavnet filmen at de har været fraværende. Ingen snak om religion eller mystiske kræfter, men en simpel historie alle kan forstå uden noget mystisk at skulle forholde sig til.

Jeg er helt vild med Rogue One og synes det er en af de bedste Star Wars film der er produceret. Jeg ser med stor spænding frem til flere spin-offs, og krydser fingre for at de ikke ender med at blive endnu en pengemaskine, mere end det er i forvejen.
 
 Rogue One: A Star Wars Story blu-ray anmeldelse

Filmen leveres i et utrolig flot 2.40:1 1080p/MPEG-4 AVC transfer, som er fremragende behandlet på denne blu-ray udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del, farverne er dejlig varme, som man er vant til fra de tidligere Star Wars film og i det hele taget er det mere af det samme rent visuelt. Detaljegraden er også utrolig god, hvor alene den store mængde af detaljer der er på uniformer, våben og andet maskineri ikke kan undgå at imponere, derudover er eksplosioner og detaljer på skuespillerne på et ret højt niveau. Man føler virkelig at der er blevet kælet for detaljerne og man er ofte i tvivl om hvad der er rigtige scenarier og hvad der er computer animeret. Der er ikke andet at sige end at den visuelle formåen hvad angår blu-ray formatet er i top. 
 
Filmen kommer med et DTS HD-Master Audio 7.1. Dette lydspor leverer virkelig hvad man forventer af bulder og brag, hvor samtlige kanaler nærmest konstant er i brug, der er virkelig kælet for øregangene og du kan roligt skrue højt op for dit system og subwooferen så naboen kan vækkes. Der er meget action i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke som denne film jo skal høres på, det hele virker yderst kontrolleret og tilpas. Ligesom med den visuelle del af udgivelsen er den auditive oplevelse også i top så rent teknisk må man sige at udgivelsen er bestået.
 

Anmeldelse skrevet maj 2017.

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser